Router pod Suplę

User avatar
michael
Posts: 680
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Jan 02, 2019 12:21 pm

Niestety posiadam model TL-R600VPN.
Nie ma go na liście wspieranych modeli. Z drugiej strony szukam jakiegoś gotowego rozwiązania.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
elhenio
Posts: 41
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Wed Jan 02, 2019 12:24 pm

Od wielu lat używam Draytek, działa wyśmienicie, wydaje mi się, że bezpieczny i ma wszystko co potrzebne do zarządzania, również port USB do Internetu awaryjnego.

PS
Na przestrzeni lat wymieniłem już 5 szt. w dwóch lokalizacjach na nowsze, mam spięte VPN na stałe. Przez ten czas bez uwag.

PSS
Nie testowałem ale nowe Synology wyglądają też obiecująco.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
ALEX
Posts: 14
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Wed Jan 02, 2019 12:46 pm

vajera wrote:
Wed Jan 02, 2019 12:15 pm
może wgrać OpenWRT na ten, który masz?
Mam od wielu lat TL-WDR3600 z wgranym DD-WRT. Działał bardzo dobrze, jednak odkąd musi non stop obsługiwać około 20-tu urządzeń zwyczajnie zaczął się wieszać. A 20 nie jest ilością docelową. Może w tym wątku polecając router warto podać ile obsługuje urządzeń?
nitzsche
Posts: 45
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Wed Jan 02, 2019 12:51 pm

Ale domenę czy adres lokalnego serwera supli? Bo jak adres to tak jak kolega pisał, dowolny z open wrt
User avatar
michael
Posts: 680
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Jan 02, 2019 12:56 pm

nitzsche wrote:
Wed Jan 02, 2019 12:51 pm
Ale domenę czy adres lokalnego serwera supli? Bo jak adres to tak jak kolega pisał, dowolny z open wrt
Adres lokalnego serwera Supli, ale po domenie supla.xxxxxxxxxxxx.pl :D
Od biedy mógłby być po samym adresie, ale wtedy czekałaby mnie ponowna konfiguracja wszystkich modułów czego bardzo chciałbym uniknąć bo po prostu tydzień z życia stracę, a potem w ogóle zakończę żywot bo żona mi go odbierze :lol:

Co do polecanego routera to działa u mnie:
TP-LINK TL-R600VPN - obsługuje w tym momencie 39 urządzeń. Bez restartu od 251 dni.
Ogólnie zapomniałem jak wygląda bo go nie odwiedzam (siedzi w szafie w piwnicy).
Jestem zadowolony. Jedyna wada, która stała się dla mnie bardzo znacząca to ten loopback :roll:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Vallhalen
Posts: 40
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am

Thu Jan 10, 2019 6:28 pm

A pytanie bonus, czy są na rynku routery które by pozwoliły "na sobie" zainstalować suple ?
Zawsze pozytywny :)
miko1282
Posts: 280
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Thu Jan 10, 2019 9:33 pm

Mam pytanie tutaj do Was, może Wy jesteście mi w stanie pomóc, kupiłem router xiaomi 3g, chciałbym zainstalować na nim soft alternatywny, myślę że ten od asusa, czy ktoś z Was jest wstanie mi pomóc?
slawek
Posts: 1917
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 10, 2019 10:09 pm

Musisz znaleźć soft do tego konkretnego modelu, to tak nie działa jak z windą czy linuchem ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
miko1282
Posts: 280
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Fri Jan 11, 2019 6:36 am

slawek wrote:
Thu Jan 10, 2019 10:09 pm
Musisz znaleźć soft do tego konkretnego modelu, to tak nie działa jak z windą czy linuchem ;)
Oj Sławku, chciałbym żeby tak to działało, w routerach xiaomi trzeba zdjąć blokadę producenta a następnie samemu skompilowac soft, to nie ta liga co w tplinkach :/ ale dzięki Sławku!
nitzsche
Posts: 45
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Fri Jan 11, 2019 8:05 am

A dlaczego ten z Asusa? Nie lepiej open wrt?
Post Reply