sonoff socket s26

besix

goofy7 wrote: Sun Jul 29, 2018 2:13 pm u mnie działa normalnie w czasie włączania trzymam przycisk i przeszedł w tryb flash. teraz pytanie chcę podłączyć do niego czujnik temperatury dth11, który soft najlepiej pod to wgrać i gdzie jest ten pin gpio ? to ten koło zwory ?
tutaj są softy https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ket/v2.5.3 ale nie wiem co to jest x3 czy to 3 wyjściowy ?
bo rozumiem, że podłączam 3 piny z czujnika (bo taki już mam zespolony)
plus pod 3,3v
minus pod rx
a out pod ? w tym zwykłym sonoffie był gpio14 obok reszty

ps jakiego softu nie wgram to na kanale 0 widnieje funkcja "ściemniacz" nawet po wgraniu zoftu od basic dopiero na kanale 2 mogę wybrać czujnik temperatury.
Tylko dlaczego minus podłączasz do GPIO 3 czyli RX ? Przecież to nie może działać . Czujnik musi mieć zasilanie czyli + i - podłączone na stałe a sygnał z czujnika ta trzecia noga musi być podłączona do RX z rezystorem podciągającym do plusa , lub jeżeli czujnik już go ma to bezpośrednio
goofy7

wydaje mi się, ze kiedyś taki schemat gdzieś widziałem mam już czujnik zintegrowany na płytce razem z rezystorem wiec mam tylko wyjścia. a jest gdzieś jakiś konkretny opis jak podłączyć ? bo z tego co szukam to jedynie opisy wyjść. w basicu mam podpięte pod 3,3 gnd i gpio14 nie wiem czemu ale pod rx nie działało
besix

W zależności od softu czujnik podłączasz tak , że jego plus do 3,3V , lub 5V , minus do masy ESP a wyjście danych z czujnika do RX lub np GPIO 14 jak ma to miejsce w niektórych softach dla sonoffa.
Rysować tu nie ma co ! To są trzy przewody
goofy7

dzięki w takim razie zobaczę tak i przełączę pod rx out z czujnika.
slawek

goofy7 wrote: Tue Jul 31, 2018 11:46 am dzięki w takim razie zobaczę tak i przełączę pod rx out z czujnika.
Nie zapomnij o rezystorze...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
goofy7

rezystor jest na płytce więc już zbędny. okazało się , ze walka była przegrana bo układ jakby go nie podłaczyć nie działa inny stary ma pomiary ale niestety padła w nim wilgotność i cały czas pokazuje 92% więc muszę zamówić nowy
feszter

Poprawiłem luty i wszystko poszło szybko gładko i prosto. Wgrywałem Nodemcu firmware programmer, wystarczyło przytrzymać przycisk, nie trzeba było mostkować J2 z J4 . Soft ze strony supli.
besix

Gratulacje kolego
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Może ktoś mi podpowiedzieć jakich parametrów użyć przy flashowaniu oraz który firmware będzie najlepszy dla S26?
Zależy mi jedynie na sterowaniu włącz/wyłącz.

Próbowałem dzisiaj wgrać firmware multiboard (https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard), ale niestety nie udało mi się. Podejrzewam że może to być problem konwertera więc jutro kupię nowy oparty na CP2102 . Do tej pory używałem CH340 i na Sonoff Basic się sprawdzał ale tu jest problem.
wojtas567

Skoro na Basic Ci działał to tu też musi, może zamień tx z RX ?
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”