Potrzebuję ze sterowania bramy wyciągnąć 2 sygnały, czy się otwiera czy zamyka. Brało by to udział w uruchamianiu skryptów sterujących oświetleniem podjazdu i podwórka przed garażem w zależności czy wjeżdżam czy wyjeżdżam. Nie ma kłopotu o ile steruję z telefonu. PROBLEM jest w momencie użycia pilota od bramy. Ze sterownika bramy nie ma skąd wyciągnąć tych sygnałów.
Powiedzcie mi czy ma to sens jak na schemacie i czy to zadziała. Teoretycznie powinno, elektrycznie też powinno być poprawnie. Czy to zadziała czy odpuścić sobie i zrobić to na 2 przekaźnikach zasilanych poprzez diody prostownicze wykorzystując do GPIO styki bezprądowe.
Silnik bramy zasilany jest +/- 50V w zależności od kierunku ruchu bramy. Nie jestem elektronikiem ale coś tam kiedyś daaawno dłubałem.
odczyt z bramy sygnału otwierania lub zamykania
-
Benon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
maffiu
Ja mam wpięte z pod siłownika bramy 24v na przekaźnik do tego sonoff włączający światło i działa bez problemu a w twoim przypadku dal bym wemosa jak ma tylko realizować scenę