Sonoff Basic - RF R2 Power
-
Mam problem, kupiłem sonoff Basic a tu zaskoczenie bo w środku inna płytka niż miałem do tej pory. Macie może oznaczenia pinout ? Chciałem wgrać multiboard-a i dołączyć DHT11, ale nie mam pojęcia jakie są pinouty w tej płycie. Spotkał ktoś się z Was z tą płytą ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo ... /Sonoff-RF
The R2 V1.0 version of the Sonoff RF uses an ESP8285 which is covered by a horizontally orientated RF expansion board. Entering flash ready mode can be achieved by grounding K_P (which is connected to GPIO0) to the neighbouring GND pin on the RF board during power on. https://imgur.com/a/rJ3zGQQ
The R2 V1.0 version of the Sonoff RF uses an ESP8285 which is covered by a horizontally orientated RF expansion board. Entering flash ready mode can be achieved by grounding K_P (which is connected to GPIO0) to the neighbouring GND pin on the RF board during power on. https://imgur.com/a/rJ3zGQQ
-
Ja mam taką płytkę. od spodu przy złączach od programowania masz dodatkowe pole lutownicze ( które nie przechodzi druga stronę płytki) to jest GPIO2 i do tego możesz wykorzystać RX i TX. Ja wrzuciłem soft S2X z multiboard od espablo i pięknie działa
-
Mówisz o tym polu ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
A jaką i jak wgrać suplę do tego. Zakupiłem i myśłałem, że to będa takie zwykła jak zawsze a tu zonk. Mi wystarczy tylko włączanie i wyłączanie bez żadnych termometrów itp.
-
Witam. Ja również mam problem z nowymi basicami. Bez problemu podłączam czujnik DHT22 pod GPIO3 (RX) i działa jak trzeba z softem multiboard od espablo, natomiast jeśli w ustawieniach ustawiam na tym samym pinie Dallas DS18B20 i podpinam czujnik (oczywiście z pullupem między RX a VCC) . To niestety czujnik nie działa i nie pokazuje temperatury. Próbowałem na kilku sztukach z wgranym firmware kilka razy i kilkoma czujnikami żeby wykluczyć problem z czujnikiem czy konkretnym egzemplarzem. Dallasy nie działają w konfiguracji nowy sonoff basic + multiboard 2.7.2. Jeśli komuś uda się odpalić dallasa na sofcie multiboard 2.7.2 i nowym sonoff basic z płytką w wersji RF R2 Power. To proszę o pomoc.
-
"nowy" basic
soft multiboard od espablo
wybrana wersja SX2
typ termometru ds18b20
wybór przyciku, stanu przekaźnika według uznania
GPIO1 dht11
GPIO2 ds18b20
Gpio3 Sensor
Uwaga 1 jak damy sensor na GPIO1 a dht11 na Gpio3 to moduł nie wstanie przy zamkniętym sensorze
PS ja zrobiłem sobie mostek z wejścia sterującego przekaźnik na pole lutownicze LED i teraz w zależności od stanu przekaźnika świeci się dioda na module na czerwono.
soft multiboard od espablo
wybrana wersja SX2
typ termometru ds18b20
wybór przyciku, stanu przekaźnika według uznania
GPIO1 dht11
GPIO2 ds18b20
Gpio3 Sensor
Uwaga 1 jak damy sensor na GPIO1 a dht11 na Gpio3 to moduł nie wstanie przy zamkniętym sensorze
PS ja zrobiłem sobie mostek z wejścia sterującego przekaźnik na pole lutownicze LED i teraz w zależności od stanu przekaźnika świeci się dioda na module na czerwono.
-
dzięki scoobi. Działa jak trzeba. A co do tego mostka mógł byś zrobić fotkę spodu twojej płytki żeby mieć 100% pewności że dobrze ją lutuję i nie zrobić zwarcia. Nie mogę znaleźć w sieci nigdzie zdjęcia spodu płytki Sonoff Basic - RF R2 Power z rozpiska pinów.
-
Ja zrobiłem to tak
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Wgrywanie normalnie FLASH DOWNLOAD TOOLS'em?? Gdzieś czytałem że trzeba zmienić na esp8285 ale nie widzę takiej funkcji w tym programie