incan 2.0 i PIR

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt paź 24, 2017 8:21 pm

Dopnij kondensator z wejścia do masy - np.100nF (@Espablo w inCan dał chyba nawet 1uF) - u mnie pomaga
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 492
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt paź 24, 2017 8:24 pm

Zybi pisze:
wt paź 24, 2017 8:14 pm
maffiu pisze:
wt paź 24, 2017 8:01 pm
sprawdziłem u mnie po zaniku połączenia z serwerem działa prawidłowo
@maffiu, czy u Ciebie czujka PIR HC-SR 501 w bliskiej obecności ESP nie dostaje przypadkiem samowzbudzenia co jakiś czas?

Pytam się, bo u mnie 3 egzemplarze na 3 jakie posiadam dostają samozapłonu. Nie pomaga filtracja napięcia zasilania i ekranowanie.
Tylko HC-SR 505 pracuje normalnie oraz te zbudowane na LM324 (ze starych lamp halogenowych).
heh mogłem to przegapić bo mam samowyzwalacz w postaci kota i psa wiec przywykłem do zapalania się światła poobserwuje czy to jednak nie samozapłon
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 968
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt mar 15, 2019 1:17 pm

koledzy a soft do tego gdzie znajdę? szukam właśnie czegoś takiego. Potrzebowałbym też fizyczny przycisk ale nie jest on koniecznością.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 492
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pt mar 15, 2019 7:07 pm

A u espablo
tomkowski
Posty: 90
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 03, 2019 4:10 pm

Podpinam się tutaj, by nie zaśmiecać forum i nie zakładać kolejnego bliźniaczego tematu.
Wrzuciłem do puszki moduł InCan v3.3 od Espablo z dedykowanym softem.
Jeden przekaźnik steruje mi światłem na ganku. Drugi ma załączać oświetlenie w przedsionku w oparciu o PIR (bez przycisku - wystarczy mi sterowanie z czujnika).
Ustawiam, przestawiam i raz działa, a raz świruje.
PIR ustawiony na HI (wzbudzanie pojedynczym impulsem o ustawionym czasie). Odwrócona logika wyjścia na tranzystorze + dwa rezystory.
Wejście modułu ustawione jako bistabilne.
Funkcja w SUPLI - Wyłącznik światła.

Rozumiem, że wykrycie ruchu powoduje podanie stanu niskiego na wejście modułu na zadany czas. Po tym czasie zanika stan niski więc gaśnie światło. Potem PIR czeka 2,5sek na kolejny ruch i znów powinien załączyć światło na zadany czas.
I w zasadzie to działa .. ale nie zawsze.
Czasem światło załącza się i wyłącza od razu. Czasami gaśnie wyraźnie wcześniej.
Nie mam już pojęcia co mogę jeszcze sprawdzić.

InCan i PIR są w sąsiednich puszkach. Pod PIRem mam tylko połączenia 230 na złączkach WAGO.

Dodatkowe pytanie - może bardziej nawet do @Espablo choć możę ktośz Was potrafi odpowiedzieć - czytałem, że w przypadku normalnej pracy InCan 3 niebieska dioda na ESP nie powinna świecić. A ona sobie tak regularnie co jakiś czas miga - ale takim jakby niepełnym błyskiem.
Jak to interpretować?

Tak to wygląda:
SUPLA_InCan_PIR.jpg
SUPLA_InCan_PIR.jpg (2.15 MiB) Przejrzano 709 razy
A tak sobie miga:
https://youtu.be/JJpI538Ob2s

ps. Nie chciało mi się wycinać dźwięku :P
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt maja 03, 2019 5:20 pm

Pokaż schemat jak to masz podłączone.
Moduł ma na tym samym pinie GPIO2 pomiar temperatury i tą właśnie diodę niebieską. Więc jak układ próbuje odczytać temperaturę z czujnika to dioda mignie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tomkowski
Posty: 90
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 03, 2019 6:20 pm

Espablo pisze:
pt maja 03, 2019 5:20 pm
Pokaż schemat jak to masz podłączone.
Podłączyłem klasycznie - nie będę może powielał drugiego postu w tym wątku.

Zasilanie PIR bezpośrednio z InCan'a (+5V, GND)
Out -> R1 -> Baza BC547
Emiter -> GND
Kolektor -> R2 -> +5V
Kolektor -> Button1 (wejście w InCan - wg. schematu GPIO14)

Nie potrafię sobie na szybko przypomnieć wartości rezystorów jakie zastosowałem. Zdaje się, że ostatecznie R1, R2 = 4,7k.

Aha - podłączony jest też DS jako czujnik temp jakby to miało mieć znaczenie choć wątpię.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt maja 03, 2019 6:27 pm

Błędem jest podłączanie do kolektora 5V. ESP-12 pracuje na napięciu 3.3V. Kolektor podłącz bezpośrednio do Button1 - GPIO14. Nie dawaj tam już rezystorów.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tomkowski
Posty: 90
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 03, 2019 6:54 pm

Espablo pisze:
pt maja 03, 2019 6:27 pm
Błędem jest podłączanie do kolektora 5V. ESP-12 pracuje na napięciu 3.3V. Kolektor podłącz bezpośrednio do Button1 - GPIO14. Nie dawaj tam już rezystorów.
Ok. Zaraz to zmienię. Ten do bazy zostaje?
Dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt maja 03, 2019 6:57 pm

Out -> R1 -> Baza BC547 - bez zmian
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ