Niezależne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach

User avatar
pzygmunt
Posts: 6663
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Feb 04, 2019 8:17 pm

Rchudy wrote:
Mon Feb 04, 2019 8:05 pm
Mi ne wybuchl zaden nawet sie nie zadymil ale wiem ze byly softy co uwalaly sonoffy.
row i can sa na tych samych chinskich podzespolach
Porównujesz kompletnie różne konstrukcyjnie urządzenia. Co z tego, że wszędzie jest ESP. Są tam rożnej jakosci komponenty, płytki itd. Nawet to jak ścieżki są prowadzone ma znaczenie.
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Mon Feb 04, 2019 8:34 pm

Rchudy wrote:
Mon Feb 04, 2019 8:05 pm
Mi ne wybuchl zaden nawet sie nie zadymil ale wiem ze byly softy co uwalaly sonoffy.
row i can sa na tych samych chinskich podzespolach
Chińskie może tak - tak jak dzisiaj wszystko. Ale na 100% nie takie same. Poza tym lutowane i testowane w Polsce.
Widziałeś jakiegoś rowa na żywo bez obudowy?
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 05, 2019 8:17 am

Odnośnie bezpieczeństwa. Chciałbym od każdego grzejnika pociągnąć kabel od siłownika termoelektrycznego do kotłowi i tutaj z długością kabla raczej nie będzie problemu ale co z termometrem DS a raczej THT22. Czy ktoś ma doświadczenia z termometrem na dłuższym kablu np. 20 m bo taki chyba bym miał najdłuższy odcinek. Chciałbym wszystko "ściągnąć do kotłowni gdzie mam rozdzielacz do podłogówki. Szkoda, że nie myślałem nad tymi tematami robiąc instalację bo teraz zamiast rozdzilacza grzejnikowego dał bym do grzejników również rozdzielacz jak do podłogówki.
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Feb 05, 2019 8:35 am

A nie lepiej w każdym pokoju termometr na wemosie?
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 05, 2019 9:08 am

nitzsche wrote:
Tue Feb 05, 2019 8:35 am
A nie lepiej w każdym pokoju termometr na wemosie?
Może masz rację nie trzeba kabli ciągnąć. Tylko zasilacz musi chodzić bo to zasilanie przez USB ? Softa znajdę na to ? Patrzę u Espablo ale nie widzę.
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Feb 05, 2019 9:18 am

U espablo w multi się nazywa sensor.

Taki mały można kupić i w puszce schować

https://s.click.aliexpress.com/e/bayg3TkV
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 05, 2019 9:47 am

nitzsche wrote:
Tue Feb 05, 2019 9:18 am
U espablo w multi się nazywa sensor.

Taki mały można kupić i w puszce schować

https://s.click.aliexpress.com/e/bayg3TkV
W multiboard jest do wyboru ? Ale jaki kupić, w wersji V3:
https://pl.aliexpress.com/item/Wemos-D1 ... ee3243f9-0
nitzsche
Posts: 101
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Tue Feb 05, 2019 10:01 am

tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Tue Feb 05, 2019 10:26 am

Różnica w cenie minimalna. Tylko czy do tego nowszego V3 ten soft spasuje..
User avatar
dawidd
Posts: 432
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Feb 05, 2019 10:39 am

Co do ciągnięcia kabli do dht22 to ja mam na sofcie od Wojtka, na 1 ESP 6 dht i2 ds'y. Kable od kilku do kilkunastu metrów i nie ma problemu. Kable ekranowane. Do jednego dht mam skrętkę
Post Reply