Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw sty 24, 2019 5:16 pm

nitzsche pisze:
czw sty 24, 2019 12:56 pm
A czy ktoś mądry może się wypowiedzieć w temacie zagrożenia zasilania 230v przy instalacji pex? Z tego co pamiętam w tym pcv wewnątrz jest aluminiowa rura. Czy istnieje prawdopodobieństwo przebicia przy zastosowaniu siłownika 230v?
Myślę, że nawet gdyby ten salus wybuchł, to trudno będzie uzyskać przebicie... aczkolwiek w 100% nic wykluczyć się nie da.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

czw sty 24, 2019 5:36 pm

Czy jak by był przeciek w instalacji i lała by się na niego woda to nie powinien wybić bezpiecznik różnicowy?
nitzsche
Posty: 121
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

czw sty 24, 2019 5:38 pm

shimano73 pisze:
czw sty 24, 2019 5:01 pm
Nie musi być stycznik , wystarczy mały przekaźnik z cewka na 230VAC
Czy możesz podać nazwę tego przekaźnika? Google mi go nie znajduje.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1031
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sty 24, 2019 5:57 pm

RM85 relpol
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
edm
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw sty 24, 2019 7:20 pm

Dziękuję za kolejną dawkę informacji, jest coraz cieplej ;).

Myślę o zakupie siłowników Salus 24V NC = Normalnie zamknięty. Nie wiem czy akurat NC jest dobrym wyborem, ma to jakieś znaczenie?.
Zastanawiam się czym sterować te Salusy. Wspomniany Zamel ROW-07 ma na wyjściu 230V. Nie bardzo rozumiem jaka rolę miałby spełnić wspomniany RM85 relpol w połączeniu z ROW-07.
Proszę o pomoc w wyborze urządzeń lub rozwiązań które mogę kupić, zastosować. Wolałbym raczej urządzenie scentralizowane (zespół przekaźników w jednym miejscu jak u @slawek), lub rozbite na 2 może 3 zespoły coś w stylu ROW-07 tyle że z wyjściem 24V.
slawek pisze:
śr sty 23, 2019 9:56 pm
Zamiast pompą - możesz sterować piecem - na pewno ma wejście na sterownik zewnętrzny - pomieszczeniowy.
A oszczędność będzie, jak nie będziesz miał odbioru ciepła z pieca - to sam się wyłączy.
Załóżmy że w piecu nie wykorzystuje wejścia na sterownik zewnętrzny - pomieszczeniowy i że mam 6 grzejników. Zamykam obwód (za pomocą Salusa) na powrocie tylko w jednym grzejniku. Jak po czasie zachowa się piec, nadal będzie zużywał tyle samo "energii" czy już mniej?. Za jakiś czas zamknę obwód na drugim grzejniku, i pytanie jak poprzednio. Jak działa piec? 0/1 tzn. że dopiero jak zamknę obwody wszystkich grzejników to się wyłączy i dopiero wtedy mówimy o oszczędnościach? czy reaguje dynamicznie na częściowe wyłączanie obwodów?.

Piec nowy Ariston, niestety modelu na tą chwile nie znam, w umowie mam taki zapis: kocioł gazowy dwu funkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem 40 L, raczej posiada wejście na sterownik zewnętrzny. Patrzyłem na szybko na podobne piece Aristona i mają złącza do:
BUS = Podłączenie akcesoriów modulowanych
FLOOR/ TA2 = termostatu ogrzewania podłogowego lub
termostatu temperatury pokojowej 2 (wybrane przez
parametr 223)
SE = czujnika zewnętrznego
TNK = Czujnik zbiornika
SOL = Sonda kolektora słonecznego
TA1 = termostatu temperatury pokojowej 1
Są to raczej złącza do podłączenia akcesoriów dedykowanych Ariston http://www.ariston.com/pl/clas_b_premium_evo zakladka Akcesoria
Nie bardzo wiem gdzie i w jakim celu podłączać pod to ESP / Supla?

Jutro może będę znał model kotła kondensacyjnego.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw sty 24, 2019 9:11 pm

Przekaźniki mają pełnić rolę mostu między 230V z ROW-07 a zasilaczem 24V. Czyli załączenie kanału na ROW aktywuje cewkę przekaźnika który zamyka obwód 24V i podaje je na zawór.
Zamiast gotowego modułu można wykorzystać z jakiś gotowych układów Wemos lub Nodemcu z zestawem 8 przekaźników i zasilacze 5V + 24V.

W piecu szukaj tzw zwory, jest ona domyślnie zamknięta aby pięć grzał, rozłączenie wyłącza grzanie. Przynajmniej tak jest u mnie w Vaillant, linia BUS jest do dedykowanych akcesoriów. Może to TA1.
Duch__
Posty: 696
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw sty 24, 2019 9:44 pm

Ja przykładowo w piecu Immergas mam takie wejście opisane jako TEL i znajduje się ono w sterowniku pokojowym, a nie piecu.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pt sty 25, 2019 6:20 am

edm pisze:
czw sty 24, 2019 7:20 pm

Załóżmy że w piecu nie wykorzystuje wejścia na sterownik zewnętrzny - pomieszczeniowy i że mam 6 grzejników. Zamykam obwód (za pomocą Salusa) na powrocie tylko w jednym grzejniku. Jak po czasie zachowa się piec, nadal będzie zużywał tyle samo "energii" czy już mniej?. Za jakiś czas zamknę obwód na drugim grzejniku, i pytanie jak poprzednio. Jak działa piec? 0/1 tzn. że dopiero jak zamknę obwody wszystkich grzejników to się wyłączy i dopiero wtedy mówimy o oszczędnościach? czy reaguje dynamicznie na częściowe wyłączanie obwodów?.
U mnie jest tak - im mniejszy odbior ciepla tym piec mniej go produkuje - reaguje dynamicznie ,sterownik to PerfectR piec Dalmet
Inne działanie bylo by bez sensu - zmniejsza sie odbiór ciepła bo grzejniki się zamykają to musi piec zmniejszyć wydajność bo inaczej temperatura na nim sie podniesie

Jeśli chodzi o scentralizowanie systemu sterującego to tez nad tym pracuje, na razie w powijakach to jest ale juz coś widać. Docelowo ma byc 4 płytki przekaźników SSR (do sterowania zaworami 24V wstawię najprawdopodobniej ssr na prąd stały )
Wszystko jest zasilane z jakiejś przetwornicy od laptopa drukarki albo innego ustrojstwa ktora daje 12V i 5V 4A - ma napiecie bardzo stabilne i spora wydajność dlatego jej użyłem. Obok przekaźników elektromagnetycznych jest mała przetwornica step-up podbijająca 5V do 24V dla głowic.
Z przekaźników mechanicznych chce przejść na ssr bo pobierają cos kolo 5 razy mniej prądu i sa bezgłośne i nie iskrzą. Jakis czas temu pod zwykły przekaźnik miałem podłączona dmuchawę okapu i cuda sie działy. Załączenie okapu powodowało najprawdopodobniej iskrzenie styków przekaźnika, a ten zakłócał prace rejestru przesuwnego i w efekcie inne urządzenia się włączały lub wyłączały. Przy ssr nic takiego nie ma miejsca. Wada tych małych ssr jest niska obciążalność prądowa, ale na światło czy inne male odbiorniki starczy

Na ta chwile jest sterownik 16 kanałowy (docelowo ma byc 30) od elmaya
opis
viewtopic.php?f=10&t=3845#p26225

Czujnik temperatury 6DHT i 2 DS wszystkie sa podpięte do esp na gorze z prawej strony - to z kolei kod od wojtas567 ktory podobnie jak elmaya zawsze służy pomocą i za to jestem im bardzo wdzięczny

Opis tu
viewtopic.php?f=11&t=4060
Załączniki
IMG_20190124_203351.jpg
IMG_20190124_203351.jpg (2.86 MiB) Przejrzano 910 razy
IMG_20190124_203342.jpg
IMG_20190124_203342.jpg (3.06 MiB) Przejrzano 910 razy
IMG_20190124_203411.jpg
IMG_20190124_203411.jpg (3.06 MiB) Przejrzano 910 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1039
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 10:45 am

Fajnie to wygląda ;)
A tablet to tam, na stałe przyklejony?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1031
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 25, 2019 11:47 am

Prowizorki działają najdłużej i najlepiej :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ