NanoStationM2 + Supla

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 17, 2019 9:05 am

Witajcie , postawiłem takie cuś jak w temacie, aby mieć dobry internet poza domem. Problem polega na tym że gdy ustawię bezpieczeństwo na inne iż brak to moduły (wemos) nie chcą się połączyć z siecią , laptop działa. Informatyk ze mnie żaden , a nie zostawię sieci nie zabezpieczonej
Załączniki
nanostation1.png
nanostation1.png (45.78 KiB) Przejrzano 1334 razy
nanostation.png
nanostation.png (63.06 KiB) Przejrzano 1334 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 490
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr kwie 17, 2019 9:38 am

@shimano73 przepraszam za lakoniczną odpowiedź, ale nie mam jak przetestować na Wemosie i nie mam akurat NanoStation pod ręką, ale na PicoStation M2 mam w zakładce Wireless pod punktem dostępowym mam włączony WDS, w zakładce Network wyłączone automatyczne aliasy IP. Zabezpieczenie sieci WPA2-PSK.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x Shelly 1v3, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 17, 2019 11:00 am

Niestety bez powodzenia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 776
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 17, 2019 11:06 am

Co masz do wyboru pod Tryb sieciowy? Raczej nie powinien to być tryb bridge.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

śr kwie 17, 2019 11:17 am

Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.
tomkowski
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 17, 2019 2:07 pm

Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7747
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 17, 2019 2:11 pm

Simono pisze:
śr kwie 17, 2019 11:17 am
Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.
https://metis.fi/en/2017/10/txpower/
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr kwie 17, 2019 2:15 pm

tomkowski pisze:
śr kwie 17, 2019 2:07 pm
Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.
AirMax używasz tylko przy zestawianiu linków punkt- punkt lub punkt- wielopunkt. Szerokość kanału może być na auto.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tomkowski
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 17, 2019 2:20 pm

Nie ma tam trybu auto dla szerokości kanału.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr kwie 17, 2019 2:22 pm

W takim razie zostaw 20 Mhz, bo na 40 nie wszystkie urządzenia się zepną
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ