ESP8266 Primary GUI

PioKar
Posty: 393
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

wt lut 12, 2019 6:13 am

wojtas567 pisze:
pn lut 11, 2019 12:09 am
Jeżeli moduł zaloguje się do sieci wifi wartość jest z "-" tą wartość masz jak moduł jest w trybie konfiguracji
A pytanko mam.
U mnie widać tylko moc wi-fi a u Ciebie widać jeszcze napięcie.
To jest Twoja wersja programu, czy ja czegoś nie zaznaczyłem przrzed wgraniem?

I potwierdzam to co juz nie raz było napisane. Wersja płytki 2.3.0.
Modziłem na 2.4 potem 2.5 bety i DHT zawsze zrywał odczyty po kilku godzinach.
Po zainstalowaniu 2.3.0 od kilkunastu godzin nie zerwało. To jeszcze nie dowód ale i tak dla mnie to już długo.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1992
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lut 12, 2019 7:46 am

Mam dopisane kilka linijek kodu żeby wyświetlało napięcie.
Pozdrawiam
Wojtek
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lut 12, 2019 5:39 pm

Witajcie! Primary GUI to coś wprost idealnego dla osób które o pisaniu programów nie mają zielonego pojęcia, jednocześnie chcą i mają chęci do tego aby coś tam w temacie podłubać i może się przy okazji czegoś nauczyć.
W związku z powyższym pozwolę sobie nieśmiało poprosić czy któryś z kolegów mógłby łopatologicznie wyjaśnić jak i gdzie zmodyfikować ten kod aby w przypadku braku połączenia (awaria wifi, brak Internetu, albo po prostu tryb konfiguracji) także działało sterowanie lokalne? Próbowałem już samodzielnie porad ze strony 11 tego wątku na które także wskazujecie, ale jakoś nie odniosły one pożądanego skutku, zapewne z powodu mojej znikomej znajomości tematu programowania :mrgreen: . Przydałoby się też jakieś inne rozwiązanie problemu wejścia w tryb konfiguracji bo podwójne przyciśnięcie przycisku reset jest możliwe tylko w przypadku modułów które taki reset posiadają jak na przykład wemos D1 Mini, a co z poczciwym sonoff basic? A może da się i sonoffa 'przekonać' aby w ten sposób wchodził w tryb konfiguracji?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1547
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt lut 12, 2019 7:29 pm

@siba ja to mam już zrobione ale jestem teraz na delegacji (wyjazd serwisowy) i nie mam dostępu do mojego komputera.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
siba
Posty: 99
Rejestracja: pn lut 06, 2017 4:01 pm
Lokalizacja: Kraków

wt lut 12, 2019 9:37 pm

@Espablo, ja tak po cichu liczyłem na Twój odzew :oops:
ale wiem że TO co już jest kosztowało Cię sporo pracy, więc bez niepotrzebnych nacisków i zbędnego marudzenia po prostu poczekam...

PS: kawał naprawdę zacnej roboty, Primary GUI powinno mieć polski odpowiednik w nazwie, coś na kształt "zrób że se sam i już nie marudź" :lol:
Patryk
Posty: 866
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 20, 2019 1:38 pm

Podpowie ktoś z kolegów,
Co i gdzie wpisać,
żeby podczas braku lub zaniku WiFi dioda LED wolno migała.
Próbowałem sam, ale ...
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Piotr61
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 15, 2017 12:59 pm

śr lut 20, 2019 8:51 pm

Patryk pisze:
śr lut 20, 2019 1:38 pm
...
Co i gdzie wpisać,
żeby podczas braku lub zaniku WiFi dioda LED wolno migała...
Wrazie utraty połączenia z serwerem, dioda LED podłączona do portu zdefiniowanego jako LED_CONFIG_PIN,
zaczyna pulsować z częstotliwością 1Hz. U Ciebie tak się nie dzieje :?:
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Patryk
Posty: 866
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 20, 2019 10:36 pm

Piotr61 pisze:
śr lut 20, 2019 8:51 pm
Patryk pisze:
śr lut 20, 2019 1:38 pm
...
Co i gdzie wpisać,
żeby podczas braku lub zaniku WiFi dioda LED wolno migała...
Wrazie utraty połączenia z serwerem, dioda LED podłączona do portu zdefiniowanego jako LED_CONFIG_PIN,
zaczyna pulsować z częstotliwością 1Hz. U Ciebie tak się nie dzieje :?:
Wielkie DZIĘKI !!!

Miałem miedzy innymi na GIPO 2 ustawiony czujnik DS18B20 i dioda LED NIE działała.
Usunąłem w programie czujnik z GIPO 2 i dioda zaczęła działać.

Dlatego zależało mi na tej LED gdyż od tygodnia nie wiedziałem co się dzieje, gdyż cały czas zrywało mi pomiary.
Mam 2 x DHT22 , 6 x DS18B20 podłączone do Wemos d1 mini.
Wgrywałem z różnymi bibliotekami i nic to nie pomagało.
Cały czas rozłączalo mnie z serwerem.

Okazało się, że coś było nie tak z jednym ( z 6) DS18B20. Wszystkie byly kupione w jednym czasie. Mają 3m przewód i rezystor 2,2k ohm każdy.
Po wypięciu tego czujnika ( metodą prób i błędów) pomiary stały się stabilne i ani razu nie rozłączyło mnie z serwerem.
A najciekawsze jest to, że jak podłączę ten czujnik pod arduino uno działa poprawnie - dziwne.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lut 20, 2019 10:44 pm

Patryk pisze:
śr lut 20, 2019 10:36 pm
...Okazało się, że coś było nie tak z jednym ( z 6) DS18B20. Wszystkie byly kupione w jednym czasie. Mają 3m przewód i rezystor 2,2k ohm każdy.
Ja do takiej ilości czujników stosuję jeden rezystor 2.2k i działa stabilnie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Patryk
Posty: 866
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 20, 2019 11:00 pm

slawek pisze:
śr lut 20, 2019 10:44 pm
Patryk pisze:
śr lut 20, 2019 10:36 pm
...Okazało się, że coś było nie tak z jednym ( z 6) DS18B20. Wszystkie byly kupione w jednym czasie. Mają 3m przewód i rezystor 2,2k ohm każdy.
Ja do takiej ilości czujników stosuję jeden rezystor 2.2k i działa stabilnie
Tylko, że ja mam każdy czujnik podłączony do innego GIPO.
Bo w tym programie, nie idzie podłączyć więcej czujnikow do jednego GIPO.

--- EDIT --- 22.02.2019.

Czy ktoś może z kolegów testował ten program z kilkoma czujnikami DS18B20 ???.
Myślałem, że coś mam nie tak z jednym czujnikiem.
Okazało się, że jak są podpięte 1, 2 , 3 lub 4 czujniki DS18B20 program działa ok, ale wystarczy (przynajmniej u mnie), wpiąć piąty czujnik DS18B20, esp co chwilę się restartuje.
Tak, że u mnie przy 1 x DHT22 i 4 x DS18B20 program chodzi super , ale przy 1 x DHT22 i 5 x DS18B20 moduł Wemos d1 mini co paręnaście sekund się resetuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”