Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 03, 2019 11:25 am

Wydaje mi się iż trzeba zastosować przekaźnik zwierny, zamiast widocznego mostku (zwory z kabla).
Jeszcze zobaczę w instrukcji.

Edit, to chyba jednak nie to.
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 12:54 pm

Podłączanie termostatu włączania/wyłączania
Kocioł jest przystosowany do podłączenia termostatu włączania/wyłącza
nia z kablem dwużyłowym wykrywającego temperaturę otoczenia.
1. Termostat należy zamontować w pomieszczeniu odniesienia (za
zwyczaj jest to pokój dzienny).
2. Podłączyć kabel dwużyłowy termostatu do zacisków On/off OT listwy przyłączeniowej. Nie ma znaczenia który przewód jest podłączony do którego zacisku.
Uwaga
Kocioł można również eksploatować bez regulatora. W tym celu
należy podłączyć mostek (dostarczony wraz z urządzeniem) do
zacisków On/Off listwy przyłączeniowej.


jak rozlaczysz obwod ot ogrzewanie przestanie dzialac
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 12:57 pm przez Rchudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 03, 2019 12:56 pm

Też, właśnie czytałem instrukcję, zaciski OT są od sterowania, czyli tu należy podpiąć przekaźnik beznapięciowy.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 1:33 pm przez Lector, łącznie zmieniany 1 raz.
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 12:58 pm

Tak i wazne beznapiecia

Przepraszm za polskie ogonki i slownik pisze z hiszpanii i ustawia mi slownik i klawiature hiszp.
nitzsche
Posty: 117
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz lut 03, 2019 1:00 pm

tcp pisze:
ndz lut 03, 2019 10:05 am
nitzsche pisze:
ndz lut 03, 2019 9:42 am
Rysunek 27 w załączonej instrukcji obsługi.
A resztę tak jak opisane na początku posta.
Przecież tak teraz mam ale co to ma wspólnego ze sterowania prze suplę ?

Ok. To może od początku. Potrzebujesz
1. Urządzenie które będzie symulował termostat pokojowy. Może być wspomniany sonoff Basic przerobiony na bezpradowy.
2. Głowice przewodowa np tego sylusa na 24/230 v. Jeśli 24 to jeszcze zasilacz.
3. Drugie urządzenie które będzie otwierało zawór ( poda prąd na zawór) może być sonoff Basic
4. Czujnik temperatury. Może być osobny, może być podłączony do sonoff Basic.

Pytaj teraz co nie jest dla ciebie jasne.
Osobiście bym stosował coś innego niż sonoff Basic. Ale do eksperymentów i nauki jest ok.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz lut 03, 2019 1:07 pm

Rozumiem, czyli np. Sonoff SV bo chyba on daje sygnał beznapięciowy ? Czy jak wepnę równolegle z obecnym sterownikiem który mam na tym złączu to będzie to działać ? Wydaje mi się, że tak.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 1:53 pm przez tcp, łącznie zmieniany 1 raz.
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 1:25 pm

tak



robisz tak w domu ;
pokoj1 termostat np supla ktory daje sygnal otworzenia strefy pokoj1 i wlaczena pieca
pokoj2termostat np supla ktory daje sygnal otworzenia strefy pokoj2 i wlaczena pieca
…..
……

i zeby bylo fajnie czujka zewnetrzna ktora obliczy ci krzywa grzewcza

nie prawda to co powiedzal ktos wczesniej ze czujka zewnetrzna i termostat zle. jedno dba o temperatura wewnatz a drugie o temperatura czynnika grzewczego
Załączniki
WhatsApp Image 2019-02-03 at 14.52.22.jpeg
WhatsApp Image 2019-02-03 at 14.52.22.jpeg (104.34 KiB) Przejrzano 545 razy
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 1:53 pm przez Rchudy, łącznie zmieniany 1 raz.
nitzsche
Posty: 117
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

ndz lut 03, 2019 1:37 pm

A sv nie jest niskonapięciowy a nie bezpradowy?

Po co zmiana temperatury czynnika?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 486
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 03, 2019 1:38 pm

Jest zasilany z niskiego napięcia, a na wyjściu beznapięciowy.
Jakbyś to widział aby do sterowania bramy zamiast podania impulsu zwarcia, podawał napięcie?
Rchudy
Posty: 48
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 03, 2019 1:55 pm

Temperature czynnika grzewczego zmieniasz bo nie zawsz piec ma grzac jakby bylo na zewnatrz -15 stopni

tak piec mierzy temperatura na zewnatrz i grzeje np. 50 ºc a nie zawsze 70 czy 80



termostat supla

przekazniki supla

sterowanie skrypty fracza


u Fracza dodajesz termostat pomieszczenia 1 supla pokuj 1,pozniej na czym masz zawor tego pokoju . i pozniej w scenach dodaj jako akcje opuzniona -przekaznik podlaczony do OT kotla
opuznienie daj troche wieksze niz producent podaje na zaworze zeby pompy w piecu nie uwalic
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2019 2:11 pm przez Rchudy, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ