Chińskie LEGO - coś dla ESP na eliminację zakłóceń od "długich" kabli

Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 7:02 pm

Na Aliexpress można nabyć moduł, który bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku konieczności eliminacji zakłóceń związanych ze sterowaniem modułów ESP poprzez "długie" kable z dodatkowych przełączników, czujników otwarcia (kontaktronów), etc.

Moduł należy montować jak najbliżej modułu ESP.

Podłączenie modułu zapewnia jednocześnie pull-up na wejściu sterującym.

Dostępny jest schemat modułu więc podłączenie nie powinno sprawiać problemu, ale zawsze można zapytać na forum.

https://pl.aliexpress.com/item/PC817-EL ... 39.90158.0

.
Załączniki
transoptor.png
transoptor.png (202.01 KiB) Przejrzano 7823 razy
schemat_transoptor.jpg
schemat_transoptor.jpg (39.18 KiB) Przejrzano 7823 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 7:33 pm

Hehe, jesteś jak MI6. Masz jakieś "wtyki" na aliexpress" ;). Właśnie tego szukałem
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt paź 19, 2018 7:39 pm

Mam tych zabawek dużo, bo na czymś musiałem testować swoje kompilacje.
Tematy LEGO będę sukcesywnie rozwijał.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 7:58 pm

Temat LEGO jest super.
Takiego modułu jak ten potrzebowałem w pracy - NA WCZORAJ!.
Miałem sterownik pracujący stabilnie na warsztacie. Jak załączyłem go w środowisku gdzie ma pracować (falowniki, piece indukcyjne) to miałem wrażenie, że inny program tam jest wgrany :). Całą noc przepisywałem kod na miejscu i testowałem . Do rana działało :) ale musiałem w kodzie te zakłócenia wyeliminować.
Taki moduł zaoszczędził by mi pewnie kilka godzin snu ;)

Na koniec dodam jeszcze, że sterownik pracuje tam 2 lata i jeżdżę tylko na przeglądy :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
wsosniak
Posty: 388
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob gru 08, 2018 4:52 pm

@Zybi - przenoszę się tutaj (z wątku MULTIBOARD) z tą dyskusją o zakłóceniach na moim sonoffie , bo to chyba , tak jak sugerujesz, jest to problem zakłóceń (czyli a długie kable do przycisku zewnętrznego i kontaktronu) . Dwa pytania:

1) Czy przycisk (lub kontaktron) tak mam podłączyć jak na rysunku ? patrz załącznik resytory2.png

2) Na schemacie tego chińskiego LEGO jest zastosowany rezystor 10k. A może tak bym spróbował wymienić ten obecny rezystor 4,7k na taki 10k ? - patrz załcznik rezystory3.png
Załączniki
rezystory3.png
rezystory3.png (7.47 KiB) Przejrzano 5367 razy
rezystory2.png
rezystory2.png (6.46 KiB) Przejrzano 5369 razy
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob gru 08, 2018 9:14 pm

Pod przycisk podłącz tak:
Załączniki
schemat_transoptor2.jpg
schemat_transoptor2.jpg (38.89 KiB) Przejrzano 5316 razy
andras
Posty: 256
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

sob gru 08, 2018 10:19 pm

Używam do H801 i polecam :)
wsosniak
Posty: 388
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob gru 08, 2018 10:55 pm

Zybi pisze:
sob gru 08, 2018 9:14 pm
Pod przycisk podłącz tak:
dzięki za info ! zakładam że kontaktron tak samo :)
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

wt gru 11, 2018 7:16 pm

Cześć, czy widział ktoś z Was te moduły na polskim rynku? Elty? TME?
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 579
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt gru 18, 2018 5:31 am

Tyle kasy za PC817 + led + dwa rezystory + ta ogromna płytka???
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
ODPOWIEDZ