Firmware Multiboard

eZekiel

wsosniak wrote: Wed Oct 24, 2018 9:01 pm spróbuj przypiąć out na pin3 lub pin2 (pin5 to raczej button2)
Dzięki! Zadziałało na pin3. :)

Podłączałem wcześniej sugerując się tą grafiką:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Espablo

mihu wrote: Wed Oct 24, 2018 5:59 pm Firmware Multiboard sonoff basic wybierając monostabile lub bistabile znikło wybór bramy czy furtki jest tylko on/off lub żarówka , a na sonoff th wybór jest.pozd
Zrobiłeś tak jak napisałem w pierwszym poście pod czerwonym napisem?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
wsosniak
Been thanked: 1 time

eZekiel wrote: Wed Oct 24, 2018 9:22 pm
wsosniak wrote: Wed Oct 24, 2018 9:01 pm spróbuj przypiąć out na pin3 lub pin2 (pin5 to raczej button2)
Dzięki! Zadziałało na pin3. :)

Podłączałem wcześniej sugerując się tą grafiką:
okazuje się że to wszystko od softu zależy i autor może to dowolnie poustawiać. Ta Twoja grafika akurat pasuje do softu z oficjalnej strony supli : https://www.supla.org/pl/download -> ITEAD SONOFF WiFi Smart Switch

A Espablo akurat zrobił w swoim sofcie inaczej ( w readme jest napisane) :

- SONOFF BASIC,
GPIO1 - Temperature

a to jest ten trzeci pin

a pod piąty pin (GPIO14) podpiął button2

chyba :)
slawek

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję... :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
mihu

Espablo wrote: Wed Oct 24, 2018 9:28 pm
mihu wrote: Wed Oct 24, 2018 5:59 pm Firmware Multiboard sonoff basic wybierając monostabile lub bistabile znikło wybór bramy czy furtki jest tylko on/off lub żarówka , a na sonoff th wybór jest.pozd
Zrobiłeś tak jak napisałem w pierwszym poście pod czerwonym napisem?
tak mam moduły przerobione na bramę, ale tak jak wspominałem soft z dwuch tygodni ma wybór bistabile sonoff basic i widać menu do wyboru furtka , brama , automat itp natomiast ostatni soft nie ma tego wyboru , ale jak zmieniłem na sonoff TH do jest brama i działa.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Czy przy zmianie bistabilny na monostabilny (lub odwrotnie) usunąłeś urządzenie z serwera, aby dodało się na nowo z nowymi ustawieniami?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Espablo

Ustaw "2. Button type - bistable" i usuń moduł z supla-cloud
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
mihu

Espablo wrote: Thu Oct 25, 2018 7:55 am Ustaw "2. Button type - bistable" i usuń moduł z supla-cloud
tak też zrobiłem , ale już doszłem co jest do poprawki
jak jest 2. Button type - bistable i gpio3 sensor to jest brak wyboru brama czy furtka

ale gdy usuniemy gpio3 none to jest wybur ale brak sensora otwarcia. pozd :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maniek913
Been thanked: 3 times

Właśnie wgrałem najnowszy soft(2.7.2) do Sonoffa basic - i mam problem z wejściem GPIO 03 - sensor - mianowicie po ustawieniu tego wejścia jako sensor po restarcie nie łączy się z siecią Wi-Fi ( dioda wolno mruga). Po dezaktywacji tego wejścia jest OK. Podejrzewałem że powodem jest brak "pulupa" na tym wejściu, ale niestety zarówno pozostawienie niepodłączonego wejścia, czy też podciągnięcie do +3v3 przez rezystor 4k7, albo wymuszenie "0" podczas restartu nie pomaga- moduł nie łączy się z siecią. wątek jest dość długi i nie wiem czy ktoś miał taki problem? Właściwie dowolne ustawienia tego GPIO powodują brak łączności. Tylko dezaktywacja pozwala na połączenie.
wsosniak
Been thanked: 1 time

ten najnowszy soft od Espablo wczoraj i przedwczoraj wgrywałem do trzech różnych sonoffów (aby mieć moduł gate z temperaturą na GPIO1 i czujnikiem otwarcia bramy na GPIO3) i ani razu nie miałem takiego problemu , a chyba tak samo ustawiałem parametry tzn :
- termometr : DS lub DHT
- przyciski : jeden i drugi BISTABLE (może ustawiasz tylko jeden bistable ?)
- dwa następne pola nie ruszam
- i ostatni GPIO3 wybieram SENSOR

i nie mam żadnego problemu z połączeniem wifi i potem rejestracją w cloud.
Jedyny problem jaki napotkałem to jak termometr ustawiłem na DS18B20 i go podłączyłem go fizycznie do sonoffa , to w aplikacji nie pokazywał wskazań (przy skonfigurowaniu i podłączeniu DHT22 nie miałem takich problemów i wszytskie wskazania były ok ), ale olałem to bo mi na tym DSxxx nie zależało , bo DHT22 tez jest ok.

spróbuj z tymi obydwoma przyciskami na bisatble. A może coś z sonoffem nie tak ? jak masz możliwość to wgraj do innego sonoffa

Return to “Nowości”