Linki bezpośrednie

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn sty 28, 2019 8:15 pm

Rozpoczęty tylko i wyłącznie na potrzeby tego zdjęcia, nie zapisany.
Ale mam kilka modułów dawno nieaktywnych, pozostawionych na chmurze do fikcyjnych termostatów itp :).
Pozdrawiam
Wojtek
krzysztof_d
Posty: 6
Rejestracja: czw lis 23, 2017 7:05 am

pn sty 28, 2019 8:38 pm

Dziękuję , wszystko jasne. Wstyd się przyznać: uruchamiałem linki przed zapisaniem zmian:)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1834
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

pn sty 28, 2019 8:44 pm

Toggle dla RGB i Dimmerów powinien już działać poprawnie po poprawce. Nie doszły nowe tłumaczenia :lol: , więc może Przemek jutro wrzuci :-)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 28, 2019 8:45 pm

Dziękuję :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
procekms89
Posty: 78
Rejestracja: czw cze 28, 2018 4:21 am

wt sty 29, 2019 6:38 pm

elhenio pisze:
śr sty 16, 2019 2:39 pm
Cześć, nic konkretnego w html jeszcze nie mam... robiłem tylko drobne próby nad szybką stroną na zasadzie siedzę przy komputerze i uruchamiam link z zakładki. Specjalistą to nie jestem więc sam bazuje na tym co znajdę.
Przy Excelu to mogę więcej pomóc niż w html.

Do obsługi przycisku, checkbox lub Toggle Switch trzeba zastosować obsługę zdarzenia w formie funkcji. Kod zapisz do pliki html i uruchom... przykład z wyświetlanym tekstem..........
HTML to zawsze moja słabość. Możesz podać przykład z wstawionym linkiem bezpośrednim w twoim kodzie?
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 101
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

wt sty 29, 2019 9:59 pm

Kawałek na szybko spreparowanego najprostszego kodu opartego na linkach.
W tym przypadku dostaniesz odpowiedz stanu w nowym oknie.

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl_PL">
<body>

<h2>Oświetlenie wiaty</h2>

<p>LED przed wiatą. </p>
<a href="...twój link/toggle"target="_blank title="LED"></p>
<img src="lokalizacja\LED.png" alt="LED" style="width:64px;height:64px;border:0"></a></p>
</body>
</html>
Lub obiekt XMLHttpRequest, który służy do wymiany danych z serwerem.
Tu możne i wydaje się więcej zachodu ale i ciekawsze. Tę metodę wykorzystuję w Excelu.

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>Oświetlenie wiaty</h1>

<button type="button" onclick="loadDoc()">Przełącz LED</button>

<p id="LED"></p>

<script>
function loadDoc() {
  var xhttp = new XMLHttpRequest();
  xhttp.onreadystatechange = function() {

  };
  xhttp.open("GET", "...twój link/toggle", true);
  xhttp.send();
}
</script>
 
</body>
</html>
PS Jak pisałem, co do moich umiejętności html... autorytetem to ja nie jestem.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1834
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr sty 30, 2019 6:08 am

elhenio pisze:
wt sty 29, 2019 9:59 pm
Lub obiekt XMLHttpRequest, który służy do wymiany danych z serwerem.
Ta metoda nie będzie działać w przeglądarce internetowej. Zablokuje ona odwołanie asynchroniczne do "obcej" domeny jako potencjalnie niebezpieczne.
procekms89
Posty: 78
Rejestracja: czw cze 28, 2018 4:21 am

śr sty 30, 2019 6:42 am

fracz pisze:
śr sty 30, 2019 6:08 am


Ta metoda nie będzie działać w przeglądarce internetowej. Zablokuje ona odwołanie asynchroniczne do "obcej" domeny jako potencjalnie niebezpieczne.
Kilka razy ta metoda działała po czym całkowicie straciłem komunikację z modułem. Po restarcie znowu wszystko działało kilka razy i znowu brak komunikacji.
Co dziwne w momencie gdy moduł którym się bawiłem tracił komunikację, w tym samym czasie zupełnie inny moduł z zupełnie inną funkcją tracił komunikację (moduły mają różne GUID, inne MAC i funkcje).


Druga opcja odpada bo powoduje to problemy z działaniem modułu.
elhenio pisze:
wt sty 29, 2019 9:59 pm
Kawałek na szybko spreparowanego najprostszego kodu opartego na linkach.
W tym przypadku dostaniesz odpowiedz stanu w nowym oknie.

...........
Pierwsza opcja działa dobrze jest tylko jedne "ale". Jak zrobić aby przy każdym użyciu linka nie otwierał się komunikat "{"success":true}"?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1834
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr sty 30, 2019 8:32 am

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr sty 30, 2019 8:11 pm

fracz pisze:
pn sty 28, 2019 8:44 pm
Toggle dla RGB i Dimmerów powinien już działać poprawnie po poprawce. Nie doszły nowe tłumaczenia :lol: , więc może Przemek jutro wrzuci :-)
Potwierdzam prawidłowe działanie 'toggle'.

Jeszcze raz dzięki wszystkim zaangażowanym w temat za szybkie znalezienie błędu i wdrożenie poprawek na serwerach produkcyjnych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „CLOUD”