Problem z wgrywaniem oprogramowania
-
Zybi
Nie róbcie zamieszania, jeżeli zasilanie z programatora to tylko 3.3V , bo ludzie chip-y sobie popalą.
-
PieterlPL
OK, a więc przetestowałem sposoby:
1. Zasilanie 230V podłączone pod Input + GND, RX, TX do programatora
2. Zasilanie 230V podłączone pod Input + 3,3V, GND, RX, TX do programatora
3. 5V, GND, RX, TX do programatora
Nic, kompletnie nic.
Strasznie dziwna sprawa, gdyż sprawdzam metody na 3 różnych programatorach, na 2 różnych komputerach, na sonoffie z fabrycznym ich oprogramowaniem i sonoffie ze zmienionym softem na suplę
1. Zasilanie 230V podłączone pod Input + GND, RX, TX do programatora
2. Zasilanie 230V podłączone pod Input + 3,3V, GND, RX, TX do programatora
3. 5V, GND, RX, TX do programatora
Nic, kompletnie nic.
Strasznie dziwna sprawa, gdyż sprawdzam metody na 3 różnych programatorach, na 2 różnych komputerach, na sonoffie z fabrycznym ich oprogramowaniem i sonoffie ze zmienionym softem na suplę
-
pykaman
Miałem to samo i po trzecim programatorze, różnych kablach, pięciu różnych sonofach łącznie z nówką , trzech różnych kompach ( w jednym nawet windę do 8 przywróciłem) poddałem się. Pytałem na forum, robiłem zgodnie z zaleceniami , testowałem przez putty i nic niestety. Może tobie uda się ten problem rozwiązać.
-
wojtas567
Może głupie pytanie zadam ale nie pisaliście o tym, czy sprawdzaliście sterownik programatora?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
pykaman
Wgrywane różne w zależności od systemu ściągnięte ze strony jak również zainstalowane samoczynnie
-
Bobek1983
Ostatnio męczyłem się z Sonoffem Th i okazało się, że moje umiejętności lutownicze są kiepskie -zimny lut. Proponuję sprawdź w putty, jeżeli nic nie pokazuje to znaczy, że jest źle podpięte.
-
Espablo
Myślę tak samo. Jeżeli układ jest dobrze podłączony i jest sprawny to Putty zawsze coś pokaże (nawet śmieci).Bobek1983 wrote: Mon Oct 08, 2018 2:33 pm Proponuję sprawdź w putty, jeżeli nic nie pokazuje to znaczy, że jest źle podpięte.
Ten Sonoff Basic działa czy już nie reaguje na nic. Może masz źle podłączone TX i RX, zamień miejscami i sprawdź. GND musi być koniecznie podłączone pomiędzy modułem i programatorem.
Jak coś robisz z programatorem przy tym sonoffie to 230V ma być ODPIĘTE!!! - bo możesz uszkodzić nawet komputer.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
PieterlPL
Hmmm...mistrzem lutownicy też niestety nie jestem
ale jak dotąd udawało się wszystko... Jednakże możliwe że po czasie porobiły się zimne luty. tylko co teraz?