odczyt z bramy sygnału otwierania lub zamykania

Benon

Potrzebuję ze sterowania bramy wyciągnąć 2 sygnały, czy się otwiera czy zamyka. Brało by to udział w uruchamianiu skryptów sterujących oświetleniem podjazdu i podwórka przed garażem w zależności czy wjeżdżam czy wyjeżdżam. Nie ma kłopotu o ile steruję z telefonu. PROBLEM jest w momencie użycia pilota od bramy. Ze sterownika bramy nie ma skąd wyciągnąć tych sygnałów.
Powiedzcie mi czy ma to sens jak na schemacie i czy to zadziała. Teoretycznie powinno, elektrycznie też powinno być poprawnie. Czy to zadziała czy odpuścić sobie i zrobić to na 2 przekaźnikach zasilanych poprzez diody prostownicze wykorzystując do GPIO styki bezprądowe.
Silnik bramy zasilany jest +/- 50V w zależności od kierunku ruchu bramy. Nie jestem elektronikiem ale coś tam kiedyś daaawno dłubałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
maffiu

Ja mam wpięte z pod siłownika bramy 24v na przekaźnik do tego sonoff włączający światło i działa bez problemu a w twoim przypadku dal bym wemosa jak ma tylko realizować scenę

Return to “Pomoc”