Linki bezpośrednie

PLF10T
Posts: 233
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Post

Przydatnym byłoby, gdyby odpowiedź zwracana przez serwer w wyniku wywołania linka bezpośredniego, poza danymi odpytywanego urządzenia, zwracała także jakiś jego identyfikator, najlepiej przypisaną w Cloud nazwę. To mogłaby być opcja ustawiana w Cloud, czyli wysyła nazwę, jeśli ktoś chce.

Jak ktoś będzie budować np. własną aplikację monitorującą i wizualizującą temperaturę z licznych swoich czujników, to najpierw musi uważnie powiązać linki z elementami wyświetlanymi, a przy każdej zmianie urządzeń (np. przemieszczaniu między pomieszczeniami) lub czegoś w aplikacji musi ręcznie ponownie odwzorować zmiany w swojej aplikacji. A jeśli czujnik będzie się "przedstawiał" swoją nazwą, będzie łatwiej.

Co myślicie?
User avatar
wojtas567
Posts: 2218
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Przydałoby się tak tylko ciekawe czy jest możliwe.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.
Image
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Nie widzę problemu by przy linku odczytujacym stan zwracać też info o kanale lub grupie którego dotyczy. @pzygmunt?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....
PLF10T
Posts: 233
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Post

Duch__ wrote: Sun Dec 23, 2018 11:02 am Zmienisz nazwę w cloud, to nagle o dziwo w aplikacji przestanie Ci działać, bo będzie też wykorzystywał nazwę do analizy/weryfikacji.
Wręcz przeciwnie! Nie chodzi mi o to, żeby wołać po nazwie, tylko żeby po zawołaniu linkiem jak teraz można było w zwracanym json-ie odczytać nazwę urządzenia. Jak ją zmienię w Clud to i zwracana nazwa będzie inna, a o to właśnie chodzi.
PLF10T
Posts: 233
Joined: Sun May 22, 2016 6:24 pm

Post

pzygmunt wrote: Sun Dec 23, 2018 12:08 pm Też nie widzę przeciwskazań ale zrobiłbym to poprzez dodanie do zapytania ?include=....
Może tak być.
Czy może już tak jest?
User avatar
elhenio
Posts: 198
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Post

Z tego co widzę to odpytanie stanu dla grupy podaje ID
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
tgaweda
Posts: 91
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Post

Cześć, chyba znalazłem buga(?). Rozpoczynam tworzenie linku bezpośredniego np. dla Zamel PNW-01, nie modyfikuję "Dozwolonych akcji ", rozmyślam się - klikam "wstecz" w historii przeglądarki i dostaję kolejny link i tak dalej i dalej....
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Rzeczywiście jest to możliwe. Dzięki za zgłoszenie :-)

Return to “CLOUD”