Esp8266 jako reset np. routera

wsosniak
Been thanked: 1 time

wojtas567 wrote: Thu Nov 15, 2018 10:07 pm A masz tam na liście automat schodowy?
jeżeli tak to wybierz go z listy ustaw na 2s i będzie git.
z automatem schodowym jest o tyle problem ze nie chce mi wtedy działać harmonogram w cloudzie . Tzn : Po utworzeniu harmonogramu , kiedy przychodzi ta godzina X do włączenia tego automatu schodowego to dostawałem komunikat w harmonogramie : ANULOWANE
Dlatego użyłem funkcji otwierania drzwi.

Ten problem z tym automatem schodowym i harmonogramem jest zresztą opisany tutaj (dokładnie tak jak u mnie się działo) :viewtopic.php?t=3450
wojtas567

Faktycznie nie zauważyłem, że masz też harmonogram a to faktycznie nie chce się zgrać a szkoda.
Pozdrawiam
Wojtek
wsosniak

no szkoda , ale najważniejsze że działa z tą funkcją otwierania drzwi :)
Duch__
Been thanked: 6 times

A ja powiem tylko tyle. Skoro musisz restartować router z harmonogramu to zmień router zamiast dodawać restarty.
wsosniak

Duch__ wrote: Tue Nov 20, 2018 12:44 pm A ja powiem tylko tyle. Skoro musisz restartować router z harmonogramu to zmień router zamiast dodawać restarty.
Mój post w tym wątku opisywał problem braku możliwości zmiany ikonki i opisu OTWORZ pojawiającego się po prawej stronie w aplikacji . To że opisałem to na przykładzie routera (bo temat nawiązuje do routera ".....reset np routera" ) nie oznacza że mam problem z routerem i wcale go nie muszę wymieniać.

Temat tego wątku dotyczy restartu jakiegokolwiek urządzenia zasilanego 220v. Dzisiaj na priv dostałem prośbę aby dokładniej opisać jak to zrobiłem na tym sonoffie. I dla mniej doświadczonych z elektroniką userów (zresztą takich jak ja :) ) załączam to moje rozwiązanie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Z tym schematem to pojechałeś... proszę - nie próbujcie tego kopiować... ;) Może być WIELKIE BUM :!: :!: :!:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wsosniak

slawek wrote: Sat Dec 08, 2018 9:04 pm Z tym schematem to pojechałeś... proszę - nie próbujcie tego kopiować... ;) Może być WIELKIE BUM :!: :!: :!:
z racji że nie jestem elektrykiem , to już odłączyłem od prądu to moje rozwiązanie :) ale nie rozumiem tego. Napisz kilka zdań czemu może być to BUM :) dzieki
slawek

Z twego schematu wynika, że zwierasz stykami przekaźnika wyjście sonoffa, a tam masz 230V.
Wyjście powinno sterować chyba cewką przekaźnika, nie wchodzić na styki...narysowałeś parę sprzężonych styków
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wsosniak

slawek wrote: Sat Dec 08, 2018 9:11 pm Z twego schematu wynika, że zwierasz stykami przekaźnika wyjście sonoffa, a tam masz 230V.
Wyjście powinno sterować chyba cewką przekaźnika, nie wchodzić na styki...narysowałeś parę sprzężonych styków
tak jak napisałem : nie jestem elektronikiem ani elektrykiem i może rzeczywiście to co narysowałem na szybko na tym schemacie , w środku tego przekaźnika, dla osób bardziej kompetentnych może być niejednoznaczne. Ale tak jak piszesz : wyjście z sonoffa steruje u mnie cewką przekaźnika . Poprawiłem ten mój schemat , może być ? jest ok ? mam się bać o BUM teraz w moim domu ? :) :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Sat Dec 08, 2018 10:01 pm, edited 2 times in total.
Zybi

Po co w ogóle tak kombinować!
Pod potrzeby zdalnego resetu już dawno dla Sonoff-a Basic-a skompilowałem odpowiedni soft.
Resetowane urządzenie podłączamy bezpośrednio pod Sonoff-a.

"Stary" jest bo w wersji 2.0, (czyli dodajemy go ręcznie a nie ze smartfona), ale niezawodny.

Dla nowych modułów pamiętać o DOUT przy wgrywaniu.

.

Return to “Pomoc”