otwieranie bramy garażowej i wjazdowej jednocześnie

wsosniak
Been thanked: 1 time

adamwro25 wrote: Tue Dec 18, 2018 6:45 pm Czyli czekam do cloud 2.3, głównie chce tej funkcji używać rano jak wychodzę do pracy i wiem że bramy są zamknięte.
Coś tak czułem że Tobie chodzi o takie bardzo proste rozwiązanie dlatego na szybko w beta-cloud zrobiłem tą grupę tych dwóch bram tego samego typu i potem umieściłem ten screen :) na teraz nie mamy jeszcze nowej aplikacji do cloud2.3, żeby to do końca przetestować czy to chodzi z aplikacji , czy w ogóle będzie chodzić …..

czekamy aż @pzygmunt nam taką testową aplikację do cloud 2.3 udostępni .
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Harmonogram nie obsługuje grupy bram. Grupa bram działa tak sam w v2.3 jak w v2.2.

Potrzebna funkcja otwórz/zamknij której nie ma. (Będzie to realizowane poprzez sceny)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wsosniak

pzygmunt wrote: Tue Dec 18, 2018 7:18 pm Harmonogram nie obsługuje grupy bram. Grupa bram działa tak sam w v2.3 jak w v2.2.

Potrzebna funkcja otwórz/zamknij której nie ma. (Będzie to realizowane poprzez sceny)
Ale autorowi tego wątku (@adamwro25 ) chodzi chyba tylko o stworzenie grupy bram (nie harmonogramu) ktorą będzie z aplikacji mógł otwierać/zamykać jednym kliknięciem. I to w 2.3 będzie miał i rozróżni sobie te dwie swoje bramy (garażową i wjazdową) swoimi ikonkami
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie będzie to tak działać.
W v2.2 i w v2.3 działa to tak samo. Jest jeden przycisk „otwórz/zamknij”. Przycisk „nie wie” czy zamyka czy otwiera. Aby to miało sens musi być funkcja, która wie czy brama jest zamknięta czy otwarta. Inaczej może tak się dziać, że naciśnięcie przycisku spowoduje zamknięcie jednej bramy, a otworzy drugą. Co innego jak bramy są w zasięgu wzroku to wtedy jakiś sens tego jest.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wsosniak

dokładnie tak jak piszesz : to ma sens kiedy je widzisz (jesteś pewny że są obie zamknięte czy obie otwarte) - i o to też chodzi autorowi wątku który napisał : "głównie chce tej funkcji używać rano jak wychodzę do pracy i wiem że bramy są zamknięte".

A jeśli ktoś ma zamontowane czujniki zamknięcia bram , i nie chce się zastanawiać która z bram jest całkowicie otwarta a która zamknięta, i chce żeby wszytskie były otwarte (lub zamknięte ) to zdecydowanie polecam skrypty @fracz-a ver3.0 :)
adamwro25

Te od bram pojedyncze by zostaly tak jak są, a dodatkowo by był przycisk z podwójną funkcjonalnością
Screenshot_2018-12-18-21-22-33~2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wsosniak

tak , da radę , jeśli zrobisz dwie ikonki z połączonych dwóch otwartych i zamkniętych , i podepniesz w cloud 2.3 pod grupę bram.
Ale będzie CI trudno tak w poziomie, w skali 210 x 156, zmieścić się z dwoma rysunkami bram w jednej ikonie - patrz załączniki jak przykład ikonki dla stanu otwartych bram i zamkniętych - kiepso to wygląda

Możesz to zrobić w innej rozdzielczości (np dwa razy szerszy JPG w skali 420 x 156) ale jak pisał @fracz , cloud i tak to wyskaluje do 210 x 156 i będzie taki nieładny strech gdzie koło będzie elipsą , a samochody wyższe niż szersze :). A jeśli to wyskalujesz proporcjonalnie to rysunki będziesz miał malutkie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”