Firmware Multiboard

Zidane
Posts: 37
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:07 pm

Wed Jan 09, 2019 10:39 pm

Zidane wrote:
Mon Jan 07, 2019 10:20 pm
Maniek913 wrote:
Mon Jan 07, 2019 9:07 pm
GPIO1 to TX a GPIO3 to RX
Czyli te piny po prawej mogę wykorzystać tylko teraz na każdy ds18b20 muszę dać rezystor?
A ten LOG to jakie GPIO?
Jak podłącze zgodnie z tym schematem będzie dobrze?
Zrobiłem zgodnie z tym schematem i na stronie nie pokazuje temp. może wie ktoś co może być przyczyną?
jak w sonoff dual touch wejść jeszcze raz w konfiguracje firmware multiboard żeby sonoff rozsyłał wi-fi supli?
Zainstalowane:
---5x Sonoff Basic +DS18B20, ---1x Sonoff RF +DHT22, ---4x Sonoff Touch (1 gang) +DS18B20, ---1x Sonoff Touch (2 gang) +DS18B20 +DHT22
kambuj1
Posts: 18
Joined: Sun Dec 31, 2017 9:29 am

Thu Jan 10, 2019 8:31 pm

Witam
Wygrałem do wemosa to oprogramowanie w wersji 2.7.2 ustawiłem opcję electro dragon. Mam problem (a może tak ma byc) po odłączeniu modułu od prądu i ponownym podłączeniu w aplikacji ikona pokazuje przeciwny stan, żarówka realnie jest włączona a w aplikacji ikona pokazuje wyłączoną i na odwrót , po zmianie stanu w apce wraca do normy. Drugi problem to chcę ustawić 4 przekaźniki i 4 przyciski lecz z GPIO konfigurowalnych przez użytkownika nie mogę wybrać opcji przycisku. Inne opcje są dostępne a brak wyboru przycisku. Czy tak powinno być?
Last edited by kambuj1 on Sat Jan 12, 2019 8:11 am, edited 2 times in total.
Sibikk
Posts: 296
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Thu Jan 10, 2019 10:18 pm

@Espablo mam taki problem:
Sieć jest ale nie otwiera się stronka konfiguracyjna

Code: Select all

Free heap size: 35464
REQUEST LEN: 426
Fatal exception 28(LoadProhibitedCause):
epc1=0x40107ea7, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000000, depc=0x00000000
▒@*r▒▒P▒▒▒K▒t▒dr▒-@▒▒.▒Ѫ▒Ko8a ▒▒*▒T▒▒▒▒▒▒P▒o▒@▒▒*▒▒▒▒nzAl )▒m~▒T'!▒(P▒+t▒,▒@j|▒▒,@▒▒*▒▒▒nzAn )▒m~▒V%!▒(P▒+t▒▒@j|▒"▒K▒~▒(▒▒nzAl )▒m~▒pZ▒r▒(▒*N▒rf[112] : 03
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 2
Board: Multiboard by Espablo
Firmware: V2.7.2
CFG READ SUCCESS!
-------------------------
CFG BTN TYPE: 5s
THERMOMETER TYPE: DS18B20
-------------------------
STATE READ SUCCESS!
-------------------------
Supported Module - CHOSE BOARD!
-------------------------
UartSwap = 0
Starting 316978
WiFi Status: 255
Disconnected
ENTER CFG MODE
mode : softAP(b6:e6:2d:17:f2:0c)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100
add 1
aid 1
station: 58:94:6b:a2:5b:1c join, AID = 1
station: 58:94:6b:a2:5b:1c leave, AID = 1
rm 1
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Fri Jan 11, 2019 7:50 pm

Mam pytanko. Czy sieć SUPLAXXXXXX pojawia się tylko raz po wgraniu softu ? Chciałbym zmienić rodzaj płytki i podłączam pod usb ale teraz już nie mam sieci SUPLAXXXXXX. Trzeba od nowa wgrywać soft ? Chciałbym zmienić Sonoff Basic na Sonoff S2X.
emil
Posts: 23
Joined: Tue Nov 13, 2018 5:09 pm

Fri Jan 11, 2019 9:36 pm

Musisz wejść w tryb konfiguracji urządzenia. Sprawdź sobie w redme na githubie Espablo jak w przypadku softu który masz teraz wywołać ponownie tryb konfiguracji
Elektryka prąd nie tyka... :D :!:

Zainstalowane:
Sonoff basic + ds18b20, Shelly 1
Zidane
Posts: 37
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:07 pm

Sat Jan 12, 2019 11:15 am

Espablo wrote:
Tue Sep 25, 2018 9:12 pm

6. Prawie dowolna możliwość wykorzystania dostępnych pinów takich jak TX (GPIO01) i RX (GPIO03) jako dodatkowy sensor, czujnik temp, przekaźnik i button. W tym momencie można używać tylko jeden czujnik DHT i jeden czujnik DS18B20 w tym samym czasie.
A czy w sonoff dual touch t1 jak zamontuje na gipo2 i na gpio1(tx) po jednym ds18b20 to będzie pokazywał temp na obu?
Bo zamontowałem na rx i tx ale teraz doczytałem ze nie obsługuje dwóch takich samych czujników na rx i tx.

@Espablo
Czy będzie dostępna wersja która będzie obsługiwała dwa ds18b20 na rx i tx?
Zainstalowane:
---5x Sonoff Basic +DS18B20, ---1x Sonoff RF +DHT22, ---4x Sonoff Touch (1 gang) +DS18B20, ---1x Sonoff Touch (2 gang) +DS18B20 +DHT22
PioKar
Posts: 228
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Jan 12, 2019 2:58 pm

Dwa takie same nie.
Temp/Temp-Wilgotność tak.
User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sat Jan 12, 2019 4:28 pm

Zidane wrote:
Sat Jan 12, 2019 11:15 am
@Espablo
Czy będzie dostępna wersja która będzie obsługiwała dwa ds18b20 na rx i tx?
Prace nad tym softem na razie wstrzymane. Ale kilka czujników temp możesz mieć na tej wersji viewtopic.php?f=11&t=4161
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Mon Jan 14, 2019 12:30 pm

Espablo wrote:
Sat Jan 12, 2019 4:28 pm
Zidane wrote:
Sat Jan 12, 2019 11:15 am
@Espablo
Czy będzie dostępna wersja która będzie obsługiwała dwa ds18b20 na rx i tx?
Prace nad tym softem na razie wstrzymane. Ale kilka czujników temp możesz mieć na tej wersji viewtopic.php?f=11&t=4161
Przejrzałem wskazany wątek ale jak narazie temat zbyt ciężki jak na początek. Czy do Sonoff Basic na sofcie Muliboard można dodać 2 x DS ?
dogu18
Posts: 60
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:35 pm

Mon Jan 14, 2019 1:11 pm

dogu18 wrote:
Tue Jan 08, 2019 11:24 am
Takie pytanie.

Do Sonoff Basic mam podpięte ds18b20 na 3 metrowym kablu rezystor przy czujniku(wyrzucony na balkon) i on działa super stabilnie
dodatkowo na 1 metrowym kablu mam w pokoju DTH22 (rezystor też przy czujniku) i z nim jest problem po wskazania są tylko przed około minutę po włączeniu zasilania

Soft to ostatni multiboard rezystory oba to 4,7k

Co może być przyczyną takiego problemu. dodam że wcześniej to działało tylko czasami jak był zanik prądu to DTH. po wgraniu nowszego softu dzieją się takie cuda

Miał ktoś tak??

DTH jest na GPIO3
DS na GPIO1

Soft najnowszy, Przed wgraniem wyczyszczona pamieć i usunięty z Cloud

Pomóżcie proszę
Post Reply