Powiadomienie na smartfonie
-
maffiu
No i powiadomienia na 8sensors wiszą :/ pomysły mi się powoli kończą
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
mi jeszcze nie zawisły (Multiboard / 8xSensors zainstalowane na ESP12E ) ale to dopiero kilka godzin pracy . Dam znać za kilka dni jak się to sprawuje.
Wracając do mojego problemu : Wczoraj w nocy pisałem że zainstalowałem 8xSesnors na tym ESP12E i "na biurku" to wszystko mi idealnie chodziło , bez żadnych , dziwnych zachowań. Ale jak to podpiąłem w garażu ..... to kapa . Za każdym razem kiedy z pilota RF do bramy uruchamiałem otwieranie/zamykanie bramy , to alexa dostawała informacje z supli o zmianie stanu kontaktrona (ale zmiany stanu kontaktrona nie było). I zupełnie zgłupiałem : dwa sonoffy i ESP12E walnięte ? niemożliwe . Więc poszedłem tropem zakłóceń w obwodzie elektrycznym . W jednym z moich wcześniejszych postów naspiałem : "Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC" . I rozdzieliłem : FAAC-a na jednym obwodzie a zasilanie gniazdek w garazu (do ktorych był wpięty ESP12E ) podłączyłem do innego obwodu i ......... problem zniknął
i na razie cieszę się powiadomieniami z alexa 
Kiedyś miałem podobny problem kiedy w tym ESP12E miałem załadowany soft od @elemaya (4 direct links) . Wtedy @elemaya to software-owo rozwiązał , badaniem czasów na wejsciach GPIOxx (sygnał musiał trwać minimum 100ms)
A wniosek jest jeden : układy ESP i ich wejścia GPIOxx są bardzo wrażliwe na zakłócenia , i napisanie dobrego softu do tych układów to napradę duże wyzwanie.
Wracając do mojego problemu : Wczoraj w nocy pisałem że zainstalowałem 8xSesnors na tym ESP12E i "na biurku" to wszystko mi idealnie chodziło , bez żadnych , dziwnych zachowań. Ale jak to podpiąłem w garażu ..... to kapa . Za każdym razem kiedy z pilota RF do bramy uruchamiałem otwieranie/zamykanie bramy , to alexa dostawała informacje z supli o zmianie stanu kontaktrona (ale zmiany stanu kontaktrona nie było). I zupełnie zgłupiałem : dwa sonoffy i ESP12E walnięte ? niemożliwe . Więc poszedłem tropem zakłóceń w obwodzie elektrycznym . W jednym z moich wcześniejszych postów naspiałem : "Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC" . I rozdzieliłem : FAAC-a na jednym obwodzie a zasilanie gniazdek w garazu (do ktorych był wpięty ESP12E ) podłączyłem do innego obwodu i ......... problem zniknął
Kiedyś miałem podobny problem kiedy w tym ESP12E miałem załadowany soft od @elemaya (4 direct links) . Wtedy @elemaya to software-owo rozwiązał , badaniem czasów na wejsciach GPIOxx (sygnał musiał trwać minimum 100ms)
A wniosek jest jeden : układy ESP i ich wejścia GPIOxx są bardzo wrażliwe na zakłócenia , i napisanie dobrego softu do tych układów to napradę duże wyzwanie.
-
maffiu
Kurde jakiś czas temu męczyłem z @zybi soft do PIR który długo dostawałal samozapłonu przy każdej zmianie w obwodzie elektrycznym włączenie światła lutownicy wpięcie wtyczki nawet popatrzenie na gniazdko powodowało samozapłon PIR niewiem co wtedy zybi zrobił ale zrobiłwsosniak wrote: Sat May 11, 2019 5:57 pm mi jeszcze nie zawisły (Multiboard / 8xSensors zainstalowane na ESP12E ) ale to dopiero kilka godzin pracy . Dam znać za kilka dni jak się to sprawuje.
Wracając do mojego problemu : Wczoraj w nocy pisałem że zainstalowałem 8xSesnors na tym ESP12E i "na biurku" to wszystko mi idealnie chodziło , bez żadnych , dziwnych zachowań. Ale jak to podpiąłem w garażu ..... to kapa . Za każdym razem kiedy z pilota RF do bramy uruchamiałem otwieranie/zamykanie bramy , to alexa dostawała informacje z supli o zmianie stanu kontaktrona (ale zmiany stanu kontaktrona nie było). I zupełnie zgłupiałem : dwa sonoffy i ESP12E walnięte ? niemożliwe . Więc poszedłem tropem zakłóceń w obwodzie elektrycznym . W jednym z moich wcześniejszych postów naspiałem : "Napięcie na wejściu sonoffa podpięte jest do tego samego obwodu elektrycznego na którym podłączony jest napęd FAAC" . I rozdzieliłem : FAAC-a na jednym obwodzie a zasilanie gniazdek w garazu (do ktorych był wpięty ESP12E ) podłączyłem do innego obwodu i ......... problem zniknąłi na razie cieszę się powiadomieniami z alexa
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
@maffiu - po jednym dniu działania , mój ESP12E z załadowanym 8xSensors tez przestał reagować na zmianę stanu niektórych wejść (a tym samym alexa przestałą mnie informować o zmianie stanu konatktronów). Wg mnie gubi się dla bram czyli dla tych konatktronów które są zazwyczaj zamknięte. Dzisiaj rano otworzyłem bramę i stan bramy w supli sie nie zmienił. Miernikiem dla pewności posprawdzałem kontaktrony , napięcia i wszystko wyglądało ok . Dopiero reset ESP pomógł ale też tylko na jakąś godzinkę.
@pzygmunt ? a Zamel lub inny producent nie pracuje nad jakimś modułem "ala" 8 x sensors ? No bo w zasadzie SUPLA od swojej strony jest przygotowana na różnorakie sensory (poczty, drzwi, okna.....) i przydałoby się aby uzytkowicy mogli sobie kupić profesjonalne urządzenie obsługujące takie sensory , a nie męczyć sie i tracić czas- tzn ja chętnie bym takie urządzenie kupił
@pzygmunt ? a Zamel lub inny producent nie pracuje nad jakimś modułem "ala" 8 x sensors ? No bo w zasadzie SUPLA od swojej strony jest przygotowana na różnorakie sensory (poczty, drzwi, okna.....) i przydałoby się aby uzytkowicy mogli sobie kupić profesjonalne urządzenie obsługujące takie sensory , a nie męczyć sie i tracić czas- tzn ja chętnie bym takie urządzenie kupił
-
maffiu
wsosniak wrote: Sun May 12, 2019 11:26 am @maffiu - po jednym dniu działania , mój ESP12E z załadowanym 8xSensors tez przestał reagować na zmianę stanu niektórych wejść (a tym samym alexa przestałą mnie informować o zmianie stanu konatktronów). Wg mnie gubi się dla bram czyli dla tych konatktronów które są zazwyczaj zamknięte. Dzisiaj rano otworzyłem bramę i stan bramy w supli sie nie zmienił. Miernikiem dla pewności posprawdzałem kontaktrony , napięcia i wszystko wyglądało ok . Dopiero reset ESP pomógł ale też tylko na jakąś godzinkę.
@pzygmunt ? a Zamel lub inny producent nie pracuje nad jakimś modułem "ala" 8 x sensors ? No bo w zasadzie SUPLA od swojej strony jest przygotowana na różnorakie sensory (poczty, drzwi, okna.....) i przydałoby się aby uzytkowicy mogli sobie kupić profesjonalne urządzenie obsługujące takie sensory , a nie męczyć sie i tracić czas- tzn ja chętnie bym takie urządzenie kupił![]()
Wywalenie obu wemosow sensor i gate 1,5metra od centralki do oddzielnej puszki załatwił sprawę 24h bez problemu
-
akir
Edit
Ja założyłem pierścienie ferrytowe po obu końcach i problem znikł.
Ja założyłem pierścienie ferrytowe po obu końcach i problem znikł.
Last edited by akir on Tue May 14, 2019 6:36 pm, edited 1 time in total.
-
wojtas567
Teraz pasuje 
Wiem, że magnesy wyglądają tak samo ale nie mają tych właściwości.
Wiem, że magnesy wyglądają tak samo ale nie mają tych właściwości.
Last edited by wojtas567 on Tue May 14, 2019 8:10 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
maffiu
U mnie problemem nie był kabel bo i bez niego głupoty pokazywało jak w skrzynce było z centralka
-
alanzola
Kilka osób pisze że że ma problem w 8 sensors z kanałem trzecim domyślam się że chodzi o D0 (GPIO16). Powodem jest tutaj chyba brak rezystora podciągającego. Wlutujcie sobie miedzy ten pin a VCC rezystor 4,7k i kanał zacznie wam śmigać.
Prawdziwy problem jest z kanałem ósmym .Jest umieszczony niefortunnie na TX i jesli kontaktron tam będzie zwarty i dopiero uruchomimy albo zresetujemy urządzenie to w tym momencie moduł się nie podniesie. Proszę aby w następnej wersji multisensor przenieść kanał 8 na coś innego jeśli to możliwe.
Prawdziwy problem jest z kanałem ósmym .Jest umieszczony niefortunnie na TX i jesli kontaktron tam będzie zwarty i dopiero uruchomimy albo zresetujemy urządzenie to w tym momencie moduł się nie podniesie. Proszę aby w następnej wersji multisensor przenieść kanał 8 na coś innego jeśli to możliwe.
-
PuteR
Panowie, mam taki problem z tymi powiadomieniami z Alex-y, otóż w momencie gdy Brama jest zamknięta (w moim przypadku kontraktor rozwarty) powiadomienia o zamknięciu przychodzą co chwila. Czy to tak ma wyglądać, wolał bym dostać tylko jedno.