Zamel ROW-02 - Problem z połączeniem po restarcie rutera

Sterownik dwukanałowy
RavBroPL
Posts: 6
Joined: Fri Dec 28, 2018 1:25 pm

Fri Dec 28, 2018 1:34 pm

Witam Wszystkich Uczestników Forum,
Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem systemów supla ROW-02 do sterowanie oświetleniem zewnętrznym. Wszystko działało poprawnie do momentu kiedy nie zmieniałem dostawcy Internetu. Na Cyfrowym Polsacie wszystko działało bez zarzutu obecnie mam UPC i niestety po zrestartowaniu rutera (brak prądu lub zawieszenie się urządzenia) ROW02 (mam 4 w systemie) się rozłączają i nie chcą się ponownie połączyć. Na aplikacji mam wszystkie kanały na czerwono. Na stronie również jak wchodzę w moją suplę to mam komunikat Zamel ROW-02 status rozłączony. Pomaga usunięcie urządzeń i konfiguracja na nowo natomiast po zrestartowaniu rutera sytuacja się powtarza.
Nie bardzo wiem co mam dalej robić. Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
User avatar
pzygmunt
Posts: 6191
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Dec 28, 2018 3:37 pm

Czy zmiana operatora wiązała się ze zmianą routera ?
Sprawdzałeś co masz w LAST_STATE w momencie wystąpienia takiego problemu ?
Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Fri Dec 28, 2018 5:41 pm

Mam podobny problem , co prawda nie z tym konkretnie modułem, ale zachowanie identyczne-opis w wątku
viewtopic.php?f=11&t=4161,
U mnie ewidentnie coś nie tak ze środowiskiem arduino - ale nie mogę zrozumieć czym się różni reset po trybie AP od każdego kolejnego(nawet jeżeli nic nie zmieniam w konfiguracji - wystarczy po prostu wprowadzić moduł w tryb konfiguracji, a następnie zresetować i jest OK.)

UPDATE
Problem rozwiązany - to nieodpowiednia wersja płytki w arduino najnowsza wersja 2.4.0 powoduje w/w problem 2.3.0 jest odpowiednia.Ale i tak to bardzo dziwne.
Sprawdź u ciebie czy trzeba konfigurować na nowo urządzenia czy wystarczy wprowadzić je na chwilę w tryb AP.
RavBroPL
Posts: 6
Joined: Fri Dec 28, 2018 1:25 pm

Sat Dec 29, 2018 8:10 am

pzygmunt wrote:
Fri Dec 28, 2018 3:37 pm
Czy zmiana operatora wiązała się ze zmianą routera ?
Sprawdzałeś co masz w LAST_STATE w momencie wystąpienia takiego problemu ?
Witam,
Wymiana operatora związana był z wymianą całego sprzętu Modem, Router.

Status w urządzeniach po ponownym restarcie mam: "Domain not found".
Wiem że był już taki wątek na forum ale nie mam pojęcia jak mam wbić adres IP do konfiguracji. Nigdzie nie ma tam takiej opcji.

Mam nadzieję że macie jeszcze jakiś pomysł aby mi pomóc a nie przechodzenie tej procedury za każdym razem po restarcie routera :(.
Z góry dzięki
Last edited by RavBroPL on Sat Dec 29, 2018 9:49 am, edited 1 time in total.
RavBroPL
Posts: 6
Joined: Fri Dec 28, 2018 1:25 pm

Sat Dec 29, 2018 9:46 am

Maniek913 wrote:
Fri Dec 28, 2018 5:41 pm
Mam podobny problem , co prawda nie z tym konkretnie modułem, ale zachowanie identyczne-opis w wątku
viewtopic.php?f=11&t=4161,
U mnie ewidentnie coś nie tak ze środowiskiem arduino - ale nie mogę zrozumieć czym się różni reset po trybie AP od każdego kolejnego(nawet jeżeli nic nie zmieniam w konfiguracji - wystarczy po prostu wprowadzić moduł w tryb konfiguracji, a następnie zresetować i jest OK.)

UPDATE
Problem rozwiązany - to nieodpowiednia wersja płytki w arduino najnowsza wersja 2.4.0 powoduje w/w problem 2.3.0 jest odpowiednia.Ale i tak to bardzo dziwne.
Sprawdź u ciebie czy trzeba konfigurować na nowo urządzenia czy wystarczy wprowadzić je na chwilę w tryb AP.
Niestety trzeba na nowo konfigurować urządzenie. Tzn wprowadzenie urządzania w stan konfiguracji wprowadzenie nazwy sieci i hasła, itd.
Wszystkie harmonogramy na nowo, itp. :(
Po każdym restarcie routera mam komunikat przy podłączaniu Domain not found. I zabawa od nowa.
Troszkę staje się to irytujące. Więc szukam pomocy
User avatar
pzygmunt
Posts: 6191
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 29, 2018 11:18 am

Nie usuwaj urządzeń z cloud-a.
Nie konfiguruj na nowo.
To co musisz zrobić to:

1. Przełączasz moduł w tryb konfiguracji
2. Łączysz się z jego siecią WIFi
3. Otwierasz stronę http://192.168.4.1
4. W polu „Adres serwera” zmienisz nazwę na IP.
5. Klikasz zapisz.

Wcześniej podaj z którego serwera korzystasz to podam Ci jego adres IP.
RavBroPL
Posts: 6
Joined: Fri Dec 28, 2018 1:25 pm

Sat Dec 29, 2018 5:14 pm

pzygmunt wrote:
Sat Dec 29, 2018 11:18 am
Nie usuwaj urządzeń z cloud-a.
Nie konfiguruj na nowo.
To co musisz zrobić to:

1. Przełączasz moduł w tryb konfiguracji
2. Łączysz się z jego siecią WIFi
3. Otwierasz stronę http://192.168.4.1
4. W polu „Adres serwera” zmienisz nazwę na IP.
5. Klikasz zapisz.

Wcześniej podaj z którego serwera korzystasz to podam Ci jego adres IP.
Cześć,
Jestem chyba mało zorientowany ale o jaki serwer chodzi. Czy to są dane z supla cloud? Jak tak to jest to svr13. czy może inne.
Znalazłem do tego serwera numer IP choć nie wiem czy to ten: 145.239.95.121 ale spróbowałem na jednym i nie działa. Jak to nie ten to proszę e o poprawny ;).

Dzięki za odpowiedź
User avatar
pzygmunt
Posts: 6191
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 29, 2018 7:59 pm

Po zalogowaniu do clouda masz info o adresie serwera.

svr13 to
145.239.95.121

Zrób screena jak wpisałeś te dane
RavBroPL
Posts: 6
Joined: Fri Dec 28, 2018 1:25 pm

Sat Dec 29, 2018 8:50 pm

Wpisałem adres jaki podesłałeś.
Poniżej zrzuty z konfiguracji.
Tak jak pisałem wcześniej już tak zrobiłem i niestety nie zadziałało. Może cośa żle robię.
Czekam na sugestię :)
Dzięki za zaangażowanie
Attachments
IMG_3710.PNG
IMG_3710.PNG (111.97 KiB) Viewed 3230 times
IMG_3709.PNG
IMG_3709.PNG (89.27 KiB) Viewed 3230 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6191
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 29, 2018 9:19 pm

Wprowadź IP
. Zapisz i restartnij urządzenie. Nie dodawaj go ponownie w aplikacji bo nasposzesz IP.

Tam chyba spacja Ci się w adresie wcisnęła.
Post Reply