Brama segmentowa - montaż kontraktonu ?

tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz gru 30, 2018 9:12 am

Witam,

Czy ktoś mi podpowie w jakim miejscu najlepiej zamontować kontrakton - czujnik magnetyczny na bramie segmentowej ? Wiadomo że chodzi żeby kabel od Sonoffa był jak najkrótszy. Czy da się to jakoś zamontować blisko napędu czy raczej przy skrzydle bramy trzeba ? Może przy okazji ktoś napiszę jak to wygląda w przypadku bramy przesuwnej wjazdowej. Nigdzie nie znalazłem takiego tematu więc postanowiłem założyć nowy wątek.
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz gru 30, 2018 10:10 am

A nie lepiej stycznik? Będzie mniej awaryjny.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz gru 30, 2018 10:20 am

Jaka jest różnica po między stycznikiem a kontraktonem ? Dopiero wchodze w temat :)
leo
Posty: 15
Rejestracja: czw cze 28, 2018 10:55 am
Lokalizacja: Częstochowa

ndz gru 30, 2018 10:53 am

ja osobiście mam "krańcowe" tego typu, są bezawaryjne.
https://centrumelektroniki.pl/img/p/331 ... ge_default

Odnośne sposobu zamontowanie to najlepszym sposobem jest montaż na szynie napędu. Większość napędów w swojej szynie ma mechaniczny ogranicznik można ja dokręcić do niego
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz gru 30, 2018 11:30 am

Kontaktron jest lepszy. Nie ma tam części mechanicznych i jest odporny na wodę. Nie ma się tam co zepsuć.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1464
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 11:41 am

Espablo pisze:
ndz gru 30, 2018 11:30 am
Kontaktron jest lepszy. Nie ma tam części mechanicznych i jest odporny na wodę. Nie ma się tam co zepsuć.
Ale czasami potrafi "skleić" styki.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz gru 30, 2018 11:48 am

Zybi pisze:
ndz gru 30, 2018 11:41 am
Ale czasami potrafi "skleić" styki.
Jak przepuścisz przez niego za duży prąd to faktycznie potrafi. Z 25 lat doświadczenia w automatyce wiem, że kontaktron jest mniej awaryjny niż styki mechaniczne
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1464
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 30, 2018 11:53 am

Dlatego napisałem - "czasami".
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz gru 30, 2018 1:38 pm

Podpowie ktoś jak taki kontrakton zamontować ?

Np. takie cudo (Chińskie) za kilka dolców:
Załączniki
HTB1XpmtOVXXXXbpaXXXq6xXFXXXD.jpg
HTB1XpmtOVXXXXbpaXXXq6xXFXXXD.jpg (110.43 KiB) Przejrzano 3860 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”