ESP01s Relay v 1.0

Post Reply
boorys24@gmail.com
Posts: 3
Joined: Sun May 05, 2019 11:23 am

Sun May 05, 2019 4:04 pm

Witam.
Co mogę wgrać na ten moduł aby działał z Suplą?
Próbowałem już chyba wszystkiego.
Po zaprogramowaniu ESP wsadem wifisocket_esp01_eagle, odłączeniu jednej masy i restarcie (lecz wciąż zasilanie z programatora)
moduł działa bez problemu. Można go konfigurować i rejestruje się w Supli.
Po zamontowaniu ESP w module przekaźnika jest całkowity brak reakcji.
Pomóżcie.
Attachments
IMG_0368.jpg
IMG_0368.jpg (2.71 MiB) Viewed 544 times
IMG_0367.jpg
IMG_0367.jpg (2.24 MiB) Viewed 544 times
IMG_0366.jpg
IMG_0366.jpg (1.94 MiB) Viewed 544 times
User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun May 05, 2019 4:07 pm

Rozumiem ze podajesz mu 5V?
Bo do samego programowania trzeba użyć 3,3V, ale jak zasilasz cały układ (kanapkę) to te 3,3V to za mało.
boorys24@gmail.com
Posts: 3
Joined: Sun May 05, 2019 11:23 am

Sun May 05, 2019 4:10 pm

Z programatora działa na 3,3V.
Na płytkę modułu podaję 5V ale jest tam układ AMS1117 który dostarcza ESP 3,3V
User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun May 05, 2019 4:15 pm

Na pewno nie zamieniłeś biegunowości?
A po podłączeniu wszystkiego wduszałeś reset?

Trudno coś wywnioskować, bo może płytka relay ma jakiś defekt. Samo ESP powinno działać, niekoniecznie przekaźnik bo może być na innych pinach podpięty.
User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun May 05, 2019 4:19 pm

Tak patrze na ten rysunek.
Image
I Twoje foto.
W złączu PIN masy jest kwadratowy, więc wychodzi ze wkładasz go odwrotnie?

Sprawdź miernikiem masy.
boorys24@gmail.com
Posts: 3
Joined: Sun May 05, 2019 11:23 am

Sun May 05, 2019 4:24 pm

PIN kwadratowy to pin TX. Na płytce modułu jest pusty. Nie jest spięty z masą.
Patryk
Posts: 179
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun May 05, 2019 4:32 pm

Poczytaj:
viewtopic.php?t=4245
Z tym modułem są problemy, bo podobno ma podpięty przekaźnik pod GIPO 0.
Była tam próba przecinania scieżki, ale poczytaj.
Post Reply