Tryb proxy (poprawne certyfiakty SSL, Let's Encrypt)

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 7:51 pm

Dla mnie to nowość.
Z tego co czytam to wygląda jakby system pogubił partycje i dlatego uruchamia się w trybie ratunkowym. Bez kozery partycje nie giną.
Najszybciej to będzie Ci przywrócić stan karty z przed 2 tygodni, jeśli w tym czasie zmian w Cloud za dużo nie robiłeś to będziesz mieć sprawność maliny przywróconą w kilka minut.
Jeśli przywracanie z backupu będzie skutkowało błędami zapisu, to sprawdź na innej.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 25, 2019 8:12 pm

Próbuję przywrócić ta kopie ale na innej karcie. Wkładam ja do rpi podłącza zasilanie i... Jest tak jak na zdjęciu. Czy z moją kopia coś nie tak czy karta nie odpowiednią, czy może jeszcze coś innego. Chyba przyjdzie jednak stawiać wszystko od nowa 😣
Załączniki
20190125_211005.jpg
20190125_211005.jpg (5.32 MiB) Przejrzano 686 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 8:42 pm

To jest efekt z drugiej karty?
Czym robiłeś backup?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 25, 2019 8:50 pm

tak to efekt z drógiej karty beckup robiłem z poziomu RPI tym poleceniem

Kod: Zaznacz cały

sudo dd bs=2M if=/dev/mmcblk0 of=/mnt/dysk_docelowy/20121214.img
Oczywiście poszło na dysk podłączony do RPI, a teraz przywracałem to za pomocą WIN32 Disk Imager.

Spróbuję jeszcze przywrócenia kopi na tę samą kartę jak się nie uda to chyba zdecyduję się postawić wszystko od nowa mam tylko pytanie. Czy wszystko mogę zostawić tak jak było w sensie na routerz i wszystkie moduły a podczas instalacji dockera podawać tylko takie same dane jak wcześniej (domeny, hasła itd.)?? Czy raczej powinienem wszystko po odłączać, po resetować i zaczynać kompletnie od zera totalnego :)??
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 9:19 pm

Oj, albo masz pecha do tych kart, albo coś niedobrego się dzieje z maliną.
Stawiając wszystko od nowa możesz podawać te same parametry, wszystko później zadziała jak po staremu.
Może jeszcze ruszy na tej drugiej karcie...
Więcej kart nie masz?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 25, 2019 9:31 pm

Niestety więcej w tej chwili nie mam kart, wgrałem obraz na tą samą kartę po wcześniejszym jej sformatowaniu i tak wyglądało odpalenie po czym obraz stanął na ekranie powitalny "welcome to the raspberry pi desktop" i nic się nie dzieje. No żeby tylko nie malina 😐 za długo bym się nią nie nacieszyl.

lesny8 jak formatuje kartę pod raspberry wystarczy szybkie formatowanie czy lepiej te pełne?
Załączniki
20190125_222353.jpg
20190125_222353.jpg (4.09 MiB) Przejrzano 658 razy
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 25, 2019 9:45 pm

Po ponownym odłączenie i podłączeniu do sieci ruszyło ale wyskoczył ekran logowania i mimo że podaję hasło jakie miałem dla użytkownika pi to pokazuje że błędne więc chyba już nic innego mi nie zostało jak tylko zabawa od nowa, mam nadziej ze to jednak nie malina padla.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 9:47 pm

Przywracając obraz nie ma to większego znaczenia, bo i tak nadpisujesz tablicę partycji.
Formatowanie szybkie to usunięcie tablicy z informacją o partycjach i założenie jej na nowo. Formatowanie zwykłe, to zerowanie sektorów, dlatego trwa to dłużej, w zależności od pojemności nośnika.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 9:49 pm

A capslock nie jest wciśnięty?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 593
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 25, 2019 10:01 pm

Sprawdzałem kilka razy nie był wcisniety, no nic spróbuję instalacji od nowa, przy okazji może i sam się czego nauczę haha
ODPOWIEDZ