Wtrącę od siebie.
Licznik jest w układzie pół-pośrednim.
Przewody L1 do L3 powinny być zabezpieczone wyłącznikiem typu B 6A, zabezpieczenie w razie uszkodzenia licznika - standardy techniczne.
Jeżeli chodzi o zasilanie budynku , to przewód N powinien mieć ciągłość i w przypadku budynku jednorodzinnego musi być uziemiony w miejscu rozdziału na TN-C-S /trzeci lub piąty przewód/. W bloku jest to realizowane w rozdzielni głównej budynku.
Jest to warunek do poprawnego działania wyłączników różnicowoprądowych i chroni urządzenia i instalację.
Adam
ZAMEL MEW-01
-
Moja mew’a się rozłączyła
, zauważyłem to przez przypadek w kotłowni , bo nie zorganizowałem sobie jeszcze andriida 
Editv: fałszywy alarm , padło wszystko ale tym razem to moje wifi , zrestartowałem router , i jest ok.
Editv: fałszywy alarm , padło wszystko ale tym razem to moje wifi , zrestartowałem router , i jest ok.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024

-
A ja mam pytanie natury technicznej.
Posiadam jedną fazę i chcę mierzyć osobno gniazdka, osobno oświetlenie.
Teoretycznie wszystko działa wg schematu, który zamieściłem poniżej (radosna twórczość
).
Jednak nie jestem pewien czy pomiary nie są zakłamane. Czy zasilanie linii musi być z tego samego przewodu fazowego na który zakładamy przekładnik tak jak na schemacie nadrukowanym z boku MEW-01, cz mogę to podłączyć tak jak narysowałem?
Teoretycznie wszystko działa wg schematu, który zamieściłem poniżej (radosna twórczość

Jednak nie jestem pewien czy pomiary nie są zakłamane. Czy zasilanie linii musi być z tego samego przewodu fazowego na który zakładamy przekładnik tak jak na schemacie nadrukowanym z boku MEW-01, cz mogę to podłączyć tak jak narysowałem?

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

-
W końcu uruchomiłem androida i moc czynna u mnie z minusem , mój piec oddaje a nie pobiera 
Źle założyłeś przekładnik. Musisz go obrócić.
Źle założyłeś przekładnik. Musisz go obrócić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

-
Ok, zmieniłem miejscami przekładniki i teraz jest ok

-
Jeżeli Masz jedną fazę to połączenie jest prawidłowe. Zwróć uwagę na przewód neutralny N. Jeżeli masz różnicówkę to N powinno być wpięte tak jak L z przed lub po różnicówce.michael wrote: Wed Jan 23, 2019 9:23 am A ja mam pytanie natury technicznej.
Teoretycznie wszystko działa wg schematu, który zamieściłem poniżej (radosna twórczość).
Jednak nie jestem pewien czy pomiary nie są zakłamane. Czy zasilanie linii musi być z tego samego przewodu fazowego na który zakładamy przekładnik tak jak na schemacie nadrukowanym z boku MEW-01, cz mogę to podłączyć tak jak narysowałem?![]()
Adam
-
Hej,michael wrote: Wed Jan 23, 2019 9:23 am A ja mam pytanie natury technicznej.
Teoretycznie wszystko działa wg schematu, który zamieściłem poniżej (radosna twórczość).
Jednak nie jestem pewien czy pomiary nie są zakłamane. Czy zasilanie linii musi być z tego samego przewodu fazowego na który zakładamy przekładnik tak jak na schemacie nadrukowanym z boku MEW-01, cz mogę to podłączyć tak jak narysowałem?![]()
Zastosowany układ w MEWie przewiduje pomiar 3 x 1 f - ważne jest tylko żeby napięcie i prąd były mierzone na tej samej fazie - wtedy zgadzają się wszystkie kąty

-
Witajcie.
I do mnie dotarł dziś MEW-01.Z montażem w rozdzielni nie miałem raczej problemów one pojawiły się przy instalacji. przy próbie dodania go po przez aplikację poległem musiałem to zrobić po przez zalogowanie się na niego. Teraz już go widzę w Cloud ale bez żadnych pomiarów a w aplikacji wyświetla mi się 310 komenda. Dodam że mam instalację 1 fazową i podłączyłem go jak kolega michael. Nasuwa mi się już pierwsze pytanie bo mam licznik dwu taryfowy czy będzie szansa ustawić taryfy nocne,weekendowe ??
I do mnie dotarł dziś MEW-01.Z montażem w rozdzielni nie miałem raczej problemów one pojawiły się przy instalacji. przy próbie dodania go po przez aplikację poległem musiałem to zrobić po przez zalogowanie się na niego. Teraz już go widzę w Cloud ale bez żadnych pomiarów a w aplikacji wyświetla mi się 310 komenda. Dodam że mam instalację 1 fazową i podłączyłem go jak kolega michael. Nasuwa mi się już pierwsze pytanie bo mam licznik dwu taryfowy czy będzie szansa ustawić taryfy nocne,weekendowe ??
-
Jest tylko jedna taryfa.
Jaki miałeś problem z dodaniem ? Jakiś błąd ?
Jaki miałeś problem z dodaniem ? Jakiś błąd ?