Jak podłączyć do sterownika bramowego Hormann Promatic 2 i 3

twigel

witam

u mnie na zacisku zaznaczonym żółtą strzałką pojawia się 0V po zamknięciu bramy, a sbw chce mieć sygnał 24V. Da się to jakoś ustawić?

mogę to zrobić na przekaźniku tj 0V wysteruje mi 24V? Ale czy to jedyny sposób?
prąd tam jest stały, podpinałem jak na zdjęciu, zielone kółka to zaciski 11i 14, który gdzie nie ma znaczenia, równolegle z dzwonkowym

DIP: A off, B on

Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Raczej tylko dodatkowy przekaźnik wchodzi w grę
SUPLA.... Nareszcie w domu.
twigel

prąd jest tam na tyle "słaby" że nie wszystkie przekaźniki wysteruje, próbowałem dać taki z ciężarówki kwadratowy i nie chodził, zastosowałem taki i jest ok
http://www.mpartner.com.pl/przekaznik-s ... p-281.html
pzygmunt

Musisz zastosować przekaźnik na prąd zmienny (AC), a nie stały (DC). Dlatego Ci to dobrze nie działa
tomch150181

twigel wrote: Mon Mar 11, 2019 7:33 pm prąd jest tam na tyle "słaby" że nie wszystkie przekaźniki wysteruje, próbowałem dać taki z ciężarówki kwadratowy i nie chodził, zastosowałem taki i jest ok
http://www.mpartner.com.pl/przekaznik-s ... p-281.html
witam kolegę czy można prosić o fotkę z podłączeniem jak to działa z tym przekaźnikiem ? Ewentualnie jakiś schemacik ?
nowex

Dziękuję działa tylko jeszcze brakuje informacji o stanie bramy - OTWARTA / ZAMKNIĘTA
Ktoś pokaże rozwiązanie dla Hormann Promatic 2
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pawel
pzygmunt

IN1 lub IN2 podłącz pod +24V przy szarym zacisku.
Będzie działać jeśli sterownik sygnalizuje otwarcie/zamknięcie podaniem +24 na tym zacisku. Jeśli sygnalizuje minusem to trzeba dodać przekaźnik lub użyć SBW-02.
pzygmunt

Najpierw podłącz miernik pomiędzy A1 (SBW), a v24 (szara kostka).
Sprawdź czy pojawia się tam napięcie w zależności od tego czy brama jest otwarta czy zamknięta.
Jeśli nic nie ma to podłącz miernik pomiędzy A2 (SBW), a v0 (szara kostka). Jeśli w tym przypadku zacznie pojawiać się napięcie
to wtedy przekaźnik będzie potrzebny.
nowex

Działa. Poniżej efekt końcowy przed zamknięciem obudowy sterownika bramy.
Po przestawieniu DIN - B na ON (zgodnie z instrukcją), pojawiło się napięcie na szarej kostce serownika bramy:
po lewej 24V po prawej 0.
Zamknięcie bramy wywołuje zanik 0, a 24V nadal jest.
Przekaźnik AC 24V załatwił sprawę.
Dziękuję wszystkim za wcześniejsze wskazówki, ale przede wszystkim Panu "pzygmunt".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pawel
PuteR

Pytanie, w tej chwili pod napęd mam podłączony yunshana i kontraktor wszystko działa dobrze ale przyszła pora na wymianę na sbw-01. Jak to teraz szybko wymienić, chodzi mi o podłączenie czy wystarczy zasilanie podpiąć pod zaciski A1 i A2 (zewnętrzny zaliacz 9v), dalej Brama pod zaciski 11 i 14, a kontrakton pod IN1 i IN2. Czy wtedy będzie to działać prawidłowo czy podłączenie powinno wyglądać inaczej.

Return to “ZAMEL SBW-01”