Linki bezpośrednie

PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

sob gru 22, 2018 9:57 pm

Przydatnym byłoby, gdyby odpowiedź zwracana przez serwer w wyniku wywołania linka bezpośredniego, poza danymi odpytywanego urządzenia, zwracała także jakiś jego identyfikator, najlepiej przypisaną w Cloud nazwę. To mogłaby być opcja ustawiana w Cloud, czyli wysyła nazwę, jeśli ktoś chce.

Jak ktoś będzie budować np. własną aplikację monitorującą i wizualizującą temperaturę z licznych swoich czujników, to najpierw musi uważnie powiązać linki z elementami wyświetlanymi, a przy każdej zmianie urządzeń (np. przemieszczaniu między pomieszczeniami) lub czegoś w aplikacji musi ręcznie ponownie odwzorować zmiany w swojej aplikacji. A jeśli czujnik będzie się "przedstawiał" swoją nazwą, będzie łatwiej.

Co myślicie?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob gru 22, 2018 10:05 pm

Przydałoby się tak tylko ciekawe czy jest możliwe.
Pozdrawiam
Wojtek
Duch__
Posty: 728
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 23, 2018 11:02 am

Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1867
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

ndz gru 23, 2018 12:03 pm

Nie widzę problemu by przy linku odczytujacym stan zwracać też info o kanale lub grupie którego dotyczy. @pzygmunt?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9440
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 23, 2018 12:08 pm

Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

ndz gru 23, 2018 1:15 pm

Duch__ pisze:
ndz gru 23, 2018 11:02 am
Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.
Wręcz przeciwnie! Nie chodzi mi o to, żeby wołać po nazwie, tylko żeby po zawołaniu linkiem jak teraz można było w zwracanym json-ie odczytać nazwę urządzenia. Jak ją zmienię w Clud to i zwracana nazwa będzie inna, a o to właśnie chodzi.
PLF10T
Posty: 230
Rejestracja: ndz maja 22, 2016 6:24 pm

ndz gru 23, 2018 1:18 pm

pzygmunt pisze:
ndz gru 23, 2018 12:08 pm
Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....
Może tak być.
Czy może już tak jest?
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 104
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

ndz gru 23, 2018 2:49 pm

Z tego co widzę to odpytanie stanu dla grupy podaje ID
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
tgaweda
Posty: 51
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

pn gru 24, 2018 9:23 pm

Cześć, chyba znalazłem buga(?). Rozpoczynam tworzenie linku bezpośredniego np. dla Zamel PNW-01, nie modyfikuję "Dozwolonych akcji ", rozmyślam się - klikam "wstecz" w historii przeglądarki i dostaję kolejny link i tak dalej i dalej....
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1867
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pn gru 24, 2018 11:37 pm

Rzeczywiście jest to możliwe. Dzięki za zgłoszenie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CLOUD”