Licznik energii elektrycznej

Maniek913
Posty: 247
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

sob gru 29, 2018 7:39 pm

Podącz go w ten sposób :(bazy , jeżeli ją posiada twój egzemplarz się nie podłącza)
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (18.98 KiB) Przejrzano 1021 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1250
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 29, 2018 7:44 pm

Maniek913 pisze:
sob gru 29, 2018 7:39 pm
Podącz go w ten sposób :(bazy , jeżeli ją posiada twój egzemplarz się nie podłącza)
Bez tytułu.jpg
Ślicznie dziękuję
andrzejano
Posty: 273
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

sob gru 29, 2018 8:33 pm

Jak to wgrać do ESP 01S i co?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1250
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 29, 2018 8:56 pm

andrzejano pisze:
sob gru 29, 2018 8:33 pm
Jak to wgrać do ESP 01S i co?
Jest w tym wątku na str3 : viewtopic.php?f=17&t=3981&start=20 "Impulse counter" podesłane przez kolegę @slawek.

do ESP chłopaki piszą: "ESP-01S ma 1MByte pamięci flash, ale trzeba pamiętać, aby soft wgrywać z SPI Mode DOUT, bo inaczej nie "wstanie"."

tu jest screen z ESP Download Tool ale patrz powyżej co do DOUT. Screen jest jak wgrywałem do WeMos:
viewtopic.php?f=17&t=3981&start=30 też dzięki uprzejmości kolegi @slawek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 29, 2018 9:08 pm

Masz specjalnie dla 01S...
Oczywiście zadziała na każdym innym ESP z pamięcią min. 1MB
PS. Pamiętaj o pullup-ach...

EDIT: załącznik usunięto, poprawiony soft do pobrania tu: viewtopic.php?p=32065#p32065
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 30, 2018 10:29 am

Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2, tak jak w przypadku wersji od Przemka. Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1250
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz gru 30, 2018 10:41 am

shimano73 pisze:
ndz gru 30, 2018 10:29 am
Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2, tak jak w przypadku wersji od Przemka. Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
Jak zrealizowaleś ? Optyczny czy hall?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 30, 2018 11:20 am

shimano73 pisze:
ndz gru 30, 2018 10:29 am
Jako że buduję własne urządzenie- na razie do wodomierza , zauważyłem jeden problem, impulsy zbieram na gpio2
, tak jak w przypadku wersji od Przemka.
Wersja od Przemka to licznik na GPIO4 (soft na początku tego tematu)... na GPIO2 to wersja moja - bo ESP01S nie posiada wyprowadzonego GPIO4.
Możliwe ze liczeniu impulsów z licznika enerigi elektrycznej taki problem nie wystąpi ale należy wziąć go pod uwagę. Chodzi o to że gdyby wystąpiła taka zbieżność że na gpio2 pojawi się stan niski , w moim przypadku tarcza wodomierza zatrzymała się tak, ze czujnik jest aktywny i w tym momencie nastąpi zanik zasilania tu układ nie wstanie , ponieważ gpio2 musi mieć 1 logiczną do startu.
Nie spotkałem się aby był problem ze startem przy niskim stanie GPIO2.
Jeśli masz jakieś preferencje - napisz i zmienimy to GPIO
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posty: 1464
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 11:39 am

slawek pisze:
ndz gru 30, 2018 11:20 am
...
Nie spotkałem się aby był problem ze startem przy niskim stanie GPIO2.
...
Sławek, a mi się to jeszcze nie udało, masz jakiś konkretny projekt?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 30, 2018 11:51 am

Prawdę mówiąc nie testowałem tego specjalnie, bo nigdzie nie trafiłem na informację o takim ograniczeniu...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”