DIY SUPLA do puszki instalacyjnej podtynkowej

fr3sh
Posty: 8
Rejestracja: pn paź 10, 2016 1:38 pm

czw paź 27, 2016 11:05 am

Espablo pisze:
fr3sh pisze:Pytanko dlaczego zmieniłeś stabilizator napięcia na MCP1825T jest o wiele droższy od 1117. Coś z nim było nie tak?
Bardzo ładnie @Zybi wyjaśnił to w tym poście viewtopic.php?f=11&t=282&p=3239&hilit=luani#p3239

W TME porównując ceny jednego i drugiego, różnica wynosi ok 2zł. Nie jest to chyba wielka różnica. Poza tym przetwornica, która jest tu zastosowana posiada "plac" na 1117. Fizycznie go tam nie ma, ale jest na to przygotowany, więc można dać taki albo taki.
Przewidziałem to wcześniej :lol:
Jeśli porównujesz REG1117 http://www.tme.eu/pl/details/reg1117-3. ... struments/ z
MCP1825T-3302E/DC http://www.tme.eu/pl/details/mcp1825t-3 ... ochip-tech

To nawet powiedziałbym że na korzyść MCP

Ale patrz teraz
LD1117S33TR http://www.tme.eu/pl/details/ld1117s33t ... ectronics/
Dodatkowo jest LDO.
Chyba szkoda przepłacać co? Czy naprawdę potrzebny jest restart układu w esp7 bądź esp12?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 27, 2016 11:46 am

Chyba nie przeczytałeś do końca tego co napisałem. Jak chcesz instalować stabilizator z serii LM1117, to niema problemu.
Zobacz na zdjęciu zaznaczyłem miejsce na ten stabilizator. Montujesz tutaj 1117, a MCP1825T już nie trzeba.
Załączniki
przetwornica_1.jpg
przetwornica_1.jpg (273.89 KiB) Przejrzano 2447 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
fr3sh
Posty: 8
Rejestracja: pn paź 10, 2016 1:38 pm

czw paź 27, 2016 12:17 pm

Spoko, przeczytałem do końca i doskonale to zrozumiałem (bez napinki). Z ciekawości zapytałem czy jest jakiś głębszy powód który może przeoczyłem :mrgreen: .
A możesz powiedzieć jeszcze jakiego kondensatora użyłeś w projekcie 1 C2 10uF/10V ceramiczny czy tantalowy?
Przekaźniki kupowałeś też w tme?
Ciekawi mnie jeszcze czym lutujesz SMD?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 27, 2016 12:51 pm

fr3sh pisze:Spoko, przeczytałem do końca i doskonale to zrozumiałem (bez napinki). Z ciekawości zapytałem czy jest jakiś głębszy powód który może przeoczyłem :mrgreen: .
A możesz powiedzieć jeszcze jakiego kondensatora użyłeś w projekcie 1 C2 10uF/10V ceramiczny czy tantalowy?
Przekaźniki kupowałeś też w tme?
Ciekawi mnie jeszcze czym lutujesz SMD?
Zakupy robię różnie. TME nie wszystko ma, czasami allegro i lispol, nie ma zasady.
Kondensator elektrolityczny np. taki: http://www.tme.eu/pl/details/sc1c106m04 ... 5c/samwha/
Pytasz o lutownicę czy cynę :) :?:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
fr3sh
Posty: 8
Rejestracja: pn paź 10, 2016 1:38 pm

czw paź 27, 2016 1:20 pm

Nie czepiam się a jedynie pytam. Nie lepiej użyć ceramicznego? Trochę mniejszy i minimalnie lepszy ;)
http://www.tme.eu/pl/details/cl31f106zp ... 6/samsung/

Pytam o "lutownicę". Chyba że masz jakąś nagrzewarkę do lutowania elementów SMD?
W wersji 2.0 widzę że zastosowałeś bezpiecznik. Jaki?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 27, 2016 1:29 pm

fr3sh pisze:Nie czepiam się a jedynie pytam. Nie lepiej użyć ceramicznego? Trochę mniejszy i minimalnie lepszy ;)
http://www.tme.eu/pl/details/cl31f106zp ... 6/samsung/

Pytam o "lutownicę". Chyba że masz jakąś nagrzewarkę do lutowania elementów SMD?
W wersji 2.0 widzę że zastosowałeś bezpiecznik. Jaki?
Stacja lutownicza 937D
Bezpiecznik taki: http://www.tme.eu/pl/details/rfs-0.4a/b ... 1-0400-01/
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr lis 02, 2016 6:32 pm

Espablo pisze:Pytanko takie, czy dałoby się skonfigurować soft tak aby wykorzystać wolny pin GPIO15 do podłączenia tej diody LED? Znalazłem w necie sposób jak wykorzystać ten pin, a schemat zamieściłem tutaj viewtopic.php?f=9&t=255. Wykorzystałbym to w nowej wersji PCB.
Sprawdziłem, GPIO15 daje się oprogramować jako np. LED_RED_PORT
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 02, 2016 6:43 pm

Zybi pisze: Sprawdziłem, GPIO15 daje się oprogramować jako np. LED_RED_PORT
Rewelacja! Jak przyjdą płytki to będziemy testować!
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
wwpiotr
Posty: 26
Rejestracja: pt lis 04, 2016 9:14 am

pt lis 04, 2016 10:31 am

Jako że dodałem post odnośnie chęci zakupu płytek, a później przeczytałem o niezaśmiecaniu więc edytuje na inne pytanie które mnie nurtuje.

Czy jest możliwość połączenia dwóch rozwiązań, naszego ESP8266 oraz dotykowego przełącznika szklanego. Jest tam jednak dość ciasno, zamówiłem aby sprawdzić wymiary puszki.
Załączniki
$_1.jpg
$_1.jpg (22.81 KiB) Przejrzano 2285 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lis 04, 2016 12:22 pm

wwpiotr pisze:Jako że dodałem post odnośnie chęci zakupu płytek, a później przeczytałem o niezaśmiecaniu więc edytuje na inne pytanie które mnie nurtuje.

Czy jest możliwość połączenia dwóch rozwiązań, naszego ESP8266 oraz dotykowego przełącznika szklanego. Jest tam jednak dość ciasno, zamówiłem aby sprawdzić wymiary puszki.
PCB V2 jest przystosowana do robienia "kanapki". Mnie też się podobają szklane panele, więc teraz jest na tapecie szklany panel dotykowy. Spinane to będzie na kanapkę z V2
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ