Zagadka powiadomienia.

mdi87

Nie mogę rozwikłać zagadki czemu mi czasem przychodzi powiadomienie a czasem nie. Co prawda przychodzi rzadko ale to się dzieje. Scena jest jak poniżej. Włącza się o 1 w nocy. Powiadomienie jest ustawione tak żeby pompa powyżej 1 godziny pracy wysyłała powiadomienie. Pompa jest podpięta pod sp111 i jej rekacja jest ustawiona na W jak na screenie.

Przekaźniki są ustawione odpowiednio sekcje 1 do 3 na 1080sekund co daje 18 minut podlewania. Więc jest 20 minut zwłoki to daje 2 minuty przerwy. Krople L i P 1800 sekund co daje 30 minut podlewania, czas zwłoki 35 minut, czyli pompa stoi 5 minut między podlewaniem kropelkowym. Mimo tych ustawień powiadomienie potrafi czasem przyjść. Ktoś mi coś podpowie?

Czyli reasumując pompa ma wysłać powiadomienie jak będzie pracować powyżej 1H.
Scena jest długa, ale między sekcjami jest 2min przerwy a między kroplami 5min. To pompa raczej nie pracuje.
Wcześniej miałem to na sztywno, włącz-wyłącz daną sekcje o danej godzinie i nie było problemu, przeszedłem na czas przekaźnika i czasem przychodzi powiadomienie. To takie moje zabezpieczenie kiedyś, pompa pracowała długo bo ktoś nie zakręcił wody i ja rozwaliło.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

mdi87 wrote: Wed Aug 26, 2026 4:39 pm Nie mogę rozwikłać zagadki czemu mi czasem przychodzi powiadomienie a czasem nie. Co prawda przychodzi rzadko ale to się dzieje. Scena jest jak poniżej. Włącza się o 1 w nocy. Powiadomienie jest ustawione tak żeby pompa powyżej 1 godziny pracy wysyłała powiadomienie. Pompa jest podpięta pod sp111 i jej rekacja jest ustawiona na W jak na screenie.

Przekaźniki są ustawione odpowiednio sekcje 1 do 3 na 1080sekund co daje 18 minut podlewania. Więc jest 20 minut zwłoki to daje 2 minuty przerwy. Krople L i P 1800 sekund co daje 30 minut podlewania, czas zwłoki 35 minut, czyli pompa stoi 5 minut między podlewaniem kropelkowym. Mimo tych ustawień powiadomienie potrafi czasem przyjść. Ktoś mi coś podpowie?

Czyli reasumując pompa ma wysłać powiadomienie jak będzie pracować powyżej 1H.
Scena jest długa, ale między sekcjami jest 2min przerwy a między kroplami 5min. To pompa raczej nie pracuje.
Wcześniej miałem to na sztywno, włącz-wyłącz daną sekcje o danej godzinie i nie było problemu, przeszedłem na czas przekaźnika i czasem przychodzi powiadomienie. To takie moje zabezpieczenie kiedyś, pompa pracowała długo bo ktoś nie zakręcił wody i ja rozwaliło.

Ogólnie długie sceny mogą robić problemy ja mam taką co listwę RGBw nad wejściem zmienia kolory biały niebieski albo biały zielony w zaleznosci czy to się odpala scena powrotu czy wyjścia i mam tak że włącz zielony czekaj 3 sek włącz biały a na to nakłada się jeszcze załączenie Leda przy otwarciu. Co się działo czasami listwa świeciła się przez całą noc xD z logicznego punktu widzenia było wszystko ok i scena po 40 sek powinna wyłączyć Leda ale raz nie wyłączała a raz włączała. Rozwiązałem to tak że każde odpalenie Lega powoduje że uruchamiam scenę która odlicza 1 min i wyłącza Leda chyba że kanał W jest = 0 jasnością.
Do czego zmierzam. Gousounda ustawionym i ciebie od pompy jako automat schodowy z max timeoutem np 40 min. Kiedyś pytałem o bez neta on i tak powinien odliczać wewnętrznie i wyłączyć urządzenie + unikniesz pracy przez długi czas natomiast każde uruchomienie sekcji powinno też jesCze raz uruchamiać pompę aby czas na nowo się wydłużył do tych max no 40 min. Pytanie o to musiałbyś zaobserwować jak masz wskazania mocy i nie pokazałeś progów jakie ustawiłeś w reakcjach masz > 500w to rozumiem że drugi próg poniżej masz <= 500 w ? A i jedena wada takiej sceny. Jak w jej trakcie padnie połączenie w złym momencie to się wszystko wysypie :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Pomoc”