kilka czynników temperatury na jednym urządzeniu

nitzsche

Potrzebuje odczytywać temperatury z rekuperatora (4 różne). Czy można to zrobić za pomocą jednego wemosa? Widziałem soft do sonoffy Basic z 2 czujnikami jednocześnie ( ds18b2, dht22) ale tu najlepiej potrzebował bym 4x dht22
Duch__
Been thanked: 6 times

DHT na jednym pinie jest niewykonalne.
wojtas567

Pozdrawiam
Wojtek
grzegorzmcewp

A jak ci się sprawuje ten rekuperator słychać go w pokojach jak jest załączony? Czym sterujesz prędkością wentylatorów? co masz za rekuperator? Zadowolony jesteś z niego czy masz dużą ilość skroplin? nie wiem czy te skropliny nie uszkodzą czujnikow
shimano73
Been thanked: 1 time

Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony , nie jest głośny, pomimo tego ze w kotłowni gdzie jest zmontowany są zwykle drzwi pokojowe . Jedynie co słychać to szum powietrza z nawiewów przy maksymalnym nawiewie .
Co do skroplon trudno powiedzieć bo podłączony jest do kanalizacji.
Montując czujniki w przewodach wentylacyjnych możliwie blisko nie powinno wpłynąć na ich pracę.
Mój rekuperator to Bartosz
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
grzegorzmcewp

A czy sterujesz prędkością wentylatorów poprzez suple ja właśnie nad czymś takim myślałem ale to jak na razie musi u mnie poczekac
nitzsche

grzegorzmcewp wrote: Tue Jul 24, 2018 1:37 pm A jak ci się sprawuje ten rekuperator słychać go w pokojach jak jest załączony? Czym sterujesz prędkością wentylatorów? co masz za rekuperator? Zadowolony jesteś z niego czy masz dużą ilość skroplin? nie wiem czy te skropliny nie uszkodzą czujnikow
Jestem na etapie projektu. Dom ma 300 metrów kwadratowych więc ceny dla takich powierzchni są kosmiczne. Dlatego zastanawiam się nad dwoma Lunami 350 z dospela i dorobieniem do tego sterowania. Tylko też się zastanawiam czy jest sens tym sterować. Prawdopodobnie raz ustawie i będzie chodziło pół roku.
Byłbym wdzięczny za uwagi innych użytkowników jak często zmieniają parametry.
shimano73

U mnie jest zamontowany sterownik STW-1 , który umożliwia ustawienie do 4 programów na kazy dzień tygodnia . Koryguje ich ustawienie zależnie od pory roku, np latem od 22-6 idzie na 100% a w dzień 30-50, zimią na 100% włączone jest od 13-15

grzegorzmcewp

a nie jest przypadkiem tak że jeżeli zimą puszczasz go na 100% to masz niższą sprawność niż przy przykładowo 50%? bo wolniej przepływające powietrze ma więcej czasu żeby przekazać temperature
shimano73

Tego nie wiem , sterownik nie informuje o sprawności , te 100% , ma za zadanie przewietrzyć dom a w tych godzinach jest taniej 😉

Return to “Pomoc”