Supla Scripts Powiadomienia 2.0

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 10:27 am

Dziś chciałem ustawić sobie powiadomienia i robiłem zgodnie z filmem instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=cTxzOcThwqU
Tylko automate się trochę pozmieniał i teraz zamiast podawać nazwy konta i hasło do konta supla scripts, automate prosi o kod - myślałem ze chodzi o Klucze dostępu wygenerowane na stronie supla scriptrs, ale po wpisaniu go nie działa. Co tam trzeba wpisać? Chodzi o moment z filmu 1.02 - na filmie jest nazwa konta na supla script i hasło a u mnie prośba o wpisanie kodu
User avatar
michael
Posts: 1003
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Jan 28, 2019 10:34 am

To jest Token wygenerowany w Supla Scripts (po prawej stronie w menu masz coś takiego jak klucze - tam sobie wygeneruj).
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 11:00 am

Znalazłem, dzięki. Czyli klikam na stronie supla scripts moja nazwę/moje konto i zakładka automate i tam jest ten kod. Zaraz sprawdzę czy działa :)
Dzięki za naprowadzenie
User avatar
fracz
Posts: 1598
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Jan 28, 2019 11:45 am

Automate przecież podaje link gdzie szukać kodu. Nie pojawił się link do kliknięcia?
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 1:22 pm

hmm, pojawił się ale nie zalogowałem się przez niego, tylko po swojemu szukałem :)
Teraz sprawdziłem jeszcze raz to link się pojawia ale kieruje tylko na główną stronę supla script, nie do potrzebnego kodu

a mam pytanie, czy tu w tej instrukcji która jest pod znakiem ? w supla scripts nie ma błędu?

{{state(1).on}} wyświetli powiadomienie, jeśli kanał 1 jest włączony
{{not state(1).on}} wyświetli powiadomienie, jeśli kanał 1 jest włączony
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 4:43 pm

Siedzę i siedzę nad tymi powiadomieniami i nic nie mogę ustawić. Na samym początku udało mi się ustawić 1 kanał do powiadamiania i co minute dostawałem info na tablet ze jest załączony i się ucieszyłem ze wszystko gra
Chciałem dodać info o bramie - zamknięta otwarta, ale za nic nie wiem jak to zrobić
Biorę z podpowiedzi { i wyskakuje mi brama i warunek:
{{state(641).hi}}
Bez względu czy brama jest otwarta czy zamknięta w/w warunek zawsze jest spełniony. Jak powinien wyglądać pełny zapis warunku jeśli chce info o tym ze brama została otwarta?
Dodawałem te powiadomienia i je usuwałem i na chwile obecną nie dostaje żadnego powiadomienia, tego co dostawałem na samym początku tez nie. Doczytałem ze trzeba zresetować flow w aplikacji automate. Ale jak to zrobić? Wchodzę w automate w zakładkę SUPLA Notifications i naciskam Stop a później Start, ale nic to nie pomaga. Czy tak się resetuje ten flow?
User avatar
fracz
Posts: 1598
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Jan 28, 2019 7:39 pm

Tak, tak się restartuje flow. I warunek otwarcia który pokazujesz wygląda dobrze.

Czy masz czujnik do bramy sparowany z bramą w SUPLA Cloud?
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 8:28 pm

Chyba wiem co źle robiłem - za szybko sprawdzałem co mi odpowie strona po otwarciu bramy. Reakcja na "warunek jest spełniony lub nie jest" następuje dopiero po jakiejś chwili, a myślałem ze od razu. To powiedzmy ze to opanowałem, ale w dalszym ciału nie pokazują mi się powiadomienia na tablecie. Resetuje ten flow i nic to nie daje, co jeszcze mogę zrobić?
User avatar
fracz
Posts: 1598
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Jan 28, 2019 8:35 pm

Na pewno ustawiłeś że powiadomienie ma się na tym urządzeniu pokazywać? Każde powiadomienie ma docelowe urządzenia wybierane przy edycji powiadomienia.
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Jan 28, 2019 8:37 pm

mam tylko 1 urządzenie na którym robię od rana testy bo dopiero dziś zacząłem zabawę z powiadomieniami. Wiec tu nie ma mowy o pomyłce.
Sytuacja była tak od początku - zrozbilem 1 przekaźnik z powiadomieniem i to działało, dołożyłem bramę to już nie działało, ale myślałem, ze warunek mam źle wpisany. Dołożyłem drugi przekaźnik z powiadomieniem i tez już to nie działało. Usunąłem wszystko i zrobiłem od nowa, ale dalej nie działa nic
W supla script mam
Test1
Aktualnie powiadomienie jest: POKAZYWANE
lub
Test1
Aktualnie powiadomienie jest: UKRYTE
w zależności od ustawienia bramy, ale na tablecie nic nie ma
Post Reply