kilka czynników temperatury na jednym urządzeniu
-
nitzsche
Potrzebuje odczytywać temperatury z rekuperatora (4 różne). Czy można to zrobić za pomocą jednego wemosa? Widziałem soft do sonoffy Basic z 2 czujnikami jednocześnie ( ds18b2, dht22) ale tu najlepiej potrzebował bym 4x dht22
-
wojtas567
-
grzegorzmcewp
A jak ci się sprawuje ten rekuperator słychać go w pokojach jak jest załączony? Czym sterujesz prędkością wentylatorów? co masz za rekuperator? Zadowolony jesteś z niego czy masz dużą ilość skroplin? nie wiem czy te skropliny nie uszkodzą czujnikow
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony , nie jest głośny, pomimo tego ze w kotłowni gdzie jest zmontowany są zwykle drzwi pokojowe . Jedynie co słychać to szum powietrza z nawiewów przy maksymalnym nawiewie .
Co do skroplon trudno powiedzieć bo podłączony jest do kanalizacji.
Montując czujniki w przewodach wentylacyjnych możliwie blisko nie powinno wpłynąć na ich pracę.
Mój rekuperator to Bartosz
Co do skroplon trudno powiedzieć bo podłączony jest do kanalizacji.
Montując czujniki w przewodach wentylacyjnych możliwie blisko nie powinno wpłynąć na ich pracę.
Mój rekuperator to Bartosz
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
grzegorzmcewp
A czy sterujesz prędkością wentylatorów poprzez suple ja właśnie nad czymś takim myślałem ale to jak na razie musi u mnie poczekac
-
nitzsche
Jestem na etapie projektu. Dom ma 300 metrów kwadratowych więc ceny dla takich powierzchni są kosmiczne. Dlatego zastanawiam się nad dwoma Lunami 350 z dospela i dorobieniem do tego sterowania. Tylko też się zastanawiam czy jest sens tym sterować. Prawdopodobnie raz ustawie i będzie chodziło pół roku.grzegorzmcewp wrote: Tue Jul 24, 2018 1:37 pm A jak ci się sprawuje ten rekuperator słychać go w pokojach jak jest załączony? Czym sterujesz prędkością wentylatorów? co masz za rekuperator? Zadowolony jesteś z niego czy masz dużą ilość skroplin? nie wiem czy te skropliny nie uszkodzą czujnikow
Byłbym wdzięczny za uwagi innych użytkowników jak często zmieniają parametry.
-
shimano73
U mnie jest zamontowany sterownik STW-1 , który umożliwia ustawienie do 4 programów na kazy dzień tygodnia . Koryguje ich ustawienie zależnie od pory roku, np latem od 22-6 idzie na 100% a w dzień 30-50, zimią na 100% włączone jest od 13-15
-
grzegorzmcewp
a nie jest przypadkiem tak że jeżeli zimą puszczasz go na 100% to masz niższą sprawność niż przy przykładowo 50%? bo wolniej przepływające powietrze ma więcej czasu żeby przekazać temperature
-
shimano73
Tego nie wiem , sterownik nie informuje o sprawności , te 100% , ma za zadanie przewietrzyć dom a w tych godzinach jest taniej