NanoStationM2 + Supla

User avatar
shimano73
Posts: 914
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Apr 17, 2019 9:05 am

Witajcie , postawiłem takie cuś jak w temacie, aby mieć dobry internet poza domem. Problem polega na tym że gdy ustawię bezpieczeństwo na inne iż brak to moduły (wemos) nie chcą się połączyć z siecią , laptop działa. Informatyk ze mnie żaden , a nie zostawię sieci nie zabezpieczonej
Attachments
nanostation1.png
nanostation1.png (45.78 KiB) Viewed 1143 times
nanostation.png
nanostation.png (63.06 KiB) Viewed 1143 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Lucas
Posts: 422
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Wed Apr 17, 2019 9:38 am

@shimano73 przepraszam za lakoniczną odpowiedź, ale nie mam jak przetestować na Wemosie i nie mam akurat NanoStation pod ręką, ale na PicoStation M2 mam w zakładce Wireless pod punktem dostępowym mam włączony WDS, w zakładce Network wyłączone automatyczne aliasy IP. Zabezpieczenie sieci WPA2-PSK.
User avatar
shimano73
Posts: 914
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Apr 17, 2019 11:00 am

Niestety bez powodzenia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 474
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Apr 17, 2019 11:06 am

Co masz do wyboru pod Tryb sieciowy? Raczej nie powinien to być tryb bridge.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Simono
Posts: 313
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Wed Apr 17, 2019 11:17 am

Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Wed Apr 17, 2019 2:07 pm

Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 17, 2019 2:11 pm

Simono wrote:
Wed Apr 17, 2019 11:17 am
Moc wyjściowa -4 ?
Osłabiasz punkt bezprzewodowy. Laptopy, telefony mają lepsze antenki niż te moduły pod Suplę.
https://metis.fi/en/2017/10/txpower/
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 17, 2019 2:15 pm

tomkowski wrote:
Wed Apr 17, 2019 2:07 pm
Zdaje się się, że problem rozwiązany. Ten model by działał poprawnie jako AP wymaga wyłączenia AirMax'a (było ok) i zmiany szerokości kanału na 20MHz.
Poczekajmy jednak na potwierdzenie.
Ustawiona moc sygnału jest tu w pełni wystarczająca.
AirMax używasz tylko przy zestawianiu linków punkt- punkt lub punkt- wielopunkt. Szerokość kanału może być na auto.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Wed Apr 17, 2019 2:20 pm

Nie ma tam trybu auto dla szerokości kanału.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 17, 2019 2:22 pm

W takim razie zostaw 20 Mhz, bo na 40 nie wszystkie urządzenia się zepną
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply