Miałem ostatnio podobnie wgrałem soft gate wszystko bylo ok- był widoczny w cloud. Chciałem spróbować wgrać soft socket. Soft się wgrał dioda migała, w cloud urządzenie nie było widocze i dodatkowo ESP FLASH DOWNLOAD TOOL nie widział urządzenia. Nie dało się nic zrobić.
Z głupot spróbowałem wgrać soft przez NodeMCU ESP8266Flasher i poszło bez problemu.
Spróbuj pokombinować może ożyje.
[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Próbowałem wgrać nodemcu ale sytuacja jest identyczna.
Gdy wemos działa w trybie konfiguracji jako AP mam tam komunikat:
LAST STATE: Bad credentials!
W terminalu putty tez mam ten komunikat przy próbie połączenia.
Z czego on wynika, hasło i inne dane sa ok, wielokrotnie sprawdziłem
Espablo pisałeś ze ID lokalizacji w nowej wersji incan'a jest niepotrzebny, a hasło?
Gdy wemos działa w trybie konfiguracji jako AP mam tam komunikat:
LAST STATE: Bad credentials!
W terminalu putty tez mam ten komunikat przy próbie połączenia.
Z czego on wynika, hasło i inne dane sa ok, wielokrotnie sprawdziłem
Espablo pisałeś ze ID lokalizacji w nowej wersji incan'a jest niepotrzebny, a hasło?
-
dawidd
próby robię dalej
Zmieniłem wersje programu z V1,2 FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_V3.6.4
Wiele to nie zmieniło
Program ustawiam na:
CreystalFreq 26M
PRĘDKOŚĆ SPI 40 MHz
SPI MODE QIO
ROZMIAR FLASH 32Mbit (4MByte)
inCan_4096_eagle.flash.bin --------> 0x00000
inCan_4096_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000
Jedynie BAUDRATE mam na 11 5200 zamiast 11520 - ma to jakieś znaczenie??
Teraz gdy wemos działa jako AP jest napis connecting...
inCan-RollerShutter
LAST STATE: WiFi - Connecting...
Firmware: 2.7.0
Po zapisaniu ustawię robię reset i dioda zaczyna wolno migać, w supla could nie pojawia się nowe urządzenie, rejestracja urządzeń jest aktywna.
Putty daje takie komunikatry
connected with CPExxxxxx, channel 1
dhcp client start...
ip:192.168.0.123,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
WiFi Status: 5
IP Received
Resolv xxxxx.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Bad credentials!
Resolv xxxx.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Bad credentials!
Resolv xxxx.supla.org
client handshake start.
xxxx- moje
Zmieniłem tez przeglądarkę podczas ustawiania wemosa z chrome na IE - bez rezultatu
Spróbowałem jeszcze na płytkach NodMcu v3 i NodMcu v3 mini. Mini zachowuje sie identycznie jak wemos - tworzy siec jako ap, później nie widać go w supli i putty daje kom Bad credentials!
NodMCU v3 zwykły nie robi nawet sieci, po wgraniu i wciśnięciu resetu dioda zamiga kilka razy i gaśnie - nic wchodzi w tryb AP
Co jest nie tak? Brak mi już pomysłów
Versja 2.2 działa na wszystkich płytkach bezbłędnie
Zmieniłem wersje programu z V1,2 FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_V3.6.4
Wiele to nie zmieniło
Program ustawiam na:
CreystalFreq 26M
PRĘDKOŚĆ SPI 40 MHz
SPI MODE QIO
ROZMIAR FLASH 32Mbit (4MByte)
inCan_4096_eagle.flash.bin --------> 0x00000
inCan_4096_eagle.irom0text.bin ----> 0x40000
Jedynie BAUDRATE mam na 11 5200 zamiast 11520 - ma to jakieś znaczenie??
Teraz gdy wemos działa jako AP jest napis connecting...
inCan-RollerShutter
LAST STATE: WiFi - Connecting...
Firmware: 2.7.0
Po zapisaniu ustawię robię reset i dioda zaczyna wolno migać, w supla could nie pojawia się nowe urządzenie, rejestracja urządzeń jest aktywna.
Putty daje takie komunikatry
connected with CPExxxxxx, channel 1
dhcp client start...
ip:192.168.0.123,mask:255.255.255.0,gw:192.168.0.1
IP Received
Resolv xxxxx.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Bad credentials!
Resolv xxxx.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Bad credentials!
Resolv xxxx.supla.org
client handshake start.
xxxx- moje
Zmieniłem tez przeglądarkę podczas ustawiania wemosa z chrome na IE - bez rezultatu
Spróbowałem jeszcze na płytkach NodMcu v3 i NodMcu v3 mini. Mini zachowuje sie identycznie jak wemos - tworzy siec jako ap, później nie widać go w supli i putty daje kom Bad credentials!
NodMCU v3 zwykły nie robi nawet sieci, po wgraniu i wciśnięciu resetu dioda zamiga kilka razy i gaśnie - nic wchodzi w tryb AP
Co jest nie tak? Brak mi już pomysłów
Versja 2.2 działa na wszystkich płytkach bezbłędnie
-
wojtas567
Czy robisz czyszczenie pamięci przed wgraniem softu?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Espablo
Ten firmware SUPLA-inCan v2.7 ma już 2 miesiące i nic tam od tego czasu nie zmieniałem.
Dodam tylko, że taki sam błąd
dostaję na świeżo pobranych oryginalnych źródłach wersja 2.7.2 z githuba Supli, ale to był taki szybki test.
Wersja 2.7.1 działa u mnie dobrze.
Wszystko testuję na ESP-12F, wgrywam tylko te 2 pliki i zawsze czyszczę moduł przed wgraniem nowego firmware. Parametry wgrywania są ważne i nie zmieniaj nic co jest podane w pliku readme.
Dodam tylko, że taki sam błąd
Code: Select all
client handshake start.
client handshake ok!
Bad credentials!Wersja 2.7.1 działa u mnie dobrze.
Wszystko testuję na ESP-12F, wgrywam tylko te 2 pliki i zawsze czyszczę moduł przed wgraniem nowego firmware. Parametry wgrywania są ważne i nie zmieniaj nic co jest podane w pliku readme.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Bad Credentisls występuje gdy
Id lokalizacji/hasło są błędne lub gdy urządzenie rejestruje się przy użyciu adresu e-mail i AuthKey się zmieniło.
Jeżeli tem drugi przypadek to wystarczy usunąć urządzenie z clouda ale to nie zmieni faktu, że raz wygenerowany authkey nie powinien się zmienić. AuthKey generuje się sam przy inicjacji config-a.
Id lokalizacji/hasło są błędne lub gdy urządzenie rejestruje się przy użyciu adresu e-mail i AuthKey się zmieniło.
Jeżeli tem drugi przypadek to wystarczy usunąć urządzenie z clouda ale to nie zmieni faktu, że raz wygenerowany authkey nie powinien się zmienić. AuthKey generuje się sam przy inicjacji config-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Espablo
Wiedziałem, że jest jakiś błąd i źle napisałem. Przepraszam.
Miało być tak:
Sprawdziłem i ostatni działający (bez tego komunikatu) commit to https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 8ae28e374d
Miało być tak:
Code: Select all
connected with Wi-Fi_xxxx, channel 10
dhcp client start...
ip:192.168.2.110,mask:255.255.255.0,gw:192.168.2.1
IP Received
Resolv svr1.supla.org
client handshake start.
client handshake ok!
Protocol version error
state: 5 -> 0 (0)
rm 0
Disconnected
f r0, WiFi Status: 1
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 6
cnt Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
dawidd
wojtas567 - zawsze czyszczę pamieć, w wersji 1.2 wgrywałem blank, w tej najnowszej robię to przyciskiem erase
Espablo - robię testy na wersji 2.2 i ta działa , 2,55, i 2.7 ta którą można pobrać z pierwszej strony tego tematu - 2.55 i 2,7 zachowują się tak samo
pzygmunt - email mam podany na pewno prawidłowo. Z supla could zawsze usuwam stare urządzenia które testuje Jest tam co prawda jeden incan 2.2, ale wyłączony bo to sterownik webasto do auta - ale czy to może robić taki problem?
Jeszcze raz wrócę do pytanie o BAUD = w pliku readme jest podane żeby ustawić prędkość na 11520, a w samym programie mam dostępną prędkość od 115200 - czy to ma znaczenie?
Espablo - robię testy na wersji 2.2 i ta działa , 2,55, i 2.7 ta którą można pobrać z pierwszej strony tego tematu - 2.55 i 2,7 zachowują się tak samo
pzygmunt - email mam podany na pewno prawidłowo. Z supla could zawsze usuwam stare urządzenia które testuje Jest tam co prawda jeden incan 2.2, ale wyłączony bo to sterownik webasto do auta - ale czy to może robić taki problem?
Jeszcze raz wrócę do pytanie o BAUD = w pliku readme jest podane żeby ustawić prędkość na 11520, a w samym programie mam dostępną prędkość od 115200 - czy to ma znaczenie?
-
Espablo
Ma być 115200. Mój błąd.
Usuń dla testu jeszcze ten jeden modul z Clouda
Usuń dla testu jeszcze ten jeden modul z Clouda
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.