Licznik energii elektrycznej

Maniek913
Posts: 160
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sat Dec 29, 2018 7:39 pm

Podącz go w ten sposób :(bazy , jeżeli ją posiada twój egzemplarz się nie podłącza)
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (18.98 KiB) Viewed 704 times
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 29, 2018 7:44 pm

Maniek913 wrote:
Sat Dec 29, 2018 7:39 pm
Podącz go w ten sposób :(bazy , jeżeli ją posiada twój egzemplarz się nie podłącza)
Bez tytułu.jpg
Ślicznie dziękuję
andrzejano
Posts: 265
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat Dec 29, 2018 8:33 pm

Jak to wgrać do ESP 01S i co?
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Dec 29, 2018 8:56 pm

andrzejano wrote:
Sat Dec 29, 2018 8:33 pm
Jak to wgrać do ESP 01S i co?
Jest w tym wątku na str3 : viewtopic.php?f=17&t=3981&start=20 "Impulse counter" podesłane przez kolegę @slawek.

do ESP chłopaki piszą: "ESP-01S ma 1MByte pamięci flash, ale trzeba pamiętać, aby soft wgrywać z SPI Mode DOUT, bo inaczej nie "wstanie"."

tu jest screen z ESP Download Tool ale patrz powyżej co do DOUT. Screen jest jak wgrywałem do WeMos:
viewtopic.php?f=17&t=3981&start=30 też dzięki uprzejmości kolegi @slawek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 29, 2018 9:08 pm

Masz specjalnie dla 01S...
Oczywiście zadziała na każdym innym ESP z pamięcią min. 1MB
PS. Pamiętaj o pullup-ach...

EDIT: załącznik usunięto, poprawiony soft do pobrania tu: viewtopic.php?p=32065#p32065
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
shimano73
Posts: 933
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Dec 30, 2018 10:29 am

Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2, tak jak w przypadku wersji od Przemka. Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
QLQ
Posts: 860
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sun Dec 30, 2018 10:41 am

shimano73 wrote:
Sun Dec 30, 2018 10:29 am
Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2, tak jak w przypadku wersji od Przemka. Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
Jak zrealizowaleś ? Optyczny czy hall?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 30, 2018 11:20 am

shimano73 wrote:
Sun Dec 30, 2018 10:29 am
Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2
, tak jak w przypadku wersji od Przemka.
Wersja od Przemka to licznik na GPIO4 (soft na początku tego tematu)... na GPIO2 to wersja moja - bo ESP01S nie posiada wyprowadzonego GPIO4.
Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
Nie spotkałem się aby był problem ze startem przy niskim stanie GPIO2.
Jeśli masz jakieś preferencje - napisz i zmienimy to GPIO
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Dec 30, 2018 11:39 am

slawek wrote:
Sun Dec 30, 2018 11:20 am
...
Nie spotkałem się aby był problem ze startem przy niskim stanie GPIO2.
...
Sławek, a mi się to jeszcze nie udało, masz jakiś konkretny projekt?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 30, 2018 11:51 am

Prawdę mówiąc nie testowałem tego specjalnie, bo nigdzie nie trafiłem na informację o takim ograniczeniu...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply