ESP8266 Primary GUI

User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Jan 04, 2019 7:36 pm

vajera wrote:
Fri Jan 04, 2019 4:19 pm
Dodałem do PrimaryGUI kod odpowiedzialny dimmera i wydaje się działać - jest kółko w Supla Cloud i mogę zmieniać jasność - póki co jednej testowej diody LED, ale tranzystory już czekają ;-)

Kusi mnie żeby spróbować dołożyć obsługę dimmera za pomocą przycisku/ów - dobrze rozumiem, że trzeba to zrobić rozbudowując pętlę loop o sprawdzanie stanu odpowiednich pinów i reakcję na nie? Add_relay_button się tutaj nie przyda, prawda?
To nie jest takie proste. Ale jeśli czujesz się na tyle dobry to czemu nie. Funkcja "Add_relay_button " a także inne, służą tak jakby do rejestracji GPIO i ustawiania ich. Służą także do określania jakie kanały są w danym module. Obsługą danego GPIO i odczytem danych z czujników, buttonów, a także sterowaniem przekaźnikami reguluje funkcja "iterate" w SuplaDevice.cpp. Dimmera nie mam i traktuję ten temat trochę po macoszemu. Radzę przejrzeć SuplaDevice.cpp to zobaczysz jak działa ten mechanizm.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Jan 04, 2019 8:07 pm

cino111 wrote:
Fri Jan 04, 2019 4:17 am
No wielkie dzięki @Espablo. Cierpliwie czekałem i się doczekałem :D
Nie chcę marudzić, ale dodasz jeszcze
add_Relay_Invert :?: :mrgreen:
Nie wszędzie potrzebuję przycisk. Jak nie to z tym też pewnie da radę wpisując jakieś fikcyjne GPIO np. add_Relay_Button_Invert(5, 100, CHOICE_TYPE) :?:
Mówisz i masz :mrgreen:


Mam takie pytanie dla testujących. Jak wam działa pomiar temperatury. Czy wyniki są stabilne i nie zrywa pomiarów? Pytanie dotyczy czujników DHT i DS18B20. Ja swoje moduły testowe załączam na chwilę i niby jest OK, ale jak to jest przy dłuższym użytkowaniu.
Attachments
Primary_GUI.rar
poprawka
(68.02 KiB) Downloaded 138 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Fri Jan 04, 2019 8:37 pm

Espablo wrote:
Fri Jan 04, 2019 8:07 pm
Mówisz i masz :mrgreen:
Bardzo dziękuję :)
Espablo wrote:
Fri Jan 04, 2019 8:07 pm
Mam takie pytanie dla testujących. Jak wam działa pomiar temperatury. Czy wyniki są stabilne i nie zrywa pomiarów? Pytanie dotyczy czujników DHT i DS18B20. Ja swoje moduły testowe załączam na chwilę i niby jest OK, ale jak to jest przy dłuższym użytkowaniu.
Od momentu gdy zrobiłeś soft pod DHT mam podłączony czujnik i ani razu nie zgubił pomiaru. DS-a nie testowałem, bo wszędzie mam podłączonych kilka DS pod jedno GPIO.
krycha88
Posts: 515
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sat Jan 05, 2019 4:03 pm

dodaję sobie przekaźnik:
add_Relay_Invert(16)

start kontrolera
w chmurze przekaźnik domyślnie ustawiony na ON
digitalRead(16) zwraca 1
przełączam w chmurze na OFF
digitalRead(16) zwraca nadal 1
przełączam w chmurze na ON
digitalRead(16) zwraca 0
od tego momentu każde przełączenie w chmurze zwraca już poprawny stan, też tak macie ?
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Jan 05, 2019 7:48 pm

GPIO16 chyba nie jest dobrym pomysłem. Podłącz np. pod GPIO5, albo GPIO13.
krycha88
Posts: 515
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sat Jan 05, 2019 8:07 pm

Nie ma znaczenia, które GPIO :(
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Jan 05, 2019 8:41 pm

krystianmen wrote:
Sat Jan 05, 2019 8:07 pm
Nie ma znaczenia, które GPIO :(
Ooo przepraszam - masz rację. Miałem ustawione na bramy więc tego nie widziałem, ale jak przełączyłem na włącznik zasilania to faktycznie jest jak napisałeś.
PioKar
Posts: 265
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Jan 06, 2019 3:18 pm

Witam.
Kilka dni nie miałem czasu ale dziś sobie wgrałem Primary GUI.
Dwa przekażniki działają i mogę ustawić pamięć stanu.
I to jest OK, dzięki.
Nie mogę tylko w kodzie dodać DHT 22.
Ja wiem że to łatwe jest ale nie dla mnie.
Podeśle ktoś kawałek wpisu do wklejenia z drogowskazem?
Może dziś bym zmontował produkcyjnie tam gdzie obecny zestaw najczęściej zrywa odczyt z DHT.
krycha88
Posts: 515
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sun Jan 06, 2019 3:48 pm

PioKar wrote:
Sun Jan 06, 2019 3:18 pm
Witam.
Kilka dni nie miałem czasu ale dziś sobie wgrałem Primary GUI.
Dwa przekażniki działają i mogę ustawić pamięć stanu.
I to jest OK, dzięki.
Nie mogę tylko w kodzie dodać DHT 22.
Ja wiem że to łatwe jest ale nie dla mnie.
Podeśle ktoś kawałek wpisu do wklejenia z drogowskazem?
Może dziś bym zmontował produkcyjnie tam gdzie obecny zestaw najczęściej zrywa odczyt z DHT.
Po prostu w pliku supla_board_settings.cpp dodajesz add_DHT22_Thermometer(4), gdzie 4 to nr GPIO na którym jest DHT.
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Jan 06, 2019 4:29 pm

krystianmen wrote:
Sat Jan 05, 2019 4:03 pm
dodaję sobie przekaźnik:
add_Relay_Invert(16)

start kontrolera
w chmurze przekaźnik domyślnie ustawiony na ON
digitalRead(16) zwraca 1
przełączam w chmurze na OFF
digitalRead(16) zwraca nadal 1
przełączam w chmurze na ON
digitalRead(16) zwraca 0
od tego momentu każde przełączenie w chmurze zwraca już poprawny stan, też tak macie ?
add_Relay_Invert opiera się na standardowej funkcji obsługi przekaźnika w SuplaDivace.
add_Relay_Button_Invert jest już robiona przeze mnie i tam nie powinno już być tego problemu.

P. S.
Jest jeszcze jeden większy babol w tym kodzie. Ciekawe czy ktoś go odkryje zanim znajdę na niego sposób :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply