[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1169
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz mar 03, 2019 9:17 pm

:shock: a ja myślałem, że już poradziłeś z sobie z tym tematem.

Zwróć uwagę na to, że
no-ip.com != no-ip.pl

W linku do tematu, który podajesz jest opisany sposób z no-ip.pl i klient którego uruchamiasz łączy się właśnie z tamtym serwisem a nie z no-ip.com

Zrób to tak jak Ci napisałem na priv, mniej zabiegów i efekt masz w 15 minut.
cino111 pisze:
ndz mar 03, 2019 8:40 pm

Druga sprawa to czy bez Let's Encrypt domeny powinny działać? Wpisałem na stronie no-ip prawidłowy mój zewnętrzny nr ip i wchodzi na clouda, jednak jak w pliku .env pozmieniam dane na proxy to kontenery clouda jak i scripts się nie uruchamiają.

Kod: Zaznacz cały

Starting SUPLA containers
ERROR: Network webproxy declared as external, but could not be found. Please create the network manually using `docker network create webproxy` and try again.
root@raspberrypi:/home/pi# ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
ERROR: Network webproxy declared as external, but could not be found. Please create the network manually using `docker network create webproxy` and try again.
root@raspberrypi:/home/pi# supla-scripts/docker/suplascripts.sh start
Będzie działać bez certyfikatu.
Coś zepsułeś po drodze, bo SUPLA nie widzi sieci webproxy, a ta się tworzy podczas pierwszego odpalania proxy. Powinno to być w pliku /home/pi/docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion/.env

Kod: Zaznacz cały

#
# Default Network
#
NETWORK=webproxy
Sprawdź czy faktycznie jej nie ma

Kod: Zaznacz cały

docker network ls
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn mar 04, 2019 6:28 pm

Rewelacja - mam na zielono :D :D :D
Leśny bez Ciebie bym sobie nie poradził. Naprawdę WIELKIE DZIĘKI.
Nawet w końcu żona z Iphone może wejść na termostat - szok :lol: :lol:
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

pn mar 04, 2019 9:48 pm

Ja dzisiaj zobaczyłem, że mam wersje CLOUDA 2.3.0 mimo tego że "postawiłem" (czytaj leśny postawił ;) ) na zielono już po wydaniu wersji 2.3.1, zrobiłem aktualizacje (załącznik 1) ale mimo to nadal mam wersje 2.3.0 (załącznik 2) Czemu tak? Jak zrobić skutecznie upgrade do 2.3.1 ?
Załączniki
2.png
2.png (21.35 KiB) Przejrzano 912 razy
1.png
1.png (121.72 KiB) Przejrzano 912 razy
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 807
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn mar 04, 2019 10:30 pm

Wyczyść cache przeglądarki.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1169
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn mar 04, 2019 10:43 pm

Dobrze robisz upgrade.
A może to cache przeglądarki i tak na prawde masz 2.3.1?
Dziwne bo u mnie jest 2.3.1, a nawet 2.3.2 jak się przepnę na src ;) Swoją drogą fajnie działa to pojawianie się nowo dodanego urządzenia, bez przeładowywania strony.

Wyczyść najpierw cache przeglądarki dla Tojego adresu cloud, albo cały cache.
Jak nie pomoże to wyczyść cache aplikacji

Kod: Zaznacz cały

docker exec supla-cloud rm -fr var/cache/*
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console cache:warmup
Jeśli dalej widzisz 2.3.0 zatrzymaj suple i usuń kontener cloud, a potem uruchom ponownie

Kod: Zaznacz cały

cd ~/supla-docker
./supla.sh stop
docker rm supla-cloud
./supla.sh start
Jeśli dalej nie widzisz wersji 2.3.1 to pokaż jakie masz obrazy dla cloud

Kod: Zaznacz cały

docker image ls supla/supla-cloud
Awatar użytkownika
milion81
Posty: 190
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:34 am

pn mar 04, 2019 11:07 pm

Zrobiłem jak napisałeś, łącznie z czyszczeniem cache przeglądarki, niestety dalej 2.3.0.
Chyba pora zmienić na arm7 bo z tym arm6 ciągle coś nie tak :?:
Załączniki
3.png
3.png (111.05 KiB) Przejrzano 890 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1169
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 05, 2019 8:14 am

milion81 pisze:
pn mar 04, 2019 11:07 pm
Chyba pora zmienić na arm7 bo z tym arm6 ciągle coś nie tak :?:
Nie ma potrzeby zmieniać. Wszystko jest ok.
Teraz zobaczyłem na docker hubie, że nie ma wybudowanego obrazu dla arm32v6 w tej wersji.
@fracz poprosimy o buildy i machnij od razu jeśli to nie problem v2.3.2 :)
vicam
Posty: 8
Rejestracja: czw lut 21, 2019 3:22 pm

wt mar 05, 2019 11:04 am

Witam
Uruchomiłem wszytko wg opisu i poprzez WAN działa. Problem zaczyna się kiedy chce się połączyć z sieci lokalnej moj router to Mikrotik RB2011 v6.44. Czytałem o NAT loopback i o Hairpin NAT Loopback żaden znaleziony opis w sieci nie chce mi działać. Czy ma ktoś jakąś sprawdzoną metode by uruchomić to po sieci LAN?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1169
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 05, 2019 1:02 pm

vicam pisze:
wt mar 05, 2019 11:04 am
Hairpin NAT
To musi działać. Może coś źle zrobiłeś. Odpal terminal klepnij komendy i pokaż jaki masz config.

Kod: Zaznacz cały

ip address print
ip route print
ip firewall nat print
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

wt mar 05, 2019 1:22 pm

Da się w jakiś normalny sposób postawić to na Orange pi lite? Jadąc tutorialem zupełnie wszystko jako nie znana komenda
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”