[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

eZekiel
Posts: 11
Joined: Tue Oct 23, 2018 11:00 am

Sun Feb 03, 2019 11:20 am

Czyli rozumiem, że w tutorialu mam pomijać zmianę standalone na proxy? Czy coś jeszcze powinienem zmienić? Czy jest możliwe uruchomienie linków bezpośrednich w sieci lokalnej? Nie chciałbym wypuszczać serwera supli na zewnątrz, on będzie tylko elementem wykonawczym, za sterowanie odpowiadać będzie zupełnie inny procesor, który miałby uruchamiać urządzenia właśnie przez linki bezpośrednie. Czy jest taka możliwość?
User avatar
fracz
Posts: 1357
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Feb 03, 2019 12:33 pm

Tak. Linki nie potrzebują "Internetu".
User avatar
makrz
Posts: 24
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Mon Feb 11, 2019 10:33 am

Witam

Postanowiłem uruchomić na malince suplę i skrypty według tego opisu. za trzecim razem udało mi się przeczytać ze zrozumieniem (chyba) tutorial i zainstalować. O linuxach nie mam żadnego pojęcia.
Porty 80, 443, 2015-16 przekierowane. Według https://portchecker.co/ otwarte.
IP zmienne. DDNS mam na no-ip.com.

Wpisuję suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna
scripts.xxxxxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna

Jak wpiszę xxxxxxxxxxx.ddns.net to otwiera się supla cloud.
oczywiście te xxxxxxxxx to tak dla rodo :)

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak debilowi co robię nie tak?
z góry dziękuję.
User avatar
lesny8
Posts: 340
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Feb 11, 2019 10:44 am

Sprawdzasz połączenie będąc w tej samej sieci?
Jeśli tak, to sprawdź przez mobilny internet np. na telefonie, czy zobaczysz strony logowania.
User avatar
makrz
Posts: 24
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Mon Feb 11, 2019 10:50 am

lesny8 wrote:
Mon Feb 11, 2019 10:44 am
Sprawdzasz połączenie będąc w tej samej sieci?
Jeśli tak, to sprawdź przez mobilny internet np. na telefonie, czy zobaczysz strony logowania.
Sprawdzam z innych sieci i efekt taki sam.
Tylko "domena.ddns.net" otwiera stronę logowania do supli
cino111
Posts: 277
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Feb 11, 2019 11:06 am

A masz wykupione suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net i
scripts.xxxxxxxxxxx.ddns.net?

Czy masz tylko jedną xxxxxxxxxxx.ddns.net i przedrostek sam sobie dodajesz? Na to mi wygląda. Musisz mieć dwie domeny.
User avatar
lesny8
Posts: 340
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Feb 11, 2019 11:09 am

makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 10:33 am
Wpisuję suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna
scripts.xxxxxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna

Jak wpiszę xxxxxxxxxxx.ddns.net to otwiera się supla cloud.
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 10:50 am
Sprawdzam z innych sieci i efekt taki sam.
Tylko "domena.ddns.net" otwiera stronę logowania do supli
Według tego co napisałeś to strona logowania powinna Ci się otwierać po wpisaniu suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net, a nie domena.ddns.net

Jak już Ci się otwiera strona logowania do suplowej chmury to certyfikat masz na zielono?

To co w plikach .env musi pokrywać się z DDNS plus otwarte porty na firewalu. Porty masz otwarte, ale czy subdomeny pokrywają się z tym co w plikach .env? Może jakaś literówka?
User avatar
makrz
Posts: 24
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Mon Feb 11, 2019 11:33 am

lesny8 wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:09 am
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 10:33 am
Wpisuję suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna
scripts.xxxxxxxxxxx.ddns.net -witryna nieosiągalna

Jak wpiszę xxxxxxxxxxx.ddns.net to otwiera się supla cloud.
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 10:50 am
Sprawdzam z innych sieci i efekt taki sam.
Tylko "domena.ddns.net" otwiera stronę logowania do supli
Według tego co napisałeś to strona logowania powinna Ci się otwierać po wpisaniu suplacloud.xxxxxxxx.ddns.net, a nie domena.ddns.net

Jak już Ci się otwiera strona logowania do suplowej chmury to certyfikat masz na zielono?

To co w plikach .env musi pokrywać się z DDNS plus otwarte porty na firewalu. Porty masz otwarte, ale czy subdomeny pokrywają się z tym co w plikach .env? Może jakaś literówka?

# Where the SUPLA Cloud will be accessible? Put domain or IP address here with port.
CLOUD_DOMAIN=xxxxxxxxxxx.ddns.net

# Initial user account details; delete these settings after the first launch
FIRST_USER_EMAIL=xxxxxxxxxx@gmail.com
FIRST_USER_PASSWORD=xxxxxxxxxxx

# Google ReCaptcha settings
RECAPTCHA_ENABLED=false
RECAPTCHA_PUBLIC_KEY=
RECAPTCHA_PRIVATE_KEY=

# Mailer settings (SMTP)
MAILER_HOST=10.0.75.1
MAILER_PORT=465
MAILER_USER=
MAILER_PASSWORD=
MAILER_ENCRYPTION=ssl
MAILER_FROM=

# If you want to be notified about some server errors, set this
ADMIN_EMAIL=matysiok@gmail.com

# Where to store SUPLA Cloud's data
VOLUME_DATA=./var

# On which ports the SUPLA Cloud should listen (only if standalone mode)
#PORT_HTTP=80
#PORT_HTTPS=443

REQUIRE_REGULATIONS_ACCEPTANCE=false
REQUIRE_COOKIE_POLICY_ACCEPTANCE=false
BRUTE_FORCE_AUTH_PREVENTION_ENABLED=true

# These options protect your application
DB_PASSWORD=vPbD92hWaU9xAUcDdoEl4bZgPJmFn6fp
SECRET=Z57uNslYeULoqjTFpX8XJ6ve9URLB4ju

COMPOSE_PROJECT_NAME=supla
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
COMPOSE_FILE=docker-compose.yml:docker-compose.proxy.yml:docker-compose.arm32v7.yml








DATABASE_PASSWORD=Tm8M9vcYrV2bGNNakuieu82KINcWQdxK

VOLUME_SOURCES=../
VOLUME_DATA=../var


##### STANDALONE MODE CONFIGURATION #####
#PORT_HTTP=80
#PORT_HTTPS=443


##### PROXIED MODE CONFIGURATION #####
DOMAIN_NAME=scripts.xxxxxxxxxx.ddns.net
ADMIN_EMAIL=xxxxxxxxxxx@gmail.com

COMPOSE_PROJECT_NAME=suplascripts
COMPOSE_PATH_SEPARATOR=:
COMPOSE_FILE=docker-compose.base.yml:docker-compose.proxy.yml:docker-compose.arm32v7.yml


To co w DDNS (nazwa.ddns.net) w tych pikach jest wpisana poprawnie.

Co to te subdomeny?

Na zielono.
User avatar
lesny8
Posts: 340
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Feb 11, 2019 11:51 am

makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:33 am
Co to te subdomeny?
mojadomena.pl - to jest nazwa domeny, a wszystko co z lewej strony przed nazwą np.:
  • cos.mojadomena.pl
  • cloud.mojadomena.pl
  • suplascripts.mojadomena.pl
to subdomeny
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:33 am
Na zielono.
Jeśli na zielono to przekierowanie portów na pewno jest ok.

Problem może być z subdomenami. Czy na pewno w DDNS masz dwa wpisy zdefiniowane jeden dla xxxxxxxxxx.ddns.net a drugi dla scripts.xxxxxxxxxx.ddns.net?
User avatar
makrz
Posts: 24
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Mon Feb 11, 2019 12:01 pm

lesny8 wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:51 am
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:33 am
Co to te subdomeny?
mojadomena.pl - to jest nazwa domeny, a wszystko co z lewej strony przed nazwą np.:
  • cos.mojadomena.pl
  • cloud.mojadomena.pl
  • suplascripts.mojadomena.pl
to subdomeny
makrz wrote:
Mon Feb 11, 2019 11:33 am
Na zielono.
Jeśli na zielono to przekierowanie portów na pewno jest ok.

Problem może być z subdomenami. Czy na pewno w DDNS masz dwa wpisy zdefiniowane jeden dla xxxxxxxxxx.ddns.net a drugi dla scripts.xxxxxxxxxx.ddns.net?
Problem jest z subdomenami bo mam tylko ten jeden xxxxxxxxxx.ddns.net który zmienia nazwę na adres IP.
Jak się robi te subdomeny?
Przeglądam noip.com i głupi cały jestem.
A może inny dostawca DDNS? najlepiej darmowy?
Post Reply