sterowanie zdalne z pomocą istniejących włączników

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
siutek

Witam,
Chciałbym zbudować sobie urządzenie, przy pomocy którego mógłbym sterować np oświetleniem - zdalnie oraz istniejącym standardowym włącznikiem.
Dostęp do 230V jest - więc o zasilanie układu nie ma się co martwić, z tego samego źródła powinno być zasilane światło. Sterowanie zdalne powinno być oparte o ESP8266, stan oświetlenia powinien być przesyłany na serwer, by w panelu webowym móc odczytać czy światło jest włączone, czy nie. Tym bardziej, że powinna istnieć możliwość włączenia/wyłączenia światła zwykłym włącznikiem światła.

Mam nadzieję, że nie zamotałem ;)

To co zaprezentowano tutaj:
http://www.wykop.pl/artykul/3054407/gni ... produkcji/
Jest prawie dobre, niestety zastosowany przełącznik jest typu "reset", a nie wiem jak to przerobić by jednym zwykłym włącznikiem (które są w każdym mieszkaniu na ścianach koło drzwi) móc włączać (jeśli światło jest wyłączone) lub wyłączyć (w odwrotnej sytuacji) - ktoś się uśmieje, przecież to oczywiste! No niby tak. Tylko, że staram się zwrócić uwagę na to, że włączenie lub wyłączenie powinno być możliwe, bez względu na pozycję, w której znajduje się włącznik (tak jak przy schodach w domach, gdzie są zamontowane dwie pary takich włączników - na dole i na górze)

pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie byłoby to do przeskoczenia. Musiałbym tylko zmienić logikę. Obecnie chwilowe ustawienie portu na stan wysoki włącza lub wyłącza oświetlenie. Musiałbym to zmienić tak aby sam fakt zmiany stanu z wysokiego na niski i odwrotnie, włączałby i wyłączał światło. Wtedy taki włącznik stałby się takim włącznikiem (jakby) schodowym gdzie czasami włączanie jest w jedną stronę, a czasami w drugą.

Pozostanie kwestia trybu konfiguracji. Obecnie przytrzymanie przycisku na 5 sek. inicjuje konfigurację. Musiałbym przy takim włączniku zrobić np. 10x włączenie i wyłączenie i wtedy przechodzi w tryb konfiguracji (pomysł na szybko)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
siutek

ooo dokładnie o to chodzi!

myślę, że wielu osobom by się takie urządzenie przydało ;)
shimano73
Been thanked: 1 time

Przyłączam się do pomysłu, w tej chwili mam zrobione cos podobnego na sterowniku plc.
Światłem steruję za pomocą wyłączników schodowych standardowych zamontowanych na ścianie a w puszcze znajdują się przekaźniki sterowane przez plc. W kilku miejscach przekaźnik symuluje przełącznik krzyżowy aby z trzech miejsc sterować oświetleniem jak np jadalnia która ma teoretycznie dwa wejścia i siedząc na kanapie w salonie mogę zgasić je za pomocą telefonu.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
pzygmunt

Dodam taką opcję do oprogramowania dla ESP
wojtech

Witam.
Funkcjonalność włącznika chwilowa (dzwonkowa) była by pożądana, która by po każdym naciśnięciu zmieniała stan wyjścia na przeciwny. Można pokusić się o przeróbkę włączników ściennych na chwilowe wkładając sprężynkę w miejsce przewidziane przez producenta i mamy dzwonkowe. Sprawdźcie w swoich włącznikach, ja to zastosowałem w dwóch polskich systemach włączników.
pzygmunt

Obsługa przełącznika została dodana.
viewtopic.php?f=11&t=69#p523

Return to “Pomysły i koncepcje”