Chciałbym zbudować sobie urządzenie, przy pomocy którego mógłbym sterować np oświetleniem - zdalnie oraz istniejącym standardowym włącznikiem.
Dostęp do 230V jest - więc o zasilanie układu nie ma się co martwić, z tego samego źródła powinno być zasilane światło. Sterowanie zdalne powinno być oparte o ESP8266, stan oświetlenia powinien być przesyłany na serwer, by w panelu webowym móc odczytać czy światło jest włączone, czy nie. Tym bardziej, że powinna istnieć możliwość włączenia/wyłączenia światła zwykłym włącznikiem światła.
Mam nadzieję, że nie zamotałem
To co zaprezentowano tutaj:
http://www.wykop.pl/artykul/3054407/gni ... produkcji/
Jest prawie dobre, niestety zastosowany przełącznik jest typu "reset", a nie wiem jak to przerobić by jednym zwykłym włącznikiem (które są w każdym mieszkaniu na ścianach koło drzwi) móc włączać (jeśli światło jest wyłączone) lub wyłączyć (w odwrotnej sytuacji) - ktoś się uśmieje, przecież to oczywiste! No niby tak. Tylko, że staram się zwrócić uwagę na to, że włączenie lub wyłączenie powinno być możliwe, bez względu na pozycję, w której znajduje się włącznik (tak jak przy schodach w domach, gdzie są zamontowane dwie pary takich włączników - na dole i na górze)
pozdrawiam