wskaźnik poziomu zbiornika bezodpływowego nieczystości ciekłych - szambo!

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posts: 247
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Sat Feb 09, 2019 11:28 pm

gęstość cieczy wpływa na kalibrację
+/- 5 cm to +/- 1% Myślę, że to bardzo dobrze
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Feb 17, 2019 5:41 am

Szanowni użytkownicy mpx5050 , czy możecie podać jakie ciśnienie odczytujecie ze swoich czujników , znalazłem trochę inny czujnik - ABPMANN005PG2A3 z komunikacją po i2c i zasilaniem 3,3V i tak się zastanawiam czy 5psi wystarczy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
elmaya
Posts: 247
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Sun Feb 17, 2019 9:54 am

5psi = 3,5 mierniki głębokości

ale musi to być różnica
adamwro25
Posts: 29
Joined: Sun Mar 04, 2018 1:25 pm

Mon Mar 18, 2019 10:26 am

Który czujnik pracuje najlepiej jeśli chodzi o pomiar w szambie? MPX5050 MPX5100...?
Chciałbym kupić a teraz jest na ali kupon 3$/10$ i można już za 7.3$ kupić np MPX5050
elmaya
Posts: 247
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Mar 18, 2019 10:55 am

To zależy od głębokości
Mpx5100 = Max 10 metrów
Mpx5050 = Max 5 metrów
adamwro25
Posts: 29
Joined: Sun Mar 04, 2018 1:25 pm

Mon Mar 18, 2019 11:12 am

Ok, dzięki
Dno szamba mam na okolo 2,2m od gruntu to. MPX5050 da rade
gosztek
Posts: 4
Joined: Thu Mar 14, 2019 11:35 am

Tue Mar 19, 2019 2:01 pm

A może sonda hydrostatyczna?
owca9519
Posts: 39
Joined: Mon Feb 11, 2019 10:56 pm

Tue Mar 19, 2019 9:32 pm

Ja zrobiłem sondy z drutu kwasowego do spawania i wyszło super : :D :twisted:
Attachments
Screenshot_2019-03-19-22-29-03-612_org.supla.android.png
Screenshot_2019-03-19-22-29-03-612_org.supla.android.png (76.87 KiB) Viewed 653 times
pykaman
Posts: 59
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed Mar 20, 2019 7:35 am

owca9519 rozumiem, że dałeś dwa druty, które kończą się na jakiejś wysokości i jak poziom wody do nich dojdzie to zamknie obwód. Do drutów kabelki i do modułu do RX i GND.
adamwro25
Posts: 29
Joined: Sun Mar 04, 2018 1:25 pm

Sat May 04, 2019 7:12 am

Czy ktoś z Was dodawał zalecane przez producenta kondensatory? Jesli tak czy jest jakas zauważalna poprawa w odczycie parametrów? Póki co układ mam zmontowany na stole, ale lada dzień chcę go zamontować w szambie.
Attachments
Screenshot_2019-05-04-09-08-50~2.png
Screenshot_2019-05-04-09-08-50~2.png (58.82 KiB) Viewed 423 times
Post Reply