NodeMCU v3 + BME280

Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw sty 31, 2019 6:30 pm

byniom pisze:
czw sty 31, 2019 6:30 am
Sprawdzałem na twoim sofcie i na kolegi QLQ i cały czas bez rezultatu . Raz w monitorze portu widać jak się loguje do sieci i potem cały czas lecą kropki tak jak by do końca się nie mógł zalogować a innym razem zaloguje się do sieci ale pokazuje błąd czujnika. Jak mam ustawić flash size ? 3M SPIFFS CZY 1M SPIFFS ? . Moduł do którego wgrywam to taki https://nettigo.pl/products/modul-wifi- ... in-esp-12e
Ustawienia takie:
NodeMCU_BME280.jpg
NodeMCU_BME280.jpg (31.45 KiB) Przejrzano 1136 razy

A próbowałeś wgrywać gotowy skompilowany plik bin?

NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg
NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg (111.04 KiB) Przejrzano 1136 razy

Awatar użytkownika
byniom
Posty: 421
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt lut 01, 2019 11:27 am

Wgrałem to ale też bez zmian :( .
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 302
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt lut 01, 2019 12:02 pm

Yepestis pisze:
czw sty 31, 2019 6:30 pm
byniom pisze:
czw sty 31, 2019 6:30 am
Sprawdzałem na twoim sofcie i na kolegi QLQ i cały czas bez rezultatu . Raz w monitorze portu widać jak się loguje do sieci i potem cały czas lecą kropki tak jak by do końca się nie mógł zalogować a innym razem zaloguje się do sieci ale pokazuje błąd czujnika. Jak mam ustawić flash size ? 3M SPIFFS CZY 1M SPIFFS ? . Moduł do którego wgrywam to taki https://nettigo.pl/products/modul-wifi- ... in-esp-12e
Ustawienia takie:

NodeMCU_BME280.jpg


A próbowałeś wgrywać gotowy skompilowany plik bin?


NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg



SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.nodemcu.bin.7z
Witam
Ten plik .bin jest ze stroną konfiguracyjną czy bez?
Pozdrawiam
Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pt lut 01, 2019 3:58 pm

Witam
Ten plik .bin jest ze stroną konfiguracyjną czy bez?
Pozdrawiam
Dokładnie tak jak opisałem na pierwszej stronie.
Budek
Posty: 43
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

pt lut 01, 2019 5:38 pm

Witajcie, wgrałem, działa. Tylko dlaczego w SUPLI pokazuje mi zamiast temperatury, RSSI ? Czegoś nie doczytałem ?

OK, doczytałem ze na pierwszym kanale ... jest RSSI.

@Shimano, dziękuję za szybką odpowiedź.

Weryfikacja ciśnienia z 3 niezależnymi osobami w promieniu 200m. Barometry analogowe. Zgodność 99,9%.
Czujnik BME/BMP280, typowy chińczyk.

Obrazek

/Budek
Ostatnio zmieniony pt lut 01, 2019 5:49 pm przez Budek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1015
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 01, 2019 5:42 pm

Tak ma być , bo na razie w supli nie odpowiedniego kanału.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
dogu18
Posty: 72
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pn lut 11, 2019 3:49 pm

Witam

wgrałem soft na Wemos D1 mini pro i narazie jest ok.
mam trochę rozbieżności temp w pokoju ale to chyba dlatego ze dth i bme są w różnych miejscach.

teraz tylko czekam na resztę układanki i ląduje wemos na balkonie zasilany solarnie:)
dogu18
Posty: 72
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pn lut 11, 2019 5:28 pm

Jak na razie działa ok ale ustawiłem czujniki koło siebie i wilgotność jest niższa w BME o jakieś 10% to raczej błąd kalibracji czy czujnik taki se bo jednak import z Chin
dogu18
Posty: 72
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pt lut 15, 2019 10:22 pm

Czesc mam problem z ciśnieniem.

jak ustawiłem 0 to pokazuje 1003
jak ustawiłem 235(taka jak jest wysokość u mnie to pokazuje 1005
a jak ustawiłem 3235 to dopiero pokazuje mniej więcej takie ciśnienie jak na stacji pogodowej kupnej w domu i na prognozie pogody lokalnej.

coś jest w kodzie czy tak ma po prostu być?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1015
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 15, 2019 10:43 pm

dogu18 pisze:
pt lut 15, 2019 10:22 pm
Czesc mam problem z ciśnieniem.

jak ustawiłem 0 to pokazuje 1003
jak ustawiłem 235(taka jak jest wysokość u mnie to pokazuje 1005
a jak ustawiłem 3235 to dopiero pokazuje mniej więcej takie ciśnienie jak na stacji pogodowej kupnej w domu i na prognozie pogody lokalnej.

coś jest w kodzie czy tak ma po prostu być?
a ile pokazuje stacja pogodowa - jaka różnica +/-
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ