Sonoff POW R2 - różnicówka

unikat74

Może mi ktoś pomóc Sonoff POW R2 wywala mi różnicówkę w szafce z bezpiecznikami, przez chwilę myślałem że mam coś nie tak na danym obwodzie ale włączyłem pod obwód smago sonoffa bez line out tylko N i LineIN wywaliłem uziom i nic to nie zmienia wywala od strzała a obwody są sprawne funkcjonują już trochę czasu.

To pierwsze próby wpięcia w obwody sonoff.

Może ktoś się spotkał z takim problemem, dodam że bezpieczniki mają po 15 lat są mollera nie wiem czy może się zestarzały ale mam stopniowanie różnicówek i główną na wszystkie obwody tak samo wywala.

Dzięki za pomoc bo nie chcę rezygnować z różnicówek w domu żona i dzieci czują się bezpieczniej. :)

Pozdrawiam
soren

Zrób test rcd bedziesz mial pewność co do roznicowek. Ale mysle ze to wina sonofa gdzies musi być przebicie.Pozatym po twoich oznaczeniach lini wnioskuję że pojęcie o elektryce masz raczej blade(choc moge sie mylić) ale bron boze nie wywalaj roznicowek na rzecz chinskiego dziadostwa bezpieczeństwo ponad wszystko!!
unikat74

Jeżeli chodzi o moją wiedzę nie mam wiedzy z działu Master ale orientuję się troszkę więcej jak podłączenie komputera to gniazdka. ;)

Jeżeli chodzi o test RDC wbudowany w różnicówkę działa ok wywala i spokojnie można podnieść bez ponownego wywalania.
Mam tych różnicówek w tablicy 6 wszystkie 25A/30mA do domu są ok, na szybko przed wyjściem do pracy na krótko podpinałem sonnoff za różnicówką 3 sztuki wywala od razu i się podnieść nie da 3 sztuki nie wywala, przeglądnę te obwody może jakiś odbiornik ma upływy no jestem ciekaw na ile uda mi się multimetrem za 40 zł :) znaleść ten obwód.

Tok myślenia mam zmierzyć mA pomiędzy N a PE to chyba dobry kierunek czeka mnie dzisiaj wybebeszenie całej tablicy.
Zakupię jeden jeszcze automat na podmianę czy nie wywala już z utraty parametrów w sumie na 15 lat wykonałem w porywach 5 testów doczytałem że należy raz na miesiąc a mam średnią raz na 3 lata.

Pozdrawiam i dam znać co mi z tego wyszło.
Jak ktoś ma jakiś dobry pomysł na testowanie tego bez sprzętu za tyś zł chętnie poczytam może uda się szybciej rozwiązać problem.
Sibikk

Najprościej jest odłączyć wszystkie odbiorniki i po kolei załączać. Co do testów RCD nie znam elektryka który robi testy co miesiąc :-) Weź wywal co miesiąc serwery czy inne urządzenia IT :D
Image
unikat74

Miałem na myśli przycisk TEST na automacie. Tak doczytałem na elektordzie kilka wątków tam jest na ten temat wszędzie zgodnie piszą że należy min raz na miesiąc przyciskać ten przycisk dla mnie też stanowi to zagadkę po co.
Sibikk

Różnicówka składa się z wielu elementów między innymi z płytek z materiału już nie pamiętam jakiego ale nieużywane( niezadxiałanie) przez dłuższy okres lubią się skleić. Z autopsji mam pod obsługą biurowiec z 3000 obwodów zabezpieczonych "RCD" i na rocznym przeglądzie wypadają góra 2 sklejone. comiesięczny test to zabieg producentów przed ewentualnymi oskarżeniami że sprzęt nie zadziałał będą żądali protokołów ze sprawdzenia aparatu ;-)
Image
soren

Jak roznicowka po teście działa czyli jak kolega wyzej napisal styki nie sa sklejone wszystkie urządzenia w domu dzialaja frytkownica itp itd wywala ja tylko 3 z 6 sonofow to nie rozumiem poco wogle grzebać w rozdzielni.
wojtas567

Ja też bym szukał problemu w sonofie, a dokladniej sprawdził jeszcze w innym miejscu np w pracy i jeżeli tam też wywali roznicówkę to sonoff do kosza a nie tablice rozbierać która jest w 100% sprawna.
Pozdrawiam
Wojtek
unikat74

żeby się nie okazało że cała partia która przyszła 10 szt poleci do kosza wtedy będę jednym z nielicznych który rozpocznie proces reklamacji na aliexpress słaba perspektywa a była taka fajna promocja mam jeszcze 16TH i basic zobaczę co na tych się dzieje.

Nic wypnę wszystkie odbiorniki które są w danym obwodzie i będę testował.
wojtas567

Co do reklamacji na Ali.... to nie ma problemu.
Uznają tylko musisz pokazać, że nie działa.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”