wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posty: 881
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob lut 09, 2019 11:28 pm

gęstość cieczy wpływa na kalibrację
+/- 5 cm to +/- 1% Myślę, że to bardzo dobrze
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1123
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 17, 2019 5:41 am

Szanowni użytkownicy mpx5050 , czy możecie podać jakie ciśnienie odczytujecie ze swoich czujników , znalazłem trochę inny czujnik - ABPMANN005PG2A3 z komunikacją po i2c i zasilaniem 3,3V i tak się zastanawiam czy 5psi wystarczy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
elmaya
Posty: 881
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lut 17, 2019 9:54 am

5psi = 3,5 mierniki głębokości

ale musi to być różnica
adamwro25
Posty: 38
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

pn mar 18, 2019 10:26 am

Który czujnik pracuje najlepiej jeśli chodzi o pomiar w szambie? MPX5050 MPX5100...?
Chciałbym kupić a teraz jest na ali kupon 3$/10$ i można już za 7.3$ kupić np MPX5050
elmaya
Posty: 881
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn mar 18, 2019 10:55 am

To zależy od głębokości
Mpx5100 = Max 10 metrów
Mpx5050 = Max 5 metrów
adamwro25
Posty: 38
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

pn mar 18, 2019 11:12 am

Ok, dzięki
Dno szamba mam na okolo 2,2m od gruntu to. MPX5050 da rade
gosztek
Posty: 4
Rejestracja: czw mar 14, 2019 11:35 am

wt mar 19, 2019 2:01 pm

A może sonda hydrostatyczna?
owca9519
Posty: 42
Rejestracja: pn lut 11, 2019 10:56 pm

wt mar 19, 2019 9:32 pm

Ja zrobiłem sondy z drutu kwasowego do spawania i wyszło super : :D :twisted:
Załączniki
Screenshot_2019-03-19-22-29-03-612_org.supla.android.png
Screenshot_2019-03-19-22-29-03-612_org.supla.android.png (76.87 KiB) Przejrzano 1218 razy
pykaman
Posty: 72
Rejestracja: śr maja 31, 2017 12:55 pm

śr mar 20, 2019 7:35 am

owca9519 rozumiem, że dałeś dwa druty, które kończą się na jakiejś wysokości i jak poziom wody do nich dojdzie to zamknie obwód. Do drutów kabelki i do modułu do RX i GND.
adamwro25
Posty: 38
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

sob maja 04, 2019 7:12 am

Czy ktoś z Was dodawał zalecane przez producenta kondensatory? Jesli tak czy jest jakas zauważalna poprawa w odczycie parametrów? Póki co układ mam zmontowany na stole, ale lada dzień chcę go zamontować w szambie.
Załączniki
Screenshot_2019-05-04-09-08-50~2.png
Screenshot_2019-05-04-09-08-50~2.png (58.82 KiB) Przejrzano 988 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”