DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn wrz 26, 2016 5:35 pm

Wymień na drugi.
Tam jest kondensator o wartości od kilku do kilkudziesięciu piko który odpowiada za częstotliwość przetwornicy można spróbować go wymienić ale to może okazać się dość kłopotliwe
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn wrz 26, 2016 5:52 pm

Wrzucam soft dla tej płytki w wersji z SSL-em - po upgrade SDK kompiluje się bez problemów

Wersja 1.8 - opis zmian tu: viewtopic.php?f=18&t=272

Relay 1 - GPIO4 (5 dla wersji 54)
Relay 2 - GPIO13
BUTTON - GPIO5 (4 dla wersji 54)
Sensor1 - GPIO14
Sensor2 - GPIO12
DS18B20 - GPIO2

- Wybór trybu button/switch dla obydwu kanałów
- Przycisk BUTTON zawsze w trybie button (konfiguracja)

SPI MODE: QIO
SPI SPEED: 40MHz
BAUDRATE: 115200
boot_v1.2.bin---->0x00000
wifisocket_x2_user1.1024.new.2.bin--->0x01000
Załączniki
SOCKETx2DS.rar
(198.63 KiB) Pobrany 108 razy
SOCKETx2DS(54).rar
(198.64 KiB) Pobrany 120 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
marcin.kasinski
Posty: 14
Rejestracja: czw wrz 29, 2016 4:15 pm

czw wrz 29, 2016 4:17 pm

Przepraszam, ale nie widzę nigdzie takiej informacji tu.

Czy sprzedajesz ten układ złożony ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw wrz 29, 2016 5:08 pm

marcin.kasinski pisze:Przepraszam, ale nie widzę nigdzie takiej informacji tu.

Czy sprzedajesz ten układ złożony ?
Niestety nie. Może v2 jak skończę i będę absolutnie pewny, że działa prawidłowo.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
marcin.kasinski
Posty: 14
Rejestracja: czw wrz 29, 2016 4:15 pm

sob paź 01, 2016 1:11 pm

Espablo pisze:
marcin.kasinski pisze:Przepraszam, ale nie widzę nigdzie takiej informacji tu.

Czy sprzedajesz ten układ złożony ?
Niestety nie. Może v2 jak skończę i będę absolutnie pewny, że działa prawidłowo.
OK.

Sprzętowo bardzo mi się podoba.
Poczekam na V2.

Obecnie pracuje nad softem do tego . Testuje na sucho z żarówką, esp-12E, i modułem z przekaźnikiem.

Mój pomysł, to

- pełna administracja jak openwrt z dokładnie takim samym interfejsem użytkownika.(interfejs już mam zrobiony)
- update nowej wersji poprzez formularz www jak np w panelach routerów (funkcjonalność już działa)
- pełna administracja po www,
- ustawienie portu serwera www
- sid i hasło lokane,
- podłączenie do istniejącej sieci wybieranej z listy (funkcjonalność już działa)
- ustawienie przekaźnika
- timery dla przekaźnika
- losowe włączenie i wyłączenie przekaźnika
- odczyt termometru.
- ustawienie loginu i hasła do panelu www
- reset do fabrycznych ustawień
- restart
- Do przemyślenia serwer nasłuchujący po https, a nie http
filo
Posty: 3
Rejestracja: wt paź 04, 2016 11:23 am

wt paź 04, 2016 11:33 am

Witam serdecznie.
Natrafiłem na ten temat i bardzo mnie zaciekawił, przerobiłem więc cały wątek i co nie co już wiem jak to ma funkcjonować, ale mam kilka pytań.
Po pierwsze - czy jest możliwość sprzężenia całości z systemem Domoticz na RPi? Chciałbym zastosować właśnie Raspberry do zarządzania na początku oświetleniem, ale wraz z rozwojem projektu pewnie i czymś innym.
Skoro już sprzężenie takie byłoby możliwe, to czy jest możliwość, aby włączając światło np. za pomocą wyłącznika dzwonkowego poinformować w jakiś sposób system (np. poprzez wysłanie odpowieniego GETa do serwera na którym stoi domoticz lub inny system/strona)? Chodzi o to, aby mieć podgląd na to, które światła są aktualnie włączone a które wyłączone.
Trzecia sprawa - mogłby ktoś polecić jakiś sensowny sklep internetowy w Polsce, w którym dostanę elementy potrzebne do stworzenia owej płytki? Bardzo chętnie bym przetestował projekcik i po pozytywnych testach wdrożył go u siebie.
Dzięuję z góry za odpowiedzi. Ukłony w strony osób zaangażowanych w rozwój projektu ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt paź 04, 2016 11:36 am

filo pisze:Witam serdecznie.
Natrafiłem na ten temat i bardzo mnie zaciekawił, przerobiłem więc cały wątek i co nie co już wiem jak to ma funkcjonować, ale mam kilka pytań.
Po pierwsze - czy jest możliwość sprzężenia całości z systemem Domoticz na RPi? Chciałbym zastosować właśnie Raspberry do zarządzania na początku oświetleniem, ale wraz z rozwojem projektu pewnie i czymś innym.
Skoro już sprzężenie takie byłoby możliwe, to czy jest możliwość, aby włączając światło np. za pomocą wyłącznika dzwonkowego poinformować w jakiś sposób system (np. poprzez wysłanie odpowieniego GETa do serwera na którym stoi domoticz lub inny system/strona)? Chodzi o to, aby mieć podgląd na to, które światła są aktualnie włączone a które wyłączone.
Trzecia sprawa - mogłby ktoś polecić jakiś sensowny sklep internetowy w Polsce, w którym dostanę elementy potrzebne do stworzenia owej płytki? Bardzo chętnie bym przetestował projekcik i po pozytywnych testach wdrożył go u siebie.
Dzięuję z góry za odpowiedzi. Ukłony w strony osób zaangażowanych w rozwój projektu ;)
Wymienione funkcjonalności są dostępne w Supli więc jaki cel integracji z domoticzem ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt paź 04, 2016 11:58 am

filo pisze:Trzecia sprawa - mogłby ktoś polecić jakiś sensowny sklep internetowy w Polsce)
Ja większość kupuję w http://www.tme.eu/pl/
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
filo
Posty: 3
Rejestracja: wt paź 04, 2016 11:23 am

wt paź 04, 2016 1:15 pm

Mam rozumieć, że przykładowo gdy wyłączę światło za pomocą przycisku dzwonkowego to aplikacja na smartfonie mi to pokaże? Nie miałem doczynienia z suplą i dopiero czytam jakie mam możliwości... Jednak akurat tej funkcji nie mogę się doszukać, proszę o wyrozumiałosć ;)
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8408
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt paź 04, 2016 1:42 pm

Dokładnie tak. Przełączenie przyciskiem na "ścianie" zmienia również ikonkę w aplikacji.
ODPOWIEDZ