Błądy odczytów czujników Temp/Wilg i jednoczesna obsługa przekażników.

PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 04, 2018 5:09 pm

Kilka miesięcy już coś z suplą kombinuję.
I zakładam temat w ogólnej dyskusji bo mam tylko domysły.
Powoli dochodzę do wniosku że nie bez powodu zamel nie dodaje do swoich urządzeń czujników dht/ds.
Fajnie jest mieć na jednym esp czujnik DHT, DS i jeszcze obsługę przekażników włączników i kontaktronów.
Tyle tylko że to nie działa.
Czujniki DHT/DS pokazują ---, nic, dane z kosmosu, albo zawieszają ostatni odczyt.
O kiepskim działaniu przełączników i kontaktronów co chwilę ktoś pisze.
Pewnie część problemów to soft.
Ale Mi się zaczyna wydawać że jak ktoś chce mieć pewne/stabilne/powtarzalne dane do np. sterowania termostatem CO.
To trzeba dać jedno esp do dht/ds a drugie do sterowania przekażnikami.
I to nie jest problem. Może trochę tylko prądu szkoda.
Bo to jest na prawdę irytujące jak ciągle coś zmieniam.
I po restarcie zasilania albo wifi ( zależnie od sytuacji ) dane są a potem ich nie ma.
Mając kilka esp sterujących tylko czujnikami dht/ds tych problemów nie ma.
Trochę się rozpisałem ale czytam forum i widzę że nie tylko Ja ten problem mam.
ps: no bo po co to napisałem.
Jeśli ma się kilkanaście esp w domu.
I jedne działają ciągle i wciąż.
Czyli po zaniku zasilania i powrocie wstają.
I po zaniku wifi ( a moje upc robi to dosyć często ) wstają.
A są takie o które szczególnie walczę i one nie wstają.
To coś musi być na rzeczy.
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Nov 04, 2018 5:52 pm

PioKar wrote:
Sun Nov 04, 2018 5:09 pm
Kilka miesięcy już coś z suplą kombinuję.
I zakładam temat w ogólnej dyskusji bo mam tylko domysły.
Powoli dochodzę do wniosku że nie bez powodu zamel nie dodaje do swoich urządzeń czujników dht/ds.
Fajnie jest mieć na jednym esp czujnik DHT, DS i jeszcze obsługę przekażników włączników i kontaktronów.
Tyle tylko że to nie działa.
Czujniki DHT/DS pokazują ---, nic, dane z kosmosu, albo zawieszają ostatni odczyt.
O kiepskim działaniu przełączników i kontaktronów co chwilę ktoś pisze.
Pewnie część problemów to soft.
Ale Mi się zaczyna wydawać że jak ktoś chce mieć pewne/stabilne/powtarzalne dane do np. sterowania termostatem CO.
To trzeba dać jedno esp do dht/ds a drugie do sterowania przekażnikami.
I to nie jest problem. Może trochę tylko prądu szkoda.
Bo to jest na prawdę irytujące jak ciągle coś zmieniam.
I po restarcie zasilania albo wifi ( zależnie od sytuacji ) dane są a potem ich nie ma.
Mając kilka esp sterujących tylko czujnikami dht/ds tych problemów nie ma.
Trochę się rozpisałem ale czytam forum i widzę że nie tylko Ja ten problem mam.
Nie podzielam Twoich spostrzeżeń poza stwierdzeniem, że "Pewnie część problemów to soft".

Od dwóch miesięcy pracuję nad stabilnym softem z multi pomiarem na DS-ach, plus DHT22, plus obsługa przekaźnika, plus obsługa sensora NO/NC wraz z obsługą przycisków zewnętrznych i to w różnych funkcjach (nonostable, bistable, timer).
I mam wrażenie, że chyba udało mi się ;)

Przygotowałem firmware dedykowane dla modułu Yunshan, w którym:

1. DS-y na 35 metrowej skrętce działają bez zarzutu, przesyłanie danych do Cloud-a bezproblemowe (tu najbardziej się napociłem). Wprowadziłem również kontrolę w przypadku uszkodzenia któregoś z czujników, co przy restarcie modułu powoduje "przestawienie" kanałów.
2. DHT22 pracuje (w końcu) bardzo stabilnie (i chyba powrócę do projektu HUMIDISTATU na DHT22).
3. Przekaźnik "śmiga" jak należy, a ponadto dostępne ma wszystkie kanały włącznie z "Automatem schodowym", co w połączeniu z programowalnym przyciskiem jako "Timer" daje pełną funkcjonalność tego zastosowania. Tak samo dla kanałów GATE.
4. Sensor NO/NC na transoptorze działa również wyśmienicie i to bez żadnych przeróbek.
5. Dioda konfiguracyjna i wyświetlacz uzupełniają całość.

Do przetestowania pozostało jeszcze sprawdzenia działania pomiarów na DS-ach w układzie gwiazdy, więc jak ktoś ma taką sieć czujników to proszę o kontakt.


A tak to wygląda na stole:
Attachments
multi_yunshan.png
multi_yunshan.png (846.16 KiB) Viewed 2912 times
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 04, 2018 6:03 pm

Nie raz w pracy dostaję .exe testowane na wszystkie sposoby.
Po jakimś czasie produkcja staje ( bo coś).
Ja szanuję programistów.
Ale od nastu lat jestem testerem i coś na ten temat wiem.
U mnie w robocie utarło się powiedzenie że najlepsze testy są na produkcji.
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Nov 04, 2018 6:07 pm

PioKar wrote:
Sun Nov 04, 2018 6:03 pm
...
U mnie w robocie utarło się powiedzenie że najlepsze testy są na produkcji.
Z tym też się zgadzam.
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Nov 04, 2018 6:17 pm

Haha. I pewnie nie raz słyszałeś ulubione hasło programisty lub administratora sieci - "u mnie działa" ;) :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 04, 2018 6:26 pm

No masz.
Ale po kilku latach współpracy relacje się łagodzą.
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 04, 2018 6:40 pm

Zybi wrote:
Sun Nov 04, 2018 5:52 pm
PioKar wrote:
Sun Nov 04, 2018 5:09 pm
Kilka miesięcy już coś z suplą kombinuję.
I zakładam temat w ogólnej dyskusji bo mam tylko domysły.
Powoli dochodzę do wniosku że nie bez powodu zamel nie dodaje do swoich urządzeń czujników dht/ds.
Fajnie jest mieć na jednym esp czujnik DHT, DS i jeszcze obsługę przekażników włączników i kontaktronów.
Tyle tylko że to nie działa.
Czujniki DHT/DS pokazują ---, nic, dane z kosmosu, albo zawieszają ostatni odczyt.
O kiepskim działaniu przełączników i kontaktronów co chwilę ktoś pisze.
Pewnie część problemów to soft.
Ale Mi się zaczyna wydawać że jak ktoś chce mieć pewne/stabilne/powtarzalne dane do np. sterowania termostatem CO.
To trzeba dać jedno esp do dht/ds a drugie do sterowania przekażnikami.
I to nie jest problem. Może trochę tylko prądu szkoda.
Bo to jest na prawdę irytujące jak ciągle coś zmieniam.
I po restarcie zasilania albo wifi ( zależnie od sytuacji ) dane są a potem ich nie ma.
Mając kilka esp sterujących tylko czujnikami dht/ds tych problemów nie ma.
Trochę się rozpisałem ale czytam forum i widzę że nie tylko Ja ten problem mam.
Nie podzielam Twoich spostrzeżeń poza stwierdzeniem, że "Pewnie część problemów to soft".

Od dwóch miesięcy pracuję nad stabilnym softem z multi pomiarem na DS-ach, plus DHT22, plus obsługa przekaźnika, plus obsługa sensora NO/NC wraz z obsługą przycisków zewnętrznych i to w różnych funkcjach (nonostable, bistable, timer).
I mam wrażenie, że chyba udało mi się ;)

Przygotowałem firmware dedykowane dla modułu Yunshan, w którym:

1. DS-y na 35 metrowej skrętce działają bez zarzutu, przesyłanie danych do Cloud-a bezproblemowe (tu najbardziej się napociłem). Wprowadziłem również kontrolę w przypadku uszkodzenia któregoś z czujników, co przy restarcie modułu powoduje "przestawienie" kanałów.
2. DHT22 pracuje (w końcu) bardzo stabilnie (i chyba powrócę do projektu HUMIDISTATU na DHT22).
3. Przekaźnik "śmiga" jak należy, a ponadto dostępne ma wszystkie kanały włącznie z "Automatem schodowym", co w połączeniu z programowalnym przyciskiem jako "Timer" daje pełną funkcjonalność tego zastosowania. Tak samo dla kanałów GATE.
4. Sensor NO/NC na transoptorze działa również wyśmienicie i to bez żadnych przeróbek.
5. Dioda konfiguracyjna i wyświetlacz uzupełniają całość.

Do przetestowania pozostało jeszcze sprawdzenia działania pomiarów na DS-ach w układzie gwiazdy, więc jak ktoś ma taką sieć czujników to proszę o kontakt.


A tak to wygląda na stole:
No to mam propozycją.
Nie wiem czy nie piszę dubla.
Jest wemos D1 mini pro z zasilaniem z baterii.
Obsługuje DHT i dwa przekażniki.
DHT połączone pięcio metrowym kablem ekranowanym z wemosem.
W tej chwili za sugestią Espaplo podłączony z 5 v wemosa z rezystorem 3,3 przedtem był 4,7 na v3,3 i v5.
Cały czas odczyty są jakiś czas a potem zostają bez zmian. nie --- lub nic. zostaje wyświetlony ostatni odczyt.
My mamy już jakąś wspólną przeszłość i o tym nie będziemy tu pisali.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Nov 04, 2018 6:50 pm

Z rezystorem możesz zejść do 1k, zasilanie koniecznie 5v. Jeżeli możesz to zmierz jakie masz napięcie przy samym czyjniku. Spróbuj zasilić tego DS-a oddzielnym zasilaczem, połącz tylko razem masy i zobacz jaki będzie efekt.
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 267
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 04, 2018 6:56 pm

Sprawdzę wszystko.
Daję opornik przy czujniku bo tak mam łatwiej.
Czy to może mieć aż taki wpływ na odczyty?
Jak napiszecie że musi być przy esp to tam go dam.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Nov 04, 2018 6:59 pm

Lokalizacja rezystora nie ma znaczenia.
Nie zauważyłem czy napisałeś, ile masz tych DS podłączonych?
Last edited by wojtas567 on Sun Nov 04, 2018 7:01 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply