Problem z arduino

byniom
Been thanked: 1 time

nie mam żadnej takiej informacji. Sprawdziłem i mam wersję 2.1.0.
slawek

Np. taka:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
slawek

Podaj jeszcze wersję arduino i może @pzygmunt lub @fracz będą w stanie określić czy jest to problem zgodności wersji czy inny...
byniom

Wersja arduino to 1.8.5. ale moduły miałem podpięte i pracowały mi 6 miesięcy ale nagle dwa z nich przestały działać . Myślałem że wemosy poleciały i zaprogramowałem nowe na tym samym oprogramowaniu i niestety nie działają . Jak te same moduły uruchomiłem w cloudzie to działają na rpi nie działają . Na rpi działa mi tylko jeden który pracuje już rok a nowych nie mogę dodać które są zaprogramowane w arduino. Próbuje zainstalować na orange pi nową suplę dockerową ale mi nie wychodzi bo bym miał rezerwowy serwer.
slawek

Chodzi o wersję softu (biblioteki supladevice) arduino - zobaczysz w cloudzie po zalogowaniu modułu
byniom

Wersja biblioteki to 1.5.0. ale sprawdziłem w bibliotekach arduino a nie w cloudzie bo tam nie mogłem znaleźć . Dziwi mnie to że do tej pory działało i nagle przestało i nie mogę nic wgrać . Myślę że sypie mi się samo rpi . Wgrywam kopię obracu karty którą kiedyś zrobiłem ale jak bym chciał od nowa wszystko zainstalowć to nie potrafię bo pomógł mi wtedy przy tym kolega Michael.
byniom

byniom wrote: Thu Sep 13, 2018 5:24 pm Wersja biblioteki to 1.5.0. ale sprawdziłem w bibliotekach arduino a nie w cloudzie bo tam nie mogłem znaleźć . Dziwi mnie to że do tej pory działało i nagle przestało i nie mogę nic wgrać . Myślę że sypie mi się samo rpi . Wgrywam kopię obracu karty którą kiedyś zrobiłem ale jak bym chciał od nowa wszystko zainstalowć to nie potrafię bo pomógł mi wtedy przy tym kolega Michael.
Sprawdziłem programy od Zybi i tez nie chodzą bo były pisane w arduino. Nie mam pomysłu co jest przyczyną. Skoro działa w cloudzie a na rpi nie to wykluczam tez że coś z moją siecią czy routerem. Nic w rpi nie grzebałem a nagle przestało wyświetlać pomiary więc wgrałem jeszcze raz to samo oprogramowanie ale nic to nie dało , po usunięciu modułu z listy rpi nowy już się nie pojawia. Proszę o jakąś wskazówkę.
byniom

Może ktoś podac jak mam mieć ustawienie płytki w arduino ? Nadal nie sa widoczne moduły w supli na rpi zaprogramowane w arduino. Ręce już mi opadają. Zaden program nawet pobrane z github nie działają jeżeli były w arduino . Podajcie ustawienia bo może coś knocę w programie od arduino. Nodemcu i wemos nie chcą się programować tzn. programują się ale supla nie widzi. tak mam ustawione Image
Piotr61

byniom wrote: Fri Sep 28, 2018 2:40 pm ... tzn. programują się ale supla nie widzi...
No to odpal PuTTY czy jakiś inny terminal i zobacz, co "wyrzuca z siebie" zaprogramowany moduł.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
slawek

Spróbuj zmienić wersję w managerze płytek na starszą, poza tym ja używam wersji IDE1.8.5, a ty nowszej, więc może tu jest problem...,zmieniłbym też ustawienie kasowania na all - a nie tylko sketch, ale nie wiem czy to ci pomoże....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”