Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

User avatar
lesny8
Posts: 644
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 7:51 pm

Dla mnie to nowość.
Z tego co czytam to wygląda jakby system pogubił partycje i dlatego uruchamia się w trybie ratunkowym. Bez kozery partycje nie giną.
Najszybciej to będzie Ci przywrócić stan karty z przed 2 tygodni, jeśli w tym czasie zmian w Cloud za dużo nie robiłeś to będziesz mieć sprawność maliny przywróconą w kilka minut.
Jeśli przywracanie z backupu będzie skutkowało błędami zapisu, to sprawdź na innej.
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 25, 2019 8:12 pm

Próbuję przywrócić ta kopie ale na innej karcie. Wkładam ja do rpi podłącza zasilanie i... Jest tak jak na zdjęciu. Czy z moją kopia coś nie tak czy karta nie odpowiednią, czy może jeszcze coś innego. Chyba przyjdzie jednak stawiać wszystko od nowa 😣
Attachments
20190125_211005.jpg
20190125_211005.jpg (5.32 MiB) Viewed 387 times
User avatar
lesny8
Posts: 644
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 8:42 pm

To jest efekt z drugiej karty?
Czym robiłeś backup?
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 25, 2019 8:50 pm

tak to efekt z drógiej karty beckup robiłem z poziomu RPI tym poleceniem

Code: Select all

sudo dd bs=2M if=/dev/mmcblk0 of=/mnt/dysk_docelowy/20121214.img
Oczywiście poszło na dysk podłączony do RPI, a teraz przywracałem to za pomocą WIN32 Disk Imager.

Spróbuję jeszcze przywrócenia kopi na tę samą kartę jak się nie uda to chyba zdecyduję się postawić wszystko od nowa mam tylko pytanie. Czy wszystko mogę zostawić tak jak było w sensie na routerz i wszystkie moduły a podczas instalacji dockera podawać tylko takie same dane jak wcześniej (domeny, hasła itd.)?? Czy raczej powinienem wszystko po odłączać, po resetować i zaczynać kompletnie od zera totalnego :)??
User avatar
lesny8
Posts: 644
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 9:19 pm

Oj, albo masz pecha do tych kart, albo coś niedobrego się dzieje z maliną.
Stawiając wszystko od nowa możesz podawać te same parametry, wszystko później zadziała jak po staremu.
Może jeszcze ruszy na tej drugiej karcie...
Więcej kart nie masz?
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 25, 2019 9:31 pm

Niestety więcej w tej chwili nie mam kart, wgrałem obraz na tą samą kartę po wcześniejszym jej sformatowaniu i tak wyglądało odpalenie po czym obraz stanął na ekranie powitalny "welcome to the raspberry pi desktop" i nic się nie dzieje. No żeby tylko nie malina 😐 za długo bym się nią nie nacieszyl.

lesny8 jak formatuje kartę pod raspberry wystarczy szybkie formatowanie czy lepiej te pełne?
Attachments
20190125_222353.jpg
20190125_222353.jpg (4.09 MiB) Viewed 359 times
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 25, 2019 9:45 pm

Po ponownym odłączenie i podłączeniu do sieci ruszyło ale wyskoczył ekran logowania i mimo że podaję hasło jakie miałem dla użytkownika pi to pokazuje że błędne więc chyba już nic innego mi nie zostało jak tylko zabawa od nowa, mam nadziej ze to jednak nie malina padla.
User avatar
lesny8
Posts: 644
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 9:47 pm

Przywracając obraz nie ma to większego znaczenia, bo i tak nadpisujesz tablicę partycji.
Formatowanie szybkie to usunięcie tablicy z informacją o partycjach i założenie jej na nowo. Formatowanie zwykłe, to zerowanie sektorów, dlatego trwa to dłużej, w zależności od pojemności nośnika.
User avatar
lesny8
Posts: 644
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jan 25, 2019 9:49 pm

A capslock nie jest wciśnięty?
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Fri Jan 25, 2019 10:01 pm

Sprawdzałem kilka razy nie był wcisniety, no nic spróbuję instalacji od nowa, przy okazji może i sam się czego nauczę haha
Post Reply