Witam.
Od początku mojej przygody z Suplą tj prawie rok czasu, mam problem z rozłączaniem się urządzeń z Clouda.
Dzieje się to losowo (w tym czasie nic nie robię na Cludzie, nie wprowadzam żadnych zmian), rozłącza się jeden moduł i przeskakuje na następny, a czasami tylko pojedynczy moduł. Rozłączenie pojedynczego modułu trwa kilka sekund, ale „przeskakiwanie” rozłączenia z moduł na moduł, czyli taka seria przeskoków potrafią trwać kilka minut, w tym czasie oczywiście nie możliwe jest załączanie urządzania z aplikacji. W załączniku kilka screenów. Soft nie ma znaczenia, dzieje się to na wszystkich. Bardzo rzadko robi się tak, że moduł już nie wraca (w miesiąc z maksymalnie dwa takie przypadki) i trzeba robić reset zasilania.
Na początku myślałem, że jest to winna routera ale zrobiłem już testy na 4 ruterach i dalej to samo.
Przez chwilę myślałem, że laptop który jest podłączony do sieci WIFI powoduje jakieś problemy z siecią, ale przez ostatnie dwa tygodnie testuje i wychodzi że to nie tu jest problem, ale mam wrażenie że jak on jest odłączony to opisane zjawisko występuje dużo rzadziej.
Serwer mam na raspberry 3b po LAN, wcześniej miałem na rasberry Pi Zero W po WIFI i też problem występował.
Czy ktoś jest w stanie pomóc mi zdiagnozować opisany problem ?
Problem z rozłączaniem się urządzeń z Clouda
-
milion81
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Stawiam na problem z siecią. Opisz jak to testowałeś.milion81 wrote: Tue Apr 30, 2019 6:54 am Na początku myślałem, że jest to winna routera ale zrobiłem już testy na 4 ruterach i dalej to samo.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
michael
Jak tak teraz myślę to kiedyś miałem podobny problem z którymś modułem, który zakłócał mi działanie sieci i w następstwie rozłączały mi się moduły, a ostatecznie zawieszał Access Pointa.
-
milion81
Miałem taką konfiguracje:
Asus DSL-AC52U jako router do Neostrady i do WIFI, tu działo się tak, że przy WIFI pojawiał się wykrzyknik i w tym czasie dostęp do sieci WIFI nie był możliwy, a po LANie wszystko śmigało bez problemu. Myślałem, że to jest wina routera, zareklamowałem go, dostałem nowy i dalej to samo….
Teraz mam tak, że router DSL-AC52U jako router do Neostrady i wyłączone na nim WIFI, do rozgłaszania sieci wykorzystuje router Asus RT-N12+.
Robiłem jeszcze tak, że na DSL-AC52U miałem osobną sieć WIFI (wszystkie urządzenia po za SUPLĄ) i osobną na RT-N12+ (wszystko z SUPLI). Efekt był taki sam jak opisałem w pierwszym poście.
Wcześniej używałem jeszcze dwóch routerów ale już nie pamiętam jakich
-
milion81
a czy możesz sobie przypomnieć jaki to był moduł ?michael wrote: Tue Apr 30, 2019 11:17 am Jak tak teraz myślę to kiedyś miałem podobny problem z którymś modułem, który zakłócał mi działanie sieci i w następstwie rozłączały mi się moduły, a ostatecznie zawieszał Access Pointa.
-
michael
Nie pamiętam, na pewno jakiś Sonoff
-
wojtas567
Odłącz sonoff-a i zobacz jak reszta sieci będzie się zachowywała.
Może masz któreś moduły zbyt blisko siebie? nie koniecznie te które się resetują.
Może masz któreś moduły zbyt blisko siebie? nie koniecznie te które się resetują.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek