czujnik temp. na budowie

creative21

czyli jakbym chciał na skrętce w każdym pokoju czujnik to będzie ciężko ?
Gucio2607.

Wydaje mi sie ze lepiej byłoby umieścić wemos w kazdym pomieszczeniu
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Espablo

Puść sobie skrętkę do każdego pokoju. Jak nie wykorzystasz tego inaczej to zawsze możesz tym przewodem posłać zasilanie 5V lub nawet 12V z jednego zasilacza i na miejscu dać jakiś moduł z czujnikiem temp
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
creative21

to w końcu uciągnę czujniki na skrętce czy nie ?

jakie czujnik lepsze
te:
ds18b20 i bme280
czy
dhT22

co jeszcze warto pociągnąć jakie kabelki ?
wojtas567

creative21 wrote: Wed Oct 24, 2018 4:50 pm to w końcu uciągnę czujniki na skrętce czy nie ?

jakie czujnik lepsze
te:
ds18b20 i bme280
czy
dhT22

co jeszcze warto pociągnąć jakie kabelki ?
Czy uciągnie to wszystko zależy od dodatkowych czynników chociażby np zakłóceń od innych przewodów itp.
Co do czujników to wszytko zależy co chcesz mierzyć?
samą temperaturę - DS,
temperaturę i wilgotność BME280 i DHT22 (BME lepszy),
a jeżeli jeszcze będziesz chciał dodatkowo ciśnienie to z tych tylko ma taką funkcję BME280.
BME potrzebuje 4 żył, DS i DHT 3 żyły, z tego co pamiętam to i2c to tak do 10m.
Więc sam widzisz jak to wygląda.
Zasilanie na którym pracują układy to 3V3 lub 5V i na długich przewodach potrafi być spory spadek napięcia, który w tym przypadku jest niewskazany.
Dlatego łatwiej tą skrętką zasilić układ z przetwornicą niż puszczać sygnał z czujnika.
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Been thanked: 6 times

Koledzy, hola!!!!!

DS18b20 działa na odległość do 50m od modułu w zależności od zakłóceń
BMP i DHT to kilku, kilkunastu centymetrów od modułu - standard transmisji jest inny

Facet pociągnie sobie kable i wymyśli BMP, nakupi ich w pieruny i wyjdzie zonk, bo nie będzie działać na długich przewodach!!!!!!!
Espablo

Ja mówię o tym aby skrętkę wykorzystać do zasilania modułu na końcu. Może tam być jakiś nodemcu z czujnikiem temperatury. Skrętkę w rozdzielni wpiąć do jakiegoś zasilacza np 6V do 8V DC. Zapytacie, dla czego aż 8V skoro moduł jest na 5V ? Trzeba uwzględnić spadki napięć na długich przewodach i do modułu doleci już mniej.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
PioKar

Duch__ wrote: Tue Nov 20, 2018 2:09 pm Koledzy, hola!!!!!

DS18b20 działa na odległość do 50m od modułu w zależności od zakłóceń
BMP i DHT to kilku, kilkunastu centymetrów od modułu - standard transmisji jest inny

Facet pociągnie sobie kable i wymyśli BMP, nakupi ich w pieruny i wyjdzie zonk, bo nie będzie działać na długich przewodach!!!!!!!
Ok ale.
Jest problem. Jedni chcą mieć gwarancję inni sami dochodzą do prawdy.
Mi nikt nie tłumaczył że DHT nie będzie stabilnie wskazywało na przewodzie 5-cio metrowym.
Wypisywałem na forum że daję różne rezystory że daję kabel ekranowany i w efekcie mam 3 sztuki DHT-22 na około 5-ięcio metrowych przewodach.
Odczyt z tych czujników jest o tyle ok że mogą sterować termostatami.
Ale gdyby ktoś kazał mi u siebie uruchomić taki zestaw to powiedziałbym że się nie da.
Generalnie chodzi o to że nikt nikomu nic nie gwarantuje - ale jest fajnie.

Return to “Pomoc”